Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen Daniel Bäckström föreslås inte till partiledare för C

Publicerad:
Centerpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff. Värmlänningen Daniel Bäckström föreslås som förste vice partiordförande.
Centerpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff. Värmlänningen Daniel Bäckström föreslås som förste vice partiordförande. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu står det klart vem som valberedningen i Centerpartiet föreslår som partiledare.

Det blir inte värmlänningen och Säfflebon Daniel Bäckström. Han ser i stället ut att bli vice partiordförande.

– Det känns mycket bra, säger han till NWT.

Det meddelades på en pressträff under onsdagen.

Daniel Bäckström föreslås i stället som förste vice partiordförande.

– Senaste veckorna och månaderna har varit intensiva och fyllda med goda samtal med medlemmar i Centerrörelsen i Sverige, säger han under pressträffen.

– Jag är glad över det starka engagemang som präglar vårt parti, både för hållbarhet, lokalsamhället och en god helhet i en tid som vi upplever nu som är väldigt påfrestande och utmanande för många.

Daniel Bäckström tackar för det stöd han och partikollegorna fått under den turné de varit ute på under slutet av 2022 när de fått träffa medlemmar ur Centerrörelsen och blivit utfrågade.

– Jag ser fram emot att fortsätta driva våra frågor för Centerpartiets fortsatta välgång, säger han.

Det blir i stället Muharrem Demirok som föreslås av valberedningen. Han har bakgrund som kommunalråd i Linköping och sitter i riksdagen sedan valet 2022.

– Det är en stor dag för mig. Jag står här ödmjuk inför det förslag som valberedningen presenterat.

Daniel Bäckström får alltså se sig besegrad.

Partiledarturnén var heller inte helt utan skandaler för värmlänningen. Det stormade kring Daniel Bäckström efter att han tvekat på en fråga om samkönade äktenskap, vilket han senare förtydligade i flera intervjuer, bland annat i NWT.

Av den anledningen rasar nu Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, mot att Daniel Bäckström förväntas bli vice partiordförande.

Efter pressträffen får NWT tag på Daniel Bäckström över telefon.

Tror du den händelsen har med beslutet att göra?

– Det kan det ha. Det gäller att ta lärdom av hela processen och bära med sig av de erfarenheter man fått. Jag har fått många medskick (under turnén) från runt om i landet som jag vill följa upp, säger han.

Trots att han inte blev föreslagen till toppjobbet är han nöjd med att bli föreslagen som vice partiordförande.

– Det känns mycket bra att vara med i ett förslag som valberedningen lägger fram och få möjligheten att nomineras till vice partiordförande, som består av arbetet hur vi ska forma Centerrörelsen framåt. Jag har stort förtroende för Muharrem.

Varför räckte inte du hela vägen?

– Jag upplever det som att valberedningen gjort en helhetsbedömning och den motiveringen som valberedningen redogjorde visade på starka argument för Muharrem som partiledare. Vi har alla tre kandidater gjort det bästa vi kunnat och visat hur vi vill föra Centerrörelsen framåt.

Den tredje kandidaten Elisabeth Thand