Hoppa till huvudinnehållet

Kanontid på 60 meter av Henrik Larsson i årspremiären – klar för inomhus-EM

Publicerad:
Henrik Larsson var fyra hundradelar från inomhusrekordet på 60 meter.
Henrik Larsson var fyra hundradelar från inomhusrekordet på 60 meter. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Till den här säsongen har Henrik Larsson haft möjligheten att förbereda sig bättre än under senare år. Redan i årets första lopp i Örebro såg vi resultatet av det när han gjorde 6.62 på 60 meter.

– Det finns fortfarande ganska mycket mer att hämta, säger han.

Det svenska rekordet på 60 meter inomhus är från 1996 när Peter Karlsson sprang på 6.58. Av Henrik Larssons årspremiär att döma hänger det 27 år gamla rekordet väldigt löst framöver.

Det här var Larssons näst bästa tid på 60 meter, han har varit två hundradelar snabbare tidigare.

– Det var kul att vara så nära redan i den första tävlingen. Det brukar inte gå så snabbt då.

Vad hade du för målsättning på förhand?

– Det har känts bra i kroppen så att springa runt 6.65 hade jag varit nöjd med. För ett år sedan på samma tävling gjorde jag 6.72 och att kapa en tiondel var väldigt kul.

Ingen bra start

Men trots att det var Henrik Larssons näst bästa tid på 60 meter inomhus och att han var fyra hundradelar från det svenska rekordet tycker han inte att det var ett perfekt lopp.

– Det kändes inte superbra. Främst så fick jag ingen bra start, jag hade inte den rätta känslan i blocken. De första stegen är det som sätter tonen för loppet och jag kände att jag inte riktigt fick ner kraften och tappade lite där. Annars kändes löpningen bättre men det finns fortfarande ganska mycket mer att hämta.

Tiden 6.62 är en hundradel under kvalgränsen till inomhus-EM som avgörs i Istanbul i början av mars.

– Rent tekniskt var jag redan inkvalad på en tid från förra säsongen men förbundet har också en policy att man ska vara med i tidszonen och inte vara en tiondel efter den här säsongen. Det finns inga garantier men om man ser rent statistiskt så brukar jag kunna kapa i snitt tolv hundradelar från den första tävlingen till den bästa tävlingen under inomhussäsongen.

Tid för final

Det innebär att man kan ha lite värmländska förhoppningar när det är dags för EM.

– Det jag sprang på nu ska räcka för att gå till final och springer man på 6.55 är man mitt i smeten när det gäller medaljerna. Men jag sätter inget placeringsmål redan nu utan jag avvaktar lite och ser hur det utvecklar sig.

Det var gott om värmländska framgångar vid tävlingen i Örebro.

På 60 meter damer blev det en trippel för IF Göta. Emilia Kjellberg vann på 7.69 före Erica Jarder på 7.77 och Hanna Karlsson på 7.82.

På 200 meter blev det en dubbel för Göta när Hanna Karlsson vann på 25.11 och var 78 hundradelar före Lathifa Afrah.

Melwin Lycke Holm vann två grenar då han tog 2.11 i höjd och satte sedan ett personligt rekord när han hoppade 7.38 i längd. Melwins hoppserie var riktigt bra med samtliga hopp en bra bit över sju meter.

På 800 meter vann Ella Holmqvist, IF Göta, överlägset på tiden 2.15,23.

På 1 500 meter slutade Götas Jacob Åhman tvåa bakom Turebergs Albert Ziegier. Jacob sprang på 4.11,15.

I damernas tresteg blev det en andraplats för Sophie Säwe, Kils AIK, på 11.57. Hon var slagen med 66 centimeter av Kajsa Lindqvist från Upsala IF.

Artikeltaggar

Erica JarderFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaKils AIKMedaljerMelwin Lycke HolmRekord

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.