Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det i Finnskogsvalsen – Åhlin bröt i ledning efter dramatisk avåkning

Publicerad:
Fredrik Åhlin var snabbast i tre sträckor i Finnskogsvalsen, tills han körde in i en snövall.
Fredrik Åhlin var snabbast i tre sträckor i Finnskogsvalsen, tills han körde in i en snövall. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Fredrik Åhlin gör rallycomeback och såg ut att få en flygande start i lördagens Finnskogsvalsen. Han bröt dock i ledning efter dramatisk avåkning.

Kristoffersson den äldre gör comeback: ”Håller en låg profil”

MK Rattens rallytävling i Torsby var i fjol tillbaka efter två års frånvaro på grund av mildväder och corona. Årets upplaga bestod av fem sträckor på cirka sex mil totalt på isiga grusvägar och ingick i MAS rallycup, även innefattande en rekognoseringskategori, och Volvo original cup (VOC), som hade två deltävlingar, en under dagen och en på kvällssträckorna.

En hel del bekanta namn förutom Åhlin fanns bland de 59 anmälda (nio rekognoserade), som värmlänningarna Stig-Olov ”Stecka” Walfridson, Tommy Kristoffersson, Isak Reiersen och Arne Rådström. P-G Andersson var föråkare.

Bland de som rekognoserat sträckorna och skrivit egna noter tog tidigare VM-föraren Fredrik Åhlin, Karlstad, med kartläsaren Joakim Sjöberg, Hofors i en fyrhjulsdriven Skoda kommandot direkt och var totalsnabbast på de tre första sträckorna.

”Känslan blir bättre och bättre. Det är fantastiskt kul att vara tillbaka”, skrev han i sociala medier, precis innan det roliga tog slut på SS4.

In i snövall

Kollegan i Team Nybe, Jonas Åkesson, körde fast i en snövall och tog sig inte ut för att varna Åhlin, som kom närmast bakom och tvingades köra in i snön för att undvika kollision. Båda ekipagen bröt.

Även för Isak Reiersen från Torsby i en tvåhjulsdriven Ford var det slutåkt på fjärde sträckan. 19-åringen låg fyra.

I stället vann Kristian Johansson, Borås, med över två minuter före Liam Berg, Linköping, med kartläsaren Theo Bergsten, Forshaga.

Stecka Walfridson/Jörgen Sundhäll från arrangörsklubben Ratten, i en Mitsubishi Lancer Evo 7, tillhörde dem som fick vänta på att Åhlins och Åkessons bilar skulle avlägsnas och tappade en minut. Det blev femteplats till slut.

Arne Rådström med sonen Dennis som kartläsare blev trea totalt och vann appendix k.
Arne Rådström med sonen Dennis som kartläsare blev trea totalt och vann appendix k. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

I det stora startfältet som inte rekognoserat vann Stig Andervang, Rimo, Skoda Fabia R5, alla sträckor och sammanlagt med en och en halv minut före Jan Östlund, Munkfors/Peter Johansson, Ratten, Mitsubishi Evo.

Trean Arne Rådström från Torsby med sonen Dennis som kartläsare i en Volvo 262 var bara två tiondelar från andraplatsen och toppade överlägset appendix k-klassen, där Stefan Åhsberg, Westom/Kim Mastad, Treske, Opel Kadett, kom tvåa och Tommy Kristoffersson/Per Andersson, Westom, Volvo 142, blev trea. Kristoffersson gjorde sin första rallytävling på över 30 år.

Tommy Kristoffersson körde sitt första rally på över 30 år.
Tommy Kristoffersson körde sitt första rally på över 30 år. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Trimmade tvåhjulsdrivna klassen vanns av Nicklas Karlsson/Caroline Gassner, Westom, Nissan Sunny med 1.24 framför Ingvar Nilsson, Hällefors, Volvo 240. Stefan Olsson, Lima/Eira Solberg, Eda, Ford Fiesta, kom trea.

I grupp E, F och N-klassen var det dubbelt värmländskt, med Kent Larsson/Johan Grönvall, Westom, Nissan Sunny, som etta och Jimmy Karlsson/Lars Erik Nilsson Hagfors, Suzuki Swift, tvåa, fyra minuter efter.

Sverigeserien i VOC hade två deltävlingar i Finnskogsvalsen.

Den första omfattade de tre första sträckorna och där triumferade Patrik Fredriksson, Fryksdalen/Per Wiksten, Ratten, Volvo 940, före Magnus Lindqvist, Laxå, Volvo 940, och Pär Nordahl/Henric Persson, Ratten, Volvo 740.

Fredriksson bröt på femte sträckan och öppnade för Lindqvist, som vann före Frederik Eckhardt, Södermanland, och Nordahl.

Totalt 46 av 59 startande tog sig i mål.

Torsbytävling får ytterligare cupstatus – flera kända förare anmälda

Artikeltaggar

Arne RådströmFinnskogsvalsenFordFredrik ÅhlinHoforsIsak ReiersenKarlstadMK RattenRallyTommy KristofferssonTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.