Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för thailändska bärplockare – Sylve är ändå säker på en lösning

Publicerad:
Sylve Björkman , vd för Ransäters Invest AB.
Sylve Björkman , vd för Ransäters Invest AB. Foto: Pia Holmström

I slutet av förra veckan blev det känt att Svenska ambassaden i Bangkok stoppar utfärdandet av arbetsvisum för thailändska bärplockare till Sverige. Anledningen är oseriösa jobbagenturer i Thailand som använder sig av skuggkontrakt.

Sylve Björkman som driver bärplockningsföretaget Ransäter Invest AB har förståelse för ambassadens agerande.

– De vill väl att det ska bli någon ordning och reda i den här branschen. Vi har ju kommit en bit på väg, men det går att göra mycket mer, säger han.

Flera gånger har det larmats om oseriösa bärplockningsföretag, där thailändska bärplockare utnyttjas. I höstas häktades en vd för ett finskt bärplockningsföretag med förgrening i Sverige misstänkt för människohandel.

Sylve Björkman tror att det också kan vara händelser som denna som ligger till grund för Svenska ambassadens agerande att sluta utfärda arbetsvisum till thailändare som vill plocka bär i Sverige.

– Det är bra att det kommer fram. Men tyvärr slår det mot en hel bransch, säger Sylve Björkman.

Kollektivavtal

Hans företag Ransäter Invest AB har sitt säte i Munkfors. De thailändska bärplockarna företaget använder sig av förmedlas via ett thailändskt bemanningsföretag som har kollektivavtal med fackförbundet Kommunal. Förra året var det cirka 1800 thailändska bärplockare som behövdes.

– I år blir det väl bortåt 1500 personer. Det var en jättestor skörd förra året så vi fick lite fler bär än normalt. Vi brukar ha som mål att köpa in 7 000 till 9 000 ton. Men förra året blev det 11 000 ton, så därför kan vi dra ner lite på plockarantalet i år.

Inte orolig

Sylve Björkman är inte orolig för att bli utan arbetskraft trots att trots att Svenska ambassaden i Thailand deklarerat att de stoppar arbetsvisum för bärplockare som vill till Sverige.

– Eftersom det finns kollektivavtal med Kommunal och för att vi jobbar med fem olika certifieringsorganisationer som kontrollerar att plockarna får rätt löner, så känner jag mig hundraprocentigt trygg för min egen del, säger han.

Lönsam bärplockning
Blåbär. Genrebild.
Blåbär. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBemanningsföretagKollektivavtalKommunalMunkforsRansäterRansäters Invest ABSylve BjörkmanThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.