En nyskapad utställning med poeten Edith Södergrans egna fotografier och en sommarsatsning på 150-årsjubilaren Maja Fjaestad – det är två av 2023 års planerade höjdpunkter på Rackstadmuseet i Arvika.
Men först ut är en fotoutställning med prisade fotografen Staffan Jofjell och ett ambitiöst föredragsprogram.
– Lördagen den 21 januari invigs Staffan Jofjells utställning Checkpoint. Det är foton från oroshärdar han besökt – han var med när muren föll, han har tagit bilder i Nicaragua och han har varit i Albanien – men han visar också bilder från sin pappa, som var gränsvakt vid norsk-svenska gränsen under andra världskriget, berättar museichefen Anneli Strömberg.
Till utställningen Checkpoint fogas också en serie föredrag i samarbete med både Karlstads och Lunds universitet. Det övergripande temat är vad som händer i ett samhälle när stora påfrestningar kommer.
– Hur hanterade vi en pandemi på medeltiden? Hur har vi tacklat ekonomiska svackor tidigare? Hur fungerar vi som människor rent psykologiskt när vi ställs inför stora frågor? Det handlar om ekonomi, historia, psykologi, räknar Anneli Strömberg upp.
Södergrans poetiska bilder
Nästa satsning invigs i mitten av april. Poeten Edith Södergran (1892-1923) är temat då, men det är inte poeten i första hand utan fotografen Edith Södergran som skildras på Rackstadmuseet. Men nog finns det poesi även i hennes foton:
– Man ser verkligen att hon har ett konstnärligt öga.
Författaren Nina Ulmaja såg en av Södergrans bilder och fångades till den grad att hon nu skrivit en bok. I april kommer ”En annan Edith” på Norstedts förlag.
– Och spinoffen blir en fotoutställning som vi kommer att göra, säger Anneli Strömberg.
Maja Fjaestad-jubileum
I sommar satsar Rackstadmuseet helt och fullt på Maja Fjaestad, som bland mycket annat var en av initiativtagarna till både den välkända Rackenkolonin och Arvika konsthantverk.
En utställning och även en bok ska det bli om henne.
– Det handlar om Maja Fjaestad, hennes helhet, hennes utbildningar, hennes mångfasettering och hennes sätt att samarbeta och länka ihop folk, säger Anneli Strömberg och hoppas att man ska kunna ge en ny och mer sammanhållen bild.
Museet fyller 30
Fjaestad-satsningen blir ett dubbeljubileum: Maja Fjaestad föddes för 150 år sedan och Rackstadmuseet fyller 30.
– Det blir många tårtor! säger Anneli Strömberg.
Under hösten blir Rackstadmuseet värd för den stora Höstsalongen.
På 2023 års program finns också konserter, caféliv, föreläsningar och gästspel från Glafsfjordsfestivalen. Inom ramen för den sistnämnda, i februari, kommer en pianist för att spela improvisationer bland Racken-konsten.
Peakade i juni och juli
Nu återstår att se om besökarna hittar tillbaka. 2022 blev det strax över 26 000 besökare efter framför allt en stark sommar.
– Om man tittar tillbaka har vi peakat i juni och juli. Då hade vi flest besökare någonsin.
Allra bäst var juli, med 8 015 besökare, vilket är nästan 1 000 fler än samma månad 2019. Men:
– Sedan var det lite lägre i början av året och i slutet av året, så vi kom inte upp i siffrorna vi hade 2019.
Bussarna behövs
Då kom 34 000 besökare, men via branschkollegor vet hon att få museer kommit upp i förpandemiska nivåer. Och hon ser var det fattas:
– Dels har bussarna blivit färre, dels behöver vi få kontakt med norrmännen igen. Det kommer många, men både därifrån och även från Tyskland och Holland har vi haft fler förut. Vi hoppas att 2023 är ett år då de kommer tillbaka.
Hon ändå nöjd med 2022 och tror på ett bra museiår 2023.
– Jag är på jättegott humör och ser fram emot det här året!