Hoppa till huvudinnehållet

Kämpande virvelvind får akademiens förnämaste pris – Lagerlövet

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje.
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lena Richardson

Nu avslöjar Värmländska akademien vem som får hedersbetygelsen Lagerlövet för 2022.

Det går till en kulturprofil som under året som gick fick kämpa hårt för kulturen och sitt livsverk.

Lagerlövet 2022 tilldelas Linn Sönstebo Mossberg.

Hon är, säger akademien i sin motivering, ”en värmländsk virvelvind som ser till att allt blir ett nytt, kreativt landskap där hon drar fram. Teatern och konsten är hennes hemmaarenor och det är vid Gamla Kraftstationen i Deje som det händer!”

Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare för Gamla kraftstationen, som under hennes ledning förvandlats till en spännande konsthall.

2022 har dock bjudit på mindre välkommen spänning. Mycket omskriven är striden om hyreskontraktet, efter att fastighetsägaren Fortum sagt upp kontraktet med Forshaga kommun. Mot slutet av året kom dock parterna fram till ett nytt avtal och verksamheten ska kunna fortsätta.

”Fantastiskt fin seger”

Priset värmer extra efter året som varit:

– Det är klart att det gör, för det känns som ett bevis på att vi gör något här som betyder mycket för Värmland, säger Linn Sönstebö Mossberg. När man jobbar med sitt, oavsett medgång eller motgång, jobbar man i sitt lilla på något vis, man håller ju inte på för att få priser, men känslan av att man gjort något rätt och att andra människor uppmärksammat det tycker jag är en fantastiskt fin seger.

Hedersbetygelsen Lagerlövet är Värmländska akademiens förnämsta pris och tilldelas årligen en ”värdig person som gjort framstående insatser för den värmländska kulturen”.

”Jobbar febrilt”

Hedersbetygelsen för 2022 kommer att delas ut i samband med Värmländska Akademiens högtidsmöte, som hålls på Värmlands museum lördagen den 21 januari.

Något datum för när Gamla kraftstationen i Deje ska kunna öppna igen är inte bestämt, men planer finns:

– Vi jobbar febrilt på ett par olika spår, men väntar också besked från Fortum när det gäller en stundande takrenovering. Vi jobbar på att det ska bli en bra säsong, men det finns stora utmaningar fortfarande, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Artikeltaggar

AkademiDejeGamla KraftstationenKonstLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSamhälleVärmlands länVärmländska Akademien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.