Hoppa till huvudinnehållet

En övergångsledare för Centern

Publicerad:
Valberedningens ordförande Jan Andersson presenterar Muharrem Demirok och Daniel Bäckström.
Valberedningens ordförande Jan Andersson presenterar Muharrem Demirok och Daniel Bäckström. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Nej, det blev inte värmlänningen Daniel Bäckström som föreslogs som ny ledare för Centerpartiet. Istället var det den för folk i praktiken okände Muharrem Demirok som blev valberedningens kandidat inför extrastämman om tre veckor. Men Bäckström är emellertid nominerad till förste vice partiordförande.

Nomineringsprocessen för att utse ny centerledare har fått en hel del kritik för bristande öppenhet, avsaknad av lyhördhet och en del fulspel. Många förhandsfavoriter var inte med när valberedningen sent omsider presenterade sina tre kandidater, som sedan fick kampanja innan samma valberedning till slut kunde bestämma sig.

Nu syntes inte så mycket av kampanjen utåt, och under de långa helgerna under jul, nyår och trettondag var det helt tyst. Bäckström blev tidigt bränd av uppenbart försåtligt planterade frågor om samkönade äktenskap och Pride, och låg därefter tämligen lågt när han borde klivit fram. Det blev ännu svårare när han halkade och bröt ena benet på juldagen.

Det anses allmänt att det var Stockholmskandidaten Elisabeth Thand Ringqvist som inte bedrev en riktigt schysst kampanj. Men det straffade sig nu när hon ratades av valberedningen. För henne var det allt eller inget, och hon tar därför heller inte plats vare sig som vice partiledare eller som ledamot av partistyrelsen. Det får ändå ses som ett nederlag för den så kallade Stureplanscentern, som vuxit under och burit upp Annie Lööfs partiledarskap.

Ändå överraskade Demirok, som nu är riksdagsledamot och har varit kommunalråd i Linköping, särskilt som han framstod som uträknad efter avslöjandena om två misshandelsdomar på 1990-talet. Men det var dock ett tag sedan och mellan landsbygdens Bäckström och storstadens Thand Ringqvist blev han den perfekta kompromisskandidaten. Det gör dock att hans ställning blir ganska svag och att han kommer att få svårt att sätta sin prägel på partiet. Räkna därför inte med några större förändringar under hans ledarskap.

Centern kommer att hanka sig fram på den inslagna vägen. En av de få saker Demirok sade var att han vill ändra skolpolitiken, och mer gå ifrån friskolevurmandet. En liten vänstersväng alltså, men som kan bli svår i ett parti som ibland lite skämtsamt kallats för Almegas politiska gren.

Mycket tyder alltså på att Muharrem Demirok blir en övergångsfigur, en person att hålla ställningarna innan partiet har hittat en ny (eller nygammal) form. Så är det ofta för de som efterträder långvariga starka ledare av den typ som Annie Lööf ändå varit. Så var det för Mona Sahlin (S), Håkan Juholt (S), Anna Kinberg Batra (M) och Nyamko Sabuni (L).

Och eftersom man egentligen inte diskuterat vilken politik C skall ha i framtiden så skulle Daniel Bäckström, som representerar den gamla landsbygdscentern, haft det svårt om han tagit över nu. Men som förste vice ligger han bra till för att efterträda Demirok när den dagen kommer – och det kan den göra förr än någon anar. Om nu inte hans missförstådda uttalanden om vigselrätt och Prideparader fortsätter att spöka. Ungdomsförbundet CUF och C-studenter motsätter sig till och med honom som vice partiledare.

Bakom kulisserna tar dock landsbygdscentern för sig när det gäller nomineringarna till övriga partistyrelsen och verkställande utskottet. Och den nominerade andra vice partiledaren Ulrika Liljeberg är från Dalarna och har varit kommunalråd i Leksand. Den gamla centern får helt enkelt bida sin tid. Fram tills dess är C ett oppositionsparti till vänster.

Artikeltaggar

ÄktenskapAlmegaAnna Kinberg BatraAnnie LööfCenterpartietCenterstudenterCUFDalarnaDaniel BäckströmElisabeth Thand RingqvistHåkan JuholtHBTQLandsbygdLedareLinköpingMona SahlinMuharrem DemirokNyamko SabuniPolitikPrideSäffle kommunStureplanscenternValberedning