Hoppa till huvudinnehållet

Snart avgörs det om det blir handel på Månsberget

Publicerad:
Den förra majoriteten med bland andra kommunalrådet Erik Nilsson (KD) drev med en rösts övervikt igenom detaljplanen som möjliggör handel på Månsberget. Efter en överklagan av planen ska snart mark- och miljödomstolen avgöra om det blir så eller inte.
Den förra majoriteten med bland andra kommunalrådet Erik Nilsson (KD) drev med en rösts övervikt igenom detaljplanen som möjliggör handel på Månsberget. Efter en överklagan av planen ska snart mark- och miljödomstolen avgöra om det blir så eller inte. Foto: Helena Karlsson

För drygt ett år sedan överklagade fem stora fastighetsbolag med lokaler i centrum Karlstads kommuns beslut att tillåta handel på Månsberget.

Nu vill mark- och miljödomstolen ha in de sista yttrandena i målet för att en dom ska kunna avkunnas.

Lundbergs, Capriga, Stadsrum fastigheter, Wermlands invest och Rohm & Co överklagade alla beslutet att tillåta handel på Månsberget mellan Biltema-området och Bergviks köpcenter.

Man vill värna om centrumhandeln och vill inte ha mer externhandel i Karlstad. Även Kristinehamns kommun har överklagat detaljplanen och ser också mer handel i Karlstad ett hot mot deras centrumhandel.

Också Naturskyddsföreningen har överklagat detaljplanen eftersom man vill värna om skogsområdet på Månsberget som enligt dem har flera unika värden.

27 000 kvadratmeter

Alla motsatte sig kommunfullmäktiges beslut den 9 december 2021 då man godkände den nya detaljplanen som möjliggör för Olav Thon-gruppen att etablera ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde där.

– Vi ser en stor risk att centrumhandeln kommer att påverkas negativt av ytterligare extern handel, sade Peter Lundgren, regionchef på Lundbergs då.

Behöver mer tid

Därefter har överklagandet legat hos mark- och miljödomstolen. Nu har domstolen vänt sig till Karlstads kommun eftersom man vill ha in kommunens sista yttrande i målet senast den 3 februari.

– Men vi har begärt anstånd till den 23 februari eftersom vi behöver ta upp detta i kommunstyrelsen innan, säger stadsjurist Emma Söderlind.

– En tid efter vi får in yttrandet kommer det bli ett sammanträde med alla parter och syn på platsen, alltså på Månsberget. Detta har begärts av Naturskyddsföreningen, säger Maria Aldegren, beredningsjurist på mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Hur lång tid tar det därefter innan ni kan avkunna en dom i det här målet?

– I vanliga fall brukar det ske inom två månader. Men detta är ett stort och omfattande mål med många inblandade parter.

– Jag hoppas på att vi kan avgöra det här i april. Målsättningen är att det kan ske då eller före sommaren, för partnerna har möjlighet att komma in med ytterligare yrkanden även efter att synen på plats har genomförts, säger Maria Aldegren.

Artikeltaggar

BiltemaBrott, lag och rättCaprigaDetaljplanerErik NilssonKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenLundbergsMånsbergetNaturskyddsföreningenÖverklagandenPeter LundgrenPolitikVärmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.