Hoppa till huvudinnehållet

Därför har moskébygget dröjt: ”Planen vi hade har förändrats totalt”

Publicerad:
Rauf Ahmadi är ordförande för islamska kulturföreningen. Foto: Tommy Andersson

Islamiska kulturföreningen kommer snart att sätta spaden i marken för den nya moskén.

Rauf Ahmadi, ordförande i föreningen, menar att man måste börja bygga.

– Planen vi hade har förändrats totalt, säger han.

I september 2021 godkändes bygglovet för moskén som ska ligga på Rud i Karlstad. Under sensommaren 2022 var bygget nära att börja, men byggstarten fick skjutas upp.

Byggstart närmar sig för omtvistade moskén

– Pandemin och kriget förändrade priset och den planen vi hade har förändrats totalt. Med tanke på att materialpriser har ökat så blev vi lite tveksamma om hur vi ska börja och hur vi ska avsluta, säger Rauf Ahmadi.

– Men vi är överens om att börja nu.

Först ut väntar pålningen av marken. Men exakt vilket datum är inte spikat ännu, men det blir inom ett par månader, säger Rauf Ahmadi.

Hur mycket pengar har ni kvar att samla in?

– Vi har i dag över fem miljoner kronor. Ett företag sa att allt förutom inredning kommer kosta upp till 13 miljoner för att få byggnaden klar. Men företag och sponsor har lovat att ge bidrag och lån utan ränta, det är inte 100 procent klart men vi måste börja någonstans.

När kan moskén stå färdig?

– När den är klar vet jag inte. När det finns tillräckligt med pengar kan man bygga på kort tid, men när man måste leta till vänster och höger tar det längre tid.

– Det går inte att hitta sponsorer utan att ha något på marken, säger Rauf Ahmadi.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterInredningKarlstadMoskéerRauf AhmadiRud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.