Hoppa till huvudinnehållet

Sagostund eller sexualisering av barn?

Publicerad:
Trenden, som har sitt upphov från USA, går ut på att drag queens, det vill säga män som klär ut sig till överdrivna tolkningar av kvinnor, läser sagor för små barn, skriver Ungsvenskarna SDU Värmland.
Trenden, som har sitt upphov från USA, går ut på att drag queens, det vill säga män som klär ut sig till överdrivna tolkningar av kvinnor, läser sagor för små barn, skriver Ungsvenskarna SDU Värmland. Foto: Seth Wenig/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Politisering, förvirring kring könsuttryck och anspel på sex hör definitivt inte hemma i en sagostund för barn, skriver Ungsvenskarna SDU Värmland.

Den uppmärksammade debatten kring det så kallade ”Drag queen story hour” har under de senaste veckorna väckt starka reaktioner runt om i landet. Debatten började i Kalmar där två drag queens som kallade sig själva för ”Bystiga Damen” och ”fröken Skamlös Vinhora” läser sagor för barn som är mellan två och nio år gamla.

Trenden, som har sitt upphov från USA, går ut på att drag queens, det vill säga män som klär ut sig till överdrivna tolkningar av kvinnor, läser sagor för små barn. Denna trend har under det senaste spridit sig som en löpeld över Sverige och har nu även nått bibliotek och förskolor i Värmland i form av turnén ”Bland Drakar och Drag queens”. Detta till den värmländska woke-vänstern tillika PK-etablissemangets stora glädje.

Hela konceptet med drag är alltså att vuxna män klär ut sig till överdrivna och ofta översexualiserade tolkningar av kvinnor i syfte att underhålla och i vissa fall provocera. På RFSL Ungdoms hemsida står det klart och tydligt att det är skillnad på att vara transvestit och att ägna sig åt drag, eftersom det senare syftar till överdrivna könsuttryck och ofta är politiskt.

Så skriver du en debattartikel

Mot bakgrund av detta motsätter vi oss starkt att drag skulle vara ett relevant, eller på något sätt givande sammanhang för barn att befinna sig i. Att PK-etablissemanget är villiga att gå så långt i sin jakt på normbrytning och indoktrinering, som att uppmana föräldrar att försätta sina barn i ovan nämnda sammanhang, kan inte ses som annat än skrämmande. Politisering, förvirring kring könsuttryck och anspel på sex hör definitivt inte hemma i en sagostund för barn.

Den sagostunden som ägde rum den 28 december på biblioteket i Kristinehamn vände sig till barn i åldern 3-7 år. Barnen uppmanas dessutom klä ut sig. En relevant fråga i sammanhanget bör vara hur långt i utvecklingen dessa barn har kommit. På 1177 går det att läsa om barns utveckling i olika åldrar. Följande nämns om två-treåringar ”Barnet börjar använda orden du, jag, mig, min och mitt när hen pratar om sig själv.”

Är det rimligt att barn som precis har börjat använda ord som din och min, förväntas reflektera över könsuttryck och sexualitet? Detta uppger 1177 om sjuåringar: ”Låt inte barn få se vuxenprogram /…/ Barn gör som vuxna gör.” Detta väcker än fler frågor såsom: Om barn i sjuårsåldern lätt tar efter vuxna, är det då rimligt att låta dessa barn att delta i aktiviteter där vuxna män klär ut sig till överdrivna kvinnor och anspelar på sex?

Svaret bör rimligtvis vara nej. Barn ska få vara barn och ägna sig åt att leka med andra barn. Något så grundläggande som detta verkar dock vara svårt för woke-vänstern att få plats med i sin trånga åsiktskorridor.

Det är skrämmande få som har reagerat på detta uppenbara försök till att normalisera sexualisering och indoktrinering av barn. Nog för att politiken ska ha en armlängds avstånd till kulturen, men när kulturen i fråga börjar gå ut över barns rätt till att vara barn, ser vi det som politikens uppenbara uppgift att belysa problemen och markera mot kulturen i fråga.

Armlängds avstånd blir än mer problematiskt när det är skattebetalarnas pengar som finansierar denna typ av ”kultur”. Vad en kommun ska lägga pengar på bestäms av politiker som väljs demokratiskt av folket. Hur de olika verksamheterna disponerar pengarna som de blir tilldelade av kommunen styrs dock av tjänstemän. Vi anser det inte vara demokratiskt att väljarna inte får bestämma om de vill att deras skattepengar läggs på drag queen-sagostunder eller inte.

Problematiken ligger inte i själva drag-företeelsen. Vuxna män får självfallet hålla på med drag om de vill och vuxna människor får absolut gå på olika drag-event om de så önskar. Problematiken börjar när barn kommer in i bilden. Drag och barn hör inte och kommer aldrig att höra ihop, hur mycket PK-etablissemanget än önskar att det vore så. Sexualisering av barn är aldrig okej, oavsett om det görs av män, kvinnor, ickebinära, transvestiter eller drag queens.

Frågan som alla föräldrar, för att inte tala om Kristinehamns kommun bör ställa sig, är om man tycker det är rimligt att ta med ett tre-sjuårigt barn till en sagostund som hålls av vuxna män utklädda till överdrivna kvinnor med syftet att politisera och anspela på sex. Om svaret är ja, kan vi försäkra om att en snabb bildgoogling på ”drag queens” kommer ge upphov till reflektion och eftertanke kring detta svar.

Kally Fohlin

Kristina Skogberg

Robin Lennartsson

Alexander Johansson

Christian Holmström

Edwin Nilsson

Elton Sahlberg

Hugo Margido Lundström

Jimmy Jonasson

Ungsvenskarna SDU Värmland

Artikeltaggar

BarnDebattDebatterHBTQKalmarKristinehamns kommunKulturRFSLTrenderUngsvenskarna SDUUSAVärmlands län