Bygdegårdarnas återtåg i kulturlivet har börjat: ”Känns helt fantastiskt”

Publicerad:
Det blev en varm och vänlig premiär på kulturbygdsturnén med John Dunsö, Traveling John, som startade på Älvenäs bygdegård på torsdagskvällen. Foto: Lena Richardson

En angelägen resa startade på torsdagskvällen. Artisten Traveling John, alias John Dunsö, är reseledare när bygdegårdarna i länet ska återta sin plats som kulturbärare.

– För sex månader sedan satt jag och surade i min lägenhet i Malmö. Nu står jag här inför trevliga människor och är nybliven värmlänning. Det känns helt fantastiskt, säger han.

Januarimörkret är kompakt och vattnet i Norsälven kan bara anas, men i Älvenäs bygdegård lyser det varmt. Det är här resan börjar, när bygdegårdsturnén som ska hjälpa till att återstarta bygdegårdarnas kulturliv efter pandemin inleds.

Andreas Pettersson, ordförande i Värmlands bygdegårdsdistrikt, är förväntansfull.

– Det är en oerhört stor möjlighet för oss att ha detta som en språngbräda, säger han och talar om en ”unik möjlighet att sätta bygdegårdarna på kartan” igen.

15 spelplatser väntar

Den kartan rymmer hela Värmland. Traveling John får leva upp till sitt namn i vår, för spelningen i Älvenäs är första hållplatsen av 15.

John Dunsö är uppvuxen i Blekinge, men kommer närmast från Malmö när han nu landat i sitt nya hemlän Värmland.
John Dunsö är uppvuxen i Blekinge, men kommer närmast från Malmö när han nu landat i sitt nya hemlän Värmland. Foto: Lena Richardson

John Dunsö, nyinflyttad i Karlstad, får lära känna sitt nya län grundligt. Tjolitta, Rämmen, Sölje och Hämnäs är bara några av ställena han ska lära sig hitta till och han är laddad.

– Det känns väldigt bra. 10 av 10 på alla plan! säger han innan han kliver fram på scenen.

Liftaräventyr och hångel

Han bjuder på egna låtar om upplevelser och människor han mött på sin egen livsresa, som innefattar både liftaräventyr i USA och premiärhångel i Bräkne Hoby – på en bygdegård, så klart. Det är vänliga låtar med värme och eftertanke och möts med intresse av åhörarna, som också dras in i dialog med artisten.

John Dunsö berättade om hur han drömde om att skriva egna låtar så att det räckte till en hel skiva, och visst lyckades han. Både på skivomslaget och i låtarna finns minnen från resorna som tog honom dit.
John Dunsö berättade om hur han drömde om att skriva egna låtar så att det räckte till en hel skiva, och visst lyckades han. Både på skivomslaget och i låtarna finns minnen från resorna som tog honom dit. Foto: Lena Richardson

– Det är skönt med en så lyssnande publik. Annars händer det ju att folk står med ryggen till och dricker öl, säger han.

Stor roll i kulturlivet

Motsvarande turnéer görs under våren också i andra län. Totalt 24 kulturutövare har anställts av Bygdegårdarnas riksförbund, finansierat av ett återstartsbidrag från Statens kulturråd.

Andreas Pettersson är mer än nöjd med valet av Värmlandsartist.

– Att vi i Värmland har en så professionell kulturutövare som John är helt fantastiskt. Den lokala publiken kommer att få väldigt fina kulturarrangemang genom hans musik och hans fina inramning, säger han.

"Vi är en viktig mötesplats”, säger Andreas Pettersson om bygdegårdarnas roll i kulturlivet. John Dunsö är artisten som ska hjälpa till att dra igång bygdegårdslivet efter pandemin.
"Vi är en viktig mötesplats”, säger Andreas Pettersson om bygdegårdarnas roll i kulturlivet. John Dunsö är artisten som ska hjälpa till att dra igång bygdegårdslivet efter pandemin. Foto: Lena Richardson

Turnén blir också en fin illustration till bygdegårdarnas själva grundidé.

– Vi har en väldigt stor roll inom kulturlivet. Våra lokaler finns främst på landsbygden och det är viktigt att kulturen når ut i hela länet. Vi har en viktig roll för att få ut kulturen till landsbygden. Vi har bra möteslokaler men också bra kulturscener, säger Andreas Pettersson.

