Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelmördaren från Storfors – NWT har kartlagt Värmlands livstidsdömda fångar

Publicerad:

De har gjort sig skyldiga till några av länets mest brutala mord.

NWT har kartlagt Värmlands livstidsdömda fångar.

Den i dag 50-årige mannen var hemma i sin bostad i centrala Storfors tillsammans med vänner en kväll i augusti 1996.

När en 48-årig bekant kom förbi lägenheten och pratade med mannen, då 24 år gammal, blev de ovänner.

De två männen gick sedan mot en parkeringsplats i Storfors där den 48-årige mannen först blev kraftigt misshandlad med sparkar mot huvudet – och sedan fick halsen avskuren.

Det synnerligen hänsynslösa mordet ledde till att Storforsbon dömdes till livstids fängelse.

Två livstidsstraff

Men drygt tio år senare, i maj 2009, fick han straffet omvandlat till ett tidsbegränsat straff på 21 års fängelse.

I juni samma år fick han permission för att besöka sin flickvän i Stockholm. Ett dygn senare hittades hon knivmördad i lägenheten.

Dubbelmördaren från Storfors är nu inlåst på Salberga-anstalten efter att han dömts till livstids fängelse två gånger.

Livstidsdömd fick fängelse för nytt mord

Men han är inte ensam.

Den i dag 55-årige mannen mördade kvinnan i en lägenhet i Karlskoga i september 2014.
Den i dag 55-årige mannen mördade kvinnan i en lägenhet i Karlskoga i september 2014. Foto: Marcus Larsson

Ytterligare sex personer från Värmland har dömts till livstids fängelse efter flera uppmärksammade mord.

Mördare

Värmlänningarna som dömts till livstids fängelse

50-årig man: Skar halsen av en 48-årig man på torget i Storfors i augusti 1996. Under en permission i maj 2009 besökte han sin 33-åriga flickvän i Stockholm och knivhögg henne till döds. Avtjänar sitt straff på Salberga-anstalten utanför Sala.

39-årig man: Mördade sin 68-åriga kvinnlig granne i Karlskoga i augusti 2006 efter att hon klagat på att han spelade för hög musik. Avtjänar sitt straff på anstalten Kristianstad.

55-årig man: Knivmördade en 39-årig kvinna han hade en relation till i en lägenhet i Karlskoga i september 2014. Avtjänar sitt straff på Österåkersanstalten.

52-årig man: Var med och avrättade sju bakbundna män i Syrien under våren 2012. Bosatte sig senare i Karlskoga. Dömdes i februari 2017 till livstid för grovt folkrättsbrott. Avtjänar sitt straff på Salberga-anstalten utanför Sala.

41-årig man: Slog ihjäl sin 21-åriga styvdotter Noor när hon satt vid köksbordet i hemmet i Gräsmark i maj 2017. Avtjänar sitt straff på Kumla-anstalten.

39-årig man: Mördade 48-årige Mikael Broberg vid Hells Angels klubblokal i Karlstad i november 2017. Avtjänar sitt straff på Kumla-anstalten.

37-årig man: Attackerade en jämnårig man i hans hem i Skoghall i juni 2021, jagade ut honom och högg ihjäl honom på gräsmattan. Avtjänar sitt straff på anstalten Saltvik utanför Härnösand.

Det handlar bland annat om en i dag 41-årig man som slog ihjäl sin 21-åriga styvdotter Noor i Gräsmark, då hon satt vid köksbordet i det gemensamma hemmet en dag i maj 2017.

Noor, 21, med sin väninna Jenny Hermansson året innan styvpappan mördade Noor.
Noor, 21, med sin väninna Jenny Hermansson året innan styvpappan mördade Noor. Foto: Privat

– Hon var en väldigt härlig tjej, jag saknar henne väldigt mycket. Hon var bra, har vännen Jenny Hermansson tidigare sagt till NWT.

Noor, 21, höggs ihjäl vid köksbordet med en yxa

Även en i dag 39-årig småbarnspappa sitter inlåst på livstid, efter att han var med och mördade sin kompis Mikael Broberg i det uppmärksammade Hells Angels-mordet i Karlstad i november 2017.

– Det känns ju alltid jobbigt när det är årsdagar, allting är hemskt, har Mikael Brobergs mamma Eva Berglund tidigare sagt till NWT.

Eva Berglund tänder ett ljus för sin mördade son Mikael Broberg utanför Hells Angels lokaler på Sjöstad. Sonen var HA-medlem och mördades av sina "bröder" på gården.
Eva Berglund tänder ett ljus för sin mördade son Mikael Broberg utanför Hells Angels lokaler på Sjöstad. Sonen var HA-medlem och mördades av sina "bröder" på gården. Foto: Helena Karlsson
De hittade Mikael, 48, död – poliserna berättar för första gången om HA-mordet

Senaste livstidsfången

Den som senast dömdes till livstids fängelse i Värmland är den i dag 37-årige man som förra året fälldes för mordet på en jämnårig man i Skoghall i juni 2021.

”Sammantaget anser tingsrätten att gärningen varit särskilt hänsynslös, vilket utgör skäl för livstids fängelse. Tingsrätten anser också att gärningen inneburit ett svårt lidande för XX, vilket även det utgör skäl för livstids fängelse.” skrev domstolen.

Den livstidsdömde mördaren handlade på Ica i Skoghall strax innan han högg ihjäl en 36-årig man i hans hem i ett bostadsområde några hundra meter därifrån.
Den livstidsdömde mördaren handlade på Ica i Skoghall strax innan han högg ihjäl en 36-årig man i hans hem i ett bostadsområde några hundra meter därifrån. Foto: Polisen
NWT kartlägger: Mordet i Skoghall – nio dramatiska minuter

Tingsrätten hänvisade även till den straffskärpning för mord som infördes 1 januari 2020. Det har lett till att allt fler personer döms till livstids fängelse och i december förra året var sammanlagt 189 personer inlåsta på livstid i Sverige - vilket är den högsta siffran någonsin.

Av dem var endast nio personer kvinnor. Den äldsta livstidsfången i landet är 94 år gammal, den yngsta är 19 år gammal.

Fem livstidsdömda fångar avtjänar sina straff på Karlskoga-anstalten.
Fem livstidsdömda fångar avtjänar sina straff på Karlskoga-anstalten. Foto: ""

Lasermannen i Karlskoga

Förutom de sju värmlänningar som sitter på livstid befinner sig även fem livstidsdömda fångar i länet och avtjänar sina straff på Karlskoga-anstalten.

Mördarna som avtjänar livstid på Karlskoga-anstalten

John Ausonius, 69 år: Känd som ”Lasermannen” efter att han under 1991-92 sköt mot sammanlagt elva personer med utländskt utseende i Stockholm, varav en blev mördad.

62-årig man: Trängde sig in i en 24-årig mans bostad i Linköping i mars 1995 och rånade honom innan han knivhögg 24-åringen till döds. Efter mordet försökte han sätta eld på kroppen för att dölja spåren.

47-årig man: Knivhögg en 83-årig man till döds i Ärla utanför Eskilstuna hösten 2006 efter att han hörde röster och trodde att mannen var ett monster. Har tidigare suttit i fängelse för mord på en förståndshandikappad man under 1990-talet.

41-årig man: Mördade sin 80-åriga granne utanför Motala i mars 2007. Han band fast henne i sängen och misshandlade henne till döds med ett strykjärn. Efter mordet stal han hennes smycken, mediciner och kontokort. Sedan tog han en taxi till några bekanta, där han betalade en skuld med kvinnans smycken.

51-årig man: Slog ihjäl sin kompis i farstun under en utdragen misshandel i Gullspång i september 2014. Kompisen försökte kalla på hjälp och i ett flera minuter långt samtal till SOS hördes hur mannen utsattes för misshandeln.

Det handlar bland annat om John Ausonius, 69 - den så kallade ”Lasermannen”, samt ytterligare fyra män som slagit eller huggit ihjäl sina offer.

Karlskoga-anstalten är en av de tio anstalter i landet där flest livstidsdömda fångar sitter. De tre fängelser som har allra flest fångar som dömts till lagens strängaste straff är Kumla, Salberga och Hall.

Artikeltaggar

Anstalten SalbergaBrott, lag och rättFängelseGräsmarkHells AngelsJohn AusoniusKarlskogaKarlskogaanstaltenKarlstadKumlaanstaltenMordStorforsVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.