Hoppa till huvudinnehållet

Ingabritt är den tatuerade änkan

Publicerad:
87-åriga Ingabritt gjorde succé hos tatueraren. ”Jag hade ju föreställt mig att det skulle vara någon hemsk karl, men det var en gullig och go tjej.”
87-åriga Ingabritt gjorde succé hos tatueraren. ”Jag hade ju föreställt mig att det skulle vara någon hemsk karl, men det var en gullig och go tjej.” Foto: privat

– Ja du, mycket kônstigt ska en göra innan en är borta!

Det säger Ingabritt Ohlson, snart 88, som för en dryg månad sedan lät sig övertalas av barnbarnen att tatuera sig. Motivet: en solnedgång från makens gravsten.

Det hela började med att Ingabritts dotter Maria fyllde 60, och skulle bjuda med sig sina döttrar, Isabell och Matilda, på en resa till Kap Verde för att fira. Sedan kom mamma/mormor också med.

– Mamma har inte velat göra såna här grejer tidigare. Det är ju en lång resa, man blir borta länge och så. Men nu kunde jag locka henne med att det var all inclusive.

– Ja då högg jag direkt! säger Ingabritt, som nästan inte ville åka hem sen.

– I mitt nästa liv vill jag bli återfödd på Kap Verde.

En familjesymbol

Isabell och Matilda ville göra nånting ännu mer minnesvärt av att mamma fyllde 60, och kom på att de tre skulle tatuera sig och ta samma motiv.

– Jag tyckte att det var den roligaste present jag kunde få, säger Maria.

Motivet skulle symbolisera något viktigt för familjen, och det landade i en solnedgång eller soluppgång.

– Vi hade en sommarstuga i släkten när tjejerna växte upp och man har ju så många fina minnen av just solnedgångar och soluppgångar där tillsammans med familjen, säger Maria.

– Det är det bästa vi har, när solen skiner, inflikar Ingabritt.

Oväntat

Historien tog en oväntad vändning när tjejerna även fick med sig mormor i detta. Systrarna och deras mamma är alla mer eller mindre tatuerade sedan tidigare, men Ingabritt hade aldrig kunnat föreställa sig att hon skulle lägga sig under nålen.

– Nej gud bevare mig! Men mycket kônstigt ska en göra innan en är borta.

Jag lät töserna gå först. Jag ville se om de skrek.
Ingabritt Ohlson

Varför hakade du på detta då?

– Ja, jag vet inte du. Det var väl så roligt att de blev så glada, att det var värt det!

Minne av maken/pappa/morfar

Sagt och gjort - fyra likadana tatueringar beställdes i en studio i Göteborg en kort tid innan resan. Resultatet blev ett stilrent och enkelt solmotiv snarlikt det som finns på Ingabritts make Kjells gravsten.

– Det är lite oklart om det är en solnedgång eller en soluppgång - det beror kanske på vad man känner för stunden, säger Maria.

Tatueraren tyckte att det var riktigt festligt med en 87-åring som skaffade sin första tatuering.

– Jag var tydligen den äldsta kund hon haft.

– Och även den tuffaste! Du rörde ju inte en min, inflikar Maria.

I livet händer massor av grejer som man aldrig trodde skulle ske. För Ingabritt Ohlsons del innebar det bland annat att tatuera sig - 87 år gammal.
I livet händer massor av grejer som man aldrig trodde skulle ske. För Ingabritt Ohlsons del innebar det bland annat att tatuera sig - 87 år gammal. Foto: Marina Johansson

Var du inte nervös?

– Jo, det får jag väl säga att jag var. Jag lät töserna gå först - jag ville se om de skrek. Men det gjorde de inte. Och det gjorde inte ont!

Jaså inte?

– Neeej, inte alls! Det svåraste var att välja var den skulle sitta. ”Det finns väl inte en slät bit på mig”, tänkte jag.

Det fick bli på vänster överarm. Att tatuera sig är inget som Ingabritt någonsin trodde att hon skulle göra, men hon är nöjd med resultatet och tror inte att hon kommer att ångra sig.

– Det är ju ingen stor och vräkig en. Och ett enkelt motiv som håller. Det enda som är lite synd är väl att den inte syns.

– Du får börja bära linne i sommar, säger Maria.

Olika placeringar, men samma motiv - tre generationer kvinnor har samma tatuering inspirerad av makens/pappas/morfars gravsten.
Olika placeringar, men samma motiv - tre generationer kvinnor har samma tatuering inspirerad av makens/pappas/morfars gravsten. Foto: privat

”Galen”

Upptåget har fått en hel del uppmärksamhet. Maria och hennes bröder har gjort inlägg på sociala medier som fått många reaktioner.

– Många tycker att det är jätteroligt och häftigt. Att mamma är galen som gick med på det, haha. Men också vilka fina minnen vi skapar tillsammans.

Tror du att mamma är äldst i Säffle med att tatuera sig?

– Ja, kanske! Den äldsta som har en tatuering överhuvudtaget är hon knappast - garanterat finns det någon 90-årig gubbe som haft någon sedan 20-årsåldern. Men den som tatuerat sig senast, i högst ålder, kan hon mycket väl vara.

Kjell Ohlson - här med parhästen Stig-Arne Söderman, var närmast en institution i Säffles kultur-och nöjesliv.
Kjell Ohlson - här med parhästen Stig-Arne Söderman, var närmast en institution i Säffles kultur-och nöjesliv. Foto: "S-E Dahlström"

En sång-och dansman

Ingabritts make Kjell, som gick bort 2019, var en stor profil i Säffle, särskilt på nöjessidan. Det finns nog nästan ingen i kommunen som inte sett och hört honom i olika sammanhang, som allsångskväll på Duse, Sifhällatomtarna, Säffleoperan och otaliga konferencieruppdrag - för att bara nämna några.

– Ibland sätter jag på en skiva där han sjunger, och så dansar jag för mig själv, säger Ingabritt.

Vad tror ni att han hade tyckt om att ni fyra har hans gravstensbild tatuerad?

– Jag tror att han hade tyckt att det var fränt! Pappa sa det själv en gång att ”hade jag själv varit ung i dag hade jag säkert varit både tatuerad och piercad”. Han var väldigt trendkänslig av sig, ville alltid vara moderiktigt klädd och så, säger Maria.

En fågel viskade...

Ingabritt tror rentav att Kjell har sett hennes tatuering.

– Det är en talgoxe som ofta är här utanför balkongen. Den kommer så nära och flaxar och är inte ett dugg rädd när jag hälsar på den. Jag tror att det är Kjell, som är reinkarnerad. Ibland har den med sig en till talgoxe, och jag tänker mig att det är hans goda vän Stig-Arne Söderman. Men då säger min son Stefan att ”det är väl pappas nya fruntimmer!”.

Solen symboliserar många vackra minnen för familjen.
Solen symboliserar många vackra minnen för familjen. Foto: privat

Om det blir någon mer gaddning för Ingabritt, återstår att se. Men hon har ett önskemål om dotterns och barnbarnens tatueringar.

– Vi har väl pratat lite om att fågeln bredvid solen är Kjell. När jag dör ska flickorna i så fall tatuera en till, som är jag.

Artikeltaggar

FamiljGöteborgKap VerdeModeNyheterSäffleSäffleoperanSifhällatomtarnaSkönhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.