Nu gäller det bara att folk ska återupptäcka det.

– Pandemin har varit tuff, säger Andreas.

Pandemieffekterna inte över

Ekonomiskt har bygdegårdarna räddats av kris- och återstartsstöd. Det har kommit pengar från statliga Boverket, kommuner, Region Värmland med flera. Men:

– Det finns effekter av pandemin som inte är över ännu. Vi ser att publiken inte fullt hittat tillbaka.

Andreas Pettersson, ordförande i distriktet, och Hasse Abrahamsson, ordförande i Älvenäs bygdegårdsförening, tackade artisten efter framträdandet.
Andreas Pettersson, ordförande i distriktet, och Hasse Abrahamsson, ordförande i Älvenäs bygdegårdsförening, tackade artisten efter framträdandet. Foto: Lena Richardson

Kulturbygdsturnén är ett sätt att locka dem och att döma av premiärkvällen finns det ett sug.

Samtidigt rullar nästa kris in: elkrisen. Många bygdegårdar har stora lokaler och föreningar med rörligt elavtal har skäl till oro.

– Det är en utmaning med energikostnaderna. Vi har försökt från förbundet och distriktet att hjälpa till så gott vi kan med åtgärder på kort och lång sikt för att få ner antalet kilowattimmar, säger Andreas Pettersson.

Det var nästan fullsatt i Älvenäs bygdegård under premiärkvällen.
Det var nästan fullsatt i Älvenäs bygdegård under premiärkvällen. Foto: Lena Richardson

Att kallställa lokaler rekommenderar han inte, det kan leda till dyra skador, men det finns föreningar som drar ner på antalet evenemang i vinter för att kunna sänka värmen.

– Energikostnaderna är en tuff bit för våra föreningar, men de är uppfinningsrika på att hitta lösningar. Man ska vara positiv och se framåt, men det kan bli en tuff vinter.

”Viktiga samhällsnoder”

Det oroliga världsläget påverkar också på andra sätt.

– På kort sikt tror jag det kan gynna bygdegårdarna, när människor inte åker på utlandsresor, men kollar utbudet lokalt, där vi finns, säger Andreas Pettersson och lockar med teater, bio, musik och dans.

2008 var byggnaden rivningshotad, men det före detta församlingshemmet omvandlades och idag är Älvenäs bygdegård en levande kulturscen med lokaler för både kulturevenemang och andra sorters möten.
2008 var byggnaden rivningshotad, men det före detta församlingshemmet omvandlades och idag är Älvenäs bygdegård en levande kulturscen med lokaler för både kulturevenemang och andra sorters möten. Foto: Lena Richardson

På längre sikt ser han potential i bygdegårdarna i krislägen:

– Bygdegårdarna kan bli viktiga samhällsnoder. Det har varit flera kriser nu som följt på varandra med skogsbränderna 2018, översvämningar, pandemin och vem vet hur utvecklingen blir i Östeuropa. Jag tror ännu mer nu att det är viktigt att det finns en lokal i närheten som människor kan finna en trygghet i, för att mötas och där det kan finnas viktig infrastruktur. Man kan exempelvis ha både reservelverk och hjärtstartare där. Det blir en trygghetspunkt lokalt.

Turnéplanen

Traveling Johns resa genom Värmland

12/1 Karlstad - Älvenäs Bygdegård

21/1 Arvika - Mangskog Folkets Hus

18/2 Sunne - Torsbergs Bygdegård

19/2 Eda - Lundsberg Bygdegård

3/3 Årjäng - Tjolitta (Silleruds föreningsgård)

4/3 Hagfors - Edebäcks Bygdegård

11/3 Arvika - Sölje Bygdegård

25/3 Filipstad - Rämmens Bygdegård

26/3 Munkfors - Munkfors Ordenshus

31/3 Säffle - Värmlandsbro Bygdegård

15/4 Årjäng - Hämnäs Bygdegård

22/4 Säffle - Häljebol Bygdegård

28/4 Forshaga - Berghälla Bygdegård

4/5 Karlstad - Fageråsens Bygdegård

27/5 Grums - Värmskogs Bygdegård

Traveling John har landat i Värmland – får hedersuppdrag direkt: ”Superpeppad”

Artikeltaggar

ÄlvenäsArtisterKarlstadKulturLandsbygdMusikNöje/KulturRegion VärmlandStatens kulturrådVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare