Hoppa till huvudinnehållet

Storforsmoderaterna förtjänar att förlora

Publicerad:
Stefan Larsson, snart kanske inte längre M.
Stefan Larsson, snart kanske inte längre M. Foto: Jonas Andersson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Inte nog med att Moderaterna i Storfors schabblade bort vad som borde varit ett solklart maktskifte i kommunen, nu vill de till råga på allt utesluta den person som gjorde valframgången möjlig. Det luktar sannerligen inte bra om hela historien.

Den tidigare illröda kommunen blev plötsligt blå efter valet. Ett utbrett missnöje med den eviga S-styret gjorde att Moderaterna nästan tredubblades – från 9,5 till 25,7 procent. Samtidigt rasade väljarstödet för Socialdemokraterna ner till 32 procent. Det var i princip öppet mål.

Framgångarna för M berodde till stor del på Stefan Larsson, en driven företagare som tröttnat på hur illa kommunen sköts. Det som fick honom att ge sig in i politiken var härvan kring kommunens köp av turistanläggningen Lungsund, som blev en dyr affär för Storforsborna, men många miljoner i förluster. Sedan har vi affären med den allmännyttiga bostadsstiftelsen Björkåsen, som köpte två industrifastigheter till överpris. Sådant som händer när oerfarna kommunpolitiker försöker leka företagare.

Stefan Larsson var starkt kritisk till allt detta och det bidrog avgörande till att han och M lyckades så bra i valet. Själv fick han 131 personkryss, vilket är mycket i en liten kommun. Som jämförelse fick nu nya kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) bara 37. Vem som är den främsta M-företrädaren i Storfors går inte att ta miste på.

Men han var tydligen inte acceptabel för Centerpartiet, som ställde som krav för att medverka till ett maktskifte att Larsson inte skulle få vara med. Så han fick kliva åt sidan, uppenbarligen under starka påtryckningar från övriga moderater. Det är det bestämda intryck man får av den intervju som Larsson gav med NWT i mellandagarna (29/12 2022). Inte för att det hjälpte, snarare tvärtom.

Enligt Larsson så lade sig M platt för C och det var också då man tappade Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Därmed gick maktskiftet till spillo. C ingick valteknisk samverkan med S och Vänsterpartiet. SD och KD tröttnade på den moderata veligheten, vilket man kan förstå. Vad man däremot inte kan förstå är hur de sedan på fullmäktige såg till att S fick behålla makten och gjorde Härdig Eriksson till kommunalråd.

Hade M vågat hålla fast vid SD och KD, och sagt till C att de minsann bestämmer över sina egna kandidater, hade det inte behövt bli ett sådant fiasko. Men för övriga moderater i Storfors var det tydligen viktigare att blidka C (med 10,8 procent) än med SD och KD (sammanlagt 21,2 procent). Fast det har ju inte gett något.

Storforsmoderaterna vill inte sluta där. Precis efter nyår inledde de ett uteslutningsärende mot Stefan Larsson. De blev klart förbannade över den intervju som Larsson gav med NWT. Ärendet skall upp till M på länsnivå och avgörs i slutet av månaden. Det är som man inte är nöjda med att skjuta sig själv i ena foten utan med vett och vilja tänker skjuta sig i den andra också.

Det är Larsson som varit drivande i politiken vilket ledde till den stora valframgången. Det är Larsson som vill driva den politik man gick till val på och samarbeta med SD och KD för att förverkliga den. De andra verkar mer vilja komma överens med C och vänsterblocket. Då har de sannerligen förtjänat att förlora och kan drömma om att 2022 års valsiffror upprepas nästa gång.

Artikeltaggar

CenterpartietEva-Lotta Härdig ErikssonKommunpolitikKristdemokraternaLedareLungsundModeraternaNyårSocialdemokraternaStefan LarssonStiftelsen BjörkåsenStorfors kommunSverigedemokraternaValVal 2022