Hoppa till huvudinnehållet

Gatuchefen svarar om Södra torget – snart bötfälls felparkerare

Publicerad:
Parkeringen på Södra torget i Kristinehamn.
Parkeringen på Södra torget i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Parkeringssituationen omkring Södra torget och Nya kyrkogatan i Kristinehamn engagerar många läsare.

Nu visar det sig att Securitas, som sköter parkeringsbevakningen i stan på uppdrag av Kristinehamns kommun, ännu inte har möjlighet att lappa felparkerare på Södra torget.

– Alla juridiska bitar kommer att falla på plats framöver, säger gatuchefen Tommy Svärd.

De nya parkeringarna på Södra torget, som öppnade i somras som ersättning för de som togs bort på Kungsgatan, blev snabbt mycket populära. Men många tog sig också friheten att parkera där det inte är skyltat för parkering, bland annat mitt på torget vid de gamla parkerings- och torghandelsplatserna.

Och det beteendet har kristinehamnarna fortsatt med även under hösten och vintern.

Men än så länge är risken för att få böter relativt låg.

Kort sammanfattat kan man säga att de skyltar som anger var man kan parkera inte borde ha kommit på plats än. Det säger Monica Söderlund som är trafiksamordnare på Kristinehamns kommun.

– Torget har ju varit en del i ett tvåårigt projekt, och det var ganska nyss som driften övergick till oss på kommunen. Här har vi ett jobb att se överparkeringssituationen i hela centrum med skyltningar och så vidare. Det är inte färdigt än.

Gatuchef Tommy Svärd förtydligar:

– Eftersom torgen har varit en arbetsplats så har kommunen inga möjligheter att gå in och göra parkeringsföreskrifter. Nu när kommunen har tagit över driften så kommer vi att se över våra parkeringsföreskrifter, säger han.

Han betonar också att torgen är slutbesiktigade och klara. I den tidigare versionen av artikeln framgick det felaktigt att så inte var fallet.

Det var ganska nyss som driften övergick till oss på kommunen.
Trafikhandläggare Monica Söderlund

På grund av att situationen är som den är har Securitas valt att inte lappa dem som parkerar längre ner på gatan, mot korsningen Nya Kyrkogatan-Västerlånggatan. Ibland upp till 20 bilar i rad.

Evelyn Isajev är parkeringansvarig på Securitas i östra Värmland. Hon menar att parkeringsskyltarna på Södra torget kanske egentligen borde ha varit förtäckta än så länge.

– Men nu har kommunen valt den här lösningen, och då skulle det bli fel om vi lappar bilarna som står bredvid också, säger Evelyn Isajev som är och fortsätter:

– Det råder en oenighet kring de här parkeringsplatserna, bland annat för att det blir många bilar som ska backa rakt ut i gatan. Jag vet att det finns de som menar att det inte skulle finnas någon parkering där över huvud taget.

Om man ändå skulle bli ertappad med en felparkering i Kristinehamn så är bötesbeloppen relativt låga jämfört med andra städer.

– Om du parkerar längre än du får är det 400 kronor i böter. Parkerar du till exempel mot färdriktningen eller på en handikapplats utan att ha rätt till det så kostar det 800 kronor. Det är de två bötesbeloppen vi har, säger Evelyn Isajev.

Många backande bilar på Nya Kyrkogatan kan bli ett problem på sikt.
Många backande bilar på Nya Kyrkogatan kan bli ett problem på sikt. Foto: Joakim Magnusson

Var är problemen som störst?

– På norra Kungsgatan och Norra torget har vi haft lite större problem. Annars är det ganska lika.

Under pandemin var det gratis parkering på många håll i centrum, bland annat på Raggartorget. Då fick man stå i fyra timmar utan att behöva betala avgift. Efter tre år har flera parkeringsautomater, som stått overksamma, helt enkelt ”säckat ihop” enligt trafiksamordnare Monica Söderlund.

Är det många som skyller på det?

– Ja, absolut. Många säger att de inte tillhör den generationen som har koll på de olika parkeringsapparna. Men det står ganska tydligt beskrivet hur man ska göra för att till exempel sms-parkera. Det klarar de allra flesta. Annars får man söka sig till en annan parkeringsplats, säger Evelyn Isajev.

Finns det tillräckligt med parkeringar i centrum då?

– Ja, det gör det. Problemet är nog snarare att folk vill slippa gå längre sträckor. Det finns gratisparkeringar att utnyttja i centrum, bland annat den på Norra Hamngatan.

TEXTEN HAR UPPDATERATS

Artikeltaggar

BöterBrott, lag och rättKristinehamnKristinehamns kommunKungsgatanParkeringSamhälleSecuritasVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.