Arvika kommun tycker att de har agerat rätt – men krävs ändå på tre miljoner kronor av Kronofogden.
I onsdags var förfallodatumet och kommunen har skickat in en invändning till myndigheten.
– Jag tycker att det känns obehagligt att sådant här kan hända, säger kommundirektören Hans Karlsson.
Det hela handlar om att Robin Dahlén, en av bröderna som felaktigt pekades ut i Kevinfallet, har stämt Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor.
I oktober förra året meddelade Värmlands tingsrätt att kommunen ska betala skadeståndet till Robin Dahlén. Domskälet var att kommunen inte kommit in med svar i tid, en så kallad tredskodom.
Det hela visade sig vara ett misstag från tingsrättens sida. Kommunen hade visst svarat i tid. Domen drogs tillbaka genom en så kallad återvinning, men Dahléns advokat Stefan Liliebäck tycker att det gjordes på ett felaktigt sätt.
Han har överklagat återvinningen till hovrätten. Liliebäck anser också att tredskodomen är fullt verkställbar och har kontaktat Kronofogden för att driva in de tre miljoner som Robin Dahlén har stämt kommunen på.
Sista betalningsdag var onsdag 11 januari. Arvika kommun har via sitt juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi skickat in en invändning till Kronofogden.
– Kärnan i det vi skriver är att frågan om vi ska betala till Robin Dahlén inte är påbörjad i någon huvudförhandling, säger kommundirektören Hans Karlsson.
”Svårt att förstå”
Enligt Hans Karlsson är det två ärenden som fortfarande lever: skadeståndsmålet mot kommunen och överklagandet av återvinningen.
– Det finns inget underlag för Kronofogden att säga: ”Här finns ett domstolsbeslut som har vunnit laga kraft”. Det finns ingen formell grund – menar vi – att Kronofogden skulle ha krav på oss på det sättet.
Varför blir det så här? Det är nog många som undrar.
– Jag förstår faktiskt inte det. Det är på riktigt svårt att förstå. Nu gissar jag: den första domen som kom innehöll ett krav på närmare tre miljoner. Den handlingen har funnits. Kronofogden kanske inte vet sammanhanget, utan ser ett domslut och då löper deras process på.
”Känns inte rättssäkert”
– De båda juridiska processerna lever parallellt och uppenbarligen har vi inga bra verktyg att kommunicera mellan myndigheter när något har gått snett i en process. Utan varje myndighet ser på det den har fått in och agerar på det, säger Hans Karlsson.
I det här fallet har Arvika kommun hamnat mellan stolarna.
– Tänk om jag som privatperson hade stämt en person, får ett felaktigt domslut och använder det för att kräva pengar av den. Det vill ingen bli utsatt för. Det känns inte rättssäkert.
Han fortsätter:
– Nu hoppas jag att det landar och att man ser det rimliga i det, men uppenbarligen har det varit svårt att få någon form av rätsida på det. Varför det händer det som har hänt har jag riktigt svårt att förstå. Jag tycker att det känns obehagligt att sådant här kan hända.
Hur ser du på tingsrättens misstag och felaktiga dom i dag?
– Jag ska inte lägga någon skuldbörda på tingsrätten, där jobbar människor som gör sitt allra bästa är jag övertygad om.
– Effekten av det är att det blev väldigt upprört, och vi kan konstatera att det blev en ganska omfattande, krånglig och dyr process. Svår för allmänheten att förstå och kostbar för alla inblandade. Det är ett otroligt merarbete och en frustration på många håll.
– Men jag ska inte leta efter någon syndabock. Det är mänskliga aspekter som gör att det händer, men det har förorsakat en stor skada.