Hoppa till huvudinnehållet

Avgörande fynd av mineraler viktigare än täckjackor

Publicerad:
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) träffade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Ishotellet i Jukkasjärvi.
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) träffade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Gissningsvis har det skrivits mer om Ulf Kristerssons och Ebba Buschs ytterkläder under Norrlandsbesöket, än om de viktiga fynd av sällsynta mineraler som presenterades. I alla fall har det talats mer om det på sociala medier.

I slutet av förra veckan bjöd regeringen ledande EU-företrädare till Kiruna och Norrbotten. Sverige blev ju vid årsskiftet ordförandeland för det kommande halvåret. Då passade man på att presentera de största fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller i hela Europa. Det kan röra sig om så mycket som en miljon ton, men då bara en liten del undersökts kan det vara ännu mer.

Fyndigheten finns i Per Geijer-området, strax norr om Kirunagruvan, och gruvbolaget LKAB har känt till att de viktiga mineralerna finns där i två år, men först nu undersökt så mycket att de kan gå ut med det. Det är också en händelse som ser ut som en tanke att vi nu dessutom har regering som är välvilligt inställd till gruvnäringen, vilket inte var fallet när Miljöpartiet satt i en S-ledd regering.

Sällsynta jordartsmetaller är en strategisk råvara som är helt avgörande för den ökade elektrifieringen av samhället. Inte bara batterier till elbilar utan också all form av högteknologi, inom medicin och energiproduktion, såväl kärnteknik som vindkraftverk. Problemet är att diktaturen Kina är helt dominerande i dag, med en årsproduktion på runt 168 000 ton. Först på en avlägsen andraplats kommer Förenta Staterna med 43 000 ton.

Förutom de sällsynta jordartsmetallerna finns betydande tillgångar av järn och fosfor i området. För fosforn är halterna sju gånger högre än i de befintliga malmkropparna. Fosfor är ett av näringsämnena i mineralgödsel, en annan strategisk vara som är nödvändig för livsmedelsproduktion, och som i dag domineras av Ryssland. Ett annat beroende vi måste komma bort ifrån.

Det är allt detta, som verkligen betyder något, som vi borde prata om, men istället blev det mest en närsynt och bisarr diskussion om ministrarnas klädval. DN:s kulturchef Björn Wiman kallade det för en "skamlös" och "påbyltad polarexpedition" då det bara råkade vara en minusgrad vid tillfället. Fast då glömmer man bort att temperaturerna kan svänga ordentligt och snabbt i Norrland och att det bara någon dag innan var betydligt kallare.

Nå, anledningen till att klaga över tjocka täckjackor är förutom den sedvanliga viljan att klanka ner på politiska motståndare, att själva frågan är mineralfyndigheterna är besvärliga för stora delar av den så kallade gröna rörelsen. Det handlar ju gubevars om gruvbrytning, som instinktivt ogillas. Och för alltför många betyder "grön omställning" att vi skall klä oss i säck och aska, inte att vi kan värna vårt välstånd med ny teknologi samtidigt som vi också är miljövänliga. Men det blir en för besvärlig argumentation att vinna. Lättare då att fokusera på statsrådens vinterkläder.

Linnea Dubois: Folkförsvar förutsätter folklig medverkan

Artikeltaggar

Björn WimanEbba BuschElbilarEUEU-kommissionenGruvbrytningKinaKirunaKristdemokraternaLedareLKABMiljöpartietModeraternaNorrbottenOrdförandeskapet i Europeiska unionens rådPolitiska system och ideologierRysslandSociala nätverkSocialdemokraternaSveriges regeringUlf KristerssonUrsula von der Leyen