Hoppa till huvudinnehållet

Vattennivåerna stiger: ”Ökar relativt snabbt – men inget exceptionellt”

Publicerad:
Frö drygt tre år sen sattes skyddsbarriärer upp vid Kattviken för att förhindra översvämning. Nu stiger vattennivåerna igen, men: ”Inget exceptionellt”, säger kommunens säkerhetssamordnare Amanda Bäckström.
Frö drygt tre år sen sattes skyddsbarriärer upp vid Kattviken för att förhindra översvämning. Nu stiger vattennivåerna igen, men: ”Inget exceptionellt”, säger kommunens säkerhetssamordnare Amanda Bäckström. Foto: Denny Jansson

Vattennivåerna i Glafsfjorden stiger just nu med en decimeter per dygn.

Amanda Bäckström, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, manar till lugn.

– Det är inget exceptionellt.

Stigande vattennivåer i stans vattendrag är inte direkt något nytt fenomen. På måndagseftermiddagen gick Arvika kommun ut med nedanstående information på hemsidan.

”Vattennivåerna i Glafsfjorden ökar nu snabbt och med viss fördröjning stiger även nivån i Byälven ner mot Säffle. Enligt nuvarande prognos kommer vattnet fortsätta att stiga under den närmaste framtiden”, skriver kommunen.

Amanda Bäckström är säkerhetssamordnare på Arvika kommun.

– Det ökar ändå relativt snabbt, runt 10–15 centimeter per dygn just nu.

”Inget exceptionellt”

Hon ser dock ingen anledning till att någon större översvämningsoro ska behöva breda ut sig bland Arvikaborna.

– I dagsläget ser vi att det ökar, men det är inget exceptionellt. Det är en problematik som vi har i Glafsfjorden och det har med mild vinter och mycket nederbörd på kort tid att göra. Det är en bra bit kvar tills att det skulle börja påverka samhällsviktig verksamhet. För tillfället är det ganska lugnt.

Enligt väderprognosen väntas snart minusgrader och då kan mycket vara vunnet.

– Vi har en tät kontakt med Fortum och SMHI och i och med att det väntas kallgrader lär stigningen kunna avta i mitten av veckan.

– Vi sitter lugnt i båten och arbetar förebyggande genom att informera om läget. De som har frågor kan kontakta oss, låter Amanda Bäckström hälsa.

Hur vattennivån i Kyrkviken och Glafsfjorden förändras över tid och dag för dag kan du se här.

Artikeltaggar

Arvika kommunByälvenFortumGlafsfjordenNederbördÖversvämningarSMHIVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.