Hoppa till huvudinnehållet

När lammet blir en hund

Publicerad:
Den första som frågade svarade bonden att det inte var någon hund utan ett lamm, men då de andra frågade samma sak trodde bonden till slut att lammet var en hund, skriver Tommie Johansson.
Den första som frågade svarade bonden att det inte var någon hund utan ett lamm, men då de andra frågade samma sak trodde bonden till slut att lammet var en hund, skriver Tommie Johansson. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Socialdemokraterna vet dock, av erfarenhet, att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så kommer folk att tro dig, skriver Tommie Johansson.

Hur kan Socialdemokraterna få 36,1 procent i den senaste väljarundersökningen? Enligt min mening måste detta bero på de röstandes oförmåga att ta till sig fakta istället för känsloargument.

För att nämna ett axplock av händelser som inträffat under år 2022 kan nämnas;

Brott och straff: 378 skjutningar, 64 avlidna, 107 skadade, 90 sprängningar, 9 962 våldtäkter.

Elpriser, elprisområde 3: År 2020: 41,84 öre per kWh, År 2022: 220,30 öre per kWh.

Dieselpriser: 1 januari 2017 13,33 kronor, 1 januari 2023 23,61 kronor.

Vård och omsorg: I Sverige finns 2,4 vårdplatser per 1 000 invånare. Genomsnittet i OECD är 4,7 per 1 000 invånare. Det var 168 000 patienter som väntade på operation/åtgärd 2022-12-31.

Så skriver du en debattartikel

Och allt detta elände har Putin åstadkommit! I alla fall om man ska tro Magdalena Andersson (S) och hennes gäng. Med tanke på undersökningens utfall så är det tydligen många som köper hennes tes. I själva verket är det Magdalena Andersson själv som varit delaktig till eländet. Socialdemokraterna vet dock, av erfarenhet, att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så kommer folk att tro dig.

Detta fenomen var känt redan 1483 när Sveriges första tryckta bok gavs ut. Den hade titeln ”Skapelsens sedelärande samtal”. I denna kan man bland annat läsa följande;

En skälm som såg en bonde bära ett lamm till torget för att sälja det sa till sina kumpaner? Vill ni ha lammet som den där bonden bär på? De svarade ja. Då placerade han ut dem på olika ställen som bonden skulle passera och sa till var och en av dem att fråga bonden om han vill sälja den där hunden? Den första som frågade svarade bonden att det inte var någon hund utan ett lamm, men då de andra frågade samma sak trodde bonden till slut att lammet var en hund.

Det finns människor som på samma sätt tror allt man säger till dem, vilket i det här sammanhanget kan vara katastrofalt.

Tommie Johansson

Före detta revisor

Artikeltaggar

DebattDrivmedelElExplosionerHusdjurMagdalena AnderssonOECDSocialdemokraternaVåldtäktVårdVladimir Putin