Filipstads Energinät AB har höjt sina elnätspriser från den 1 januari i år. Samtidigt är fakturan från elhandlarna på väg ut för elförbrukningen i december månad och risken är att den kan bli en chock för många kunder.
Enligt Filipstads Energinät AB beror deras prisökning för elnätet främst på ökade kostnader för anslutningen/abonnemanget mot Ellevios regionnät, samt att de kraftigt ökade elpriserna påverkar kostnaden för överföringsförlusterna.
För de som bor i en lägenhet så blir höjningen cirka 26 kronor per månad eller cirka 312 kronor per år, för en normal villa handlar det om cirka 89 kronor per månad eller cirka 1 068 kronor per år (16A).
Varför har ni höjt priserna?
– Elpriserna har gått upp och det drabbar även elnätsbolagen kraftigt. Våra priser har skenat iväg och vi har inte sett någon möjlighet att få några bidrag överhuvudtaget, utan vi får tyvärr ta ut det på kundkollektivet istället, säger Pär Nilsson, vd Filipstads energinät, och förklarar att bolaget behöver köpa in ganska många kWh el för att kompensera för förlusterna i överföringen av el ut till kunderna.
Han efterlyser också politiska beslut om ekonomiskt stöd till nätbolagen, hittills har de inte fått någonting som kompensation för de allt högre elpriserna.
Är det många kunder som är oroliga över elräkningen för december?
– Den första stora elhandelsräkningen är på väg ut för december månad och de flesta kanske blir lite chockade över den. De flesta kunderna får den nog via posten den här veckan eller kanske i början på nästa vecka.
Vilka råd har ni till kunderna?
– Det vi försöker råda kunderna är att titta över vad man kan göra för att minska elförbrukningen. Det finns många fina råd på olika myndighetssidor som vi hänvisar till, framförallt på Energimyndighetens hemsida (red. anm. www.energimyndigheten.se).
Kan ni hjälpa kunder med exempelvis en avbetalningsplan?
– Vi får titta på det från fall till fall. Vi rekommenderar alltid våra kunder att kontakta vår kundtjänst snarast möjligt ifall man har problem med betalningen med mera.
Väntar på besked
Kraftverket vid Storbron är inte i drift, eftersom det finns behov av renovering av både byggnad och maskin. Det finns dock planer på en renovering av kraftverket för att kunna producera flera tusen kWh per år. Den beräknade investeringskostnaden är som lägst en miljon kronor och som högst sex miljoner kronor.
– Vi har diskuterat och räknat på flera olika alternativ, men vi väntar på besked om vilka krav som kommer att ställas på vattenkraftverk i de kommande domstolsförhandlingarna.
Han förklarar att om det blir krav på exempelvis fisktrappor så går det inte att få lönsamhet i en sådan anläggning som är så pass liten, utan då är det enda alternativet utrivning och nedläggning. Något som han menar kan få katastrofala konsekvenser för många.
Filipstads Energinät AB
– Filipstads kommun äger Filipstad Energinät AB, som är ett av dotterbolagen till Filipstads stadshus AB.
– Filipstads Energinät AB har ansvar för elnätet i Filipstads tätort. Bolaget har 13 anställda och cirka 3 200 kunder.
– Dotterbolaget Filipstad Energi AB producerar varje år cirka 2,5 GWh elkraft vid kraftstationen Laxöringen i centrala Filipstad.
Källa: Filipstads Energinät AB
Samtidigt framhåller han att det finns flera nedlagda vattenkraftverk runtom i bygden som med rätt förutsättningar kan återstartas, för att ge ett välbehövligt tillskott till elförsörjningen.
– Det är på mer miljövänlig, förnybar vattenkraftsproduktion vi borde lägga all kraft istället för tvärtom.
En framtidsbransch
Pär Nilsson menar att elbranschen är en verklig framtidsbransch som kommer att kräva många nya investeringar, bland annat för att bygga ut elnätet så att det klarar av att alltfler börjar köra med elbilar.
– Vi hoppas och jobbar för att få in bra och mer folk/yngre i vår bransch. Det är många riktigt intressanta och spännande jobb och projekt som ska genomföras under en lång tid framöver.