Förutom stress, oro och resursbrist inom kvinnosjukvården på CSK vittnar de anställda om att de sjukskriver sig hellre än att ta beordrade extrapass på en medicinavdelning.
– Vi har inte kunskap för att jobba på den avdelningen och känner stor olust inför det, säger personal inom kvinnosjukvården.
Men redan nästa vecka kommer konkreta åtgärder att presenteras för personalen.
Sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor på kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad har länge haft en väldigt tuff arbetsmiljö.
Det ledde återigen till en 6:6a-anmälan från Vårdförbundet om stora brister och risker i arbetsmiljön, strax innan nyår.
Skarpa larmet från Vårdförbundet om sjukhuspersonalen: ”Störs på sin fritid”Sjuksköterskor och undersköterskor, som vill vara anonyma, berättar för NWT om ytterligare påfrestningar för dem i och med det förstärkningsläge som råder inom Region Värmland. Det innebär att all personal får hjälpa till där det behövs mest.
– Förutom att rotera mellan avdelningarna inom kvinnosjukvården så är vi även beordrade att ta extrapass, utöver vår heltid, på medicinavdelning 56. Det är en avdelning vi inte känner till eller har någon kunskap om med andra sjukdomar och mediciner. Det skapar en olust och oro för patientsäkerheten, säger de.
– Vi känner inte att vi får någon förståelse från våra chefer för vår olust. Många har slutat och en del sjukskriver sig i stället för att jobba de passen. Det är vansinnigt och jättevanskligt och gör arbetsmiljön ohållbar, fortsätter de.
”Ska inte vara så här”
De ställer sig frågor kring hur arbetsgivaren kan ”ha mandat att styra över deras fritid” och hur de ska räcka till när ”patienter och anhöriga förväntar sig gott omhändertagande” som de känner att de inte kan ge.
– Vi har precis tagit oss ur en jobbig tid med pandemin, då vi beordrades till covidavdelningen. Och nu händer det igen.
– Vi älskar att göra det vi gör här på kvinnosjukvården och den känslan förstörs av det här. Det är inte konstigt att folk slutar när de går med ont i magen och gråter vissa pass. Även om vi förstår att Region Värmland befinner sig i en svår situation så ska det inte vara så här och oron är stor, säger de.
De tror ändå att den nya medicinavdelningen med hyrsjuksköterskor som öppnar i mars kan avlasta dem.
– Men hur ska situationen lösas fram till dess?
Regionens grepp för att lösa krisen: Ny avdelning med hyrsjuksköterskorÅtgärder på ingång
Nina Skantz, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Värmland, besvarar NWT:s frågor via mejl.
Vilka åtgärder vidtar ni angående Vårdförbundets anmälan om arbetsmiljön, som ska vara inne senast på måndag?
– Jag har tagit del av begäran och hade ett första möte med Vårdförbundet på onsdagen. Kvinnosjukvården arbetar högt prioriterat med kort- samt långsiktiga åtgärder och skall ha ett nytt uppföljningsmöte i slutet av januari med Vårdförbundet.
Medarbetarna är kritiska till att arbeta på en medicinavdelning, ett område de inte har kunskap om. De känner sig inte lyssnade på angående sin olust. Vad har du för svar till dem?
– Tråkigt att höra, samtidigt kan jag förstå deras kritik utifrån den situation som avdelning 14 befinner sig i. Men kvinnosjukvården är inte fråntagen ansvar från att hjälpa till på helheten relaterat till det förstärkningsläge som region Värmland befinner sig i.
Medarbetarna tror att den nya medicin-avdelningen som öppnar i mars kan underlätta för dem. Kommer den det? Och hur ser deras situation ut fram till dess?
– Jag instämmer med medarbetarna, jag tror också att det kan få en positiv effekt men samtidigt kan jag inte föregå en utvärdering. Avdelningscheferna på 14 har under hösten anställt totalt åtta personer som har börjat eller ska påbörja sin anställning på avdelningen. Samtliga beräknas vara inskolade senast i slutet på mars. Fram till dess ska vi fortsätta att tillsammans hjälpas åt vid till exempel korttidsfrånvaro, precis som vi har gjort fram till nu mellan avdelningar och mottagningar.
Hur ska ni vända den här trenden med dålig arbetsmiljö och missnöje rent konkret?
– Konkreta åtgärder kommer att presenteras för samtliga medarbetare på kvinnosjukvården under nästa vecka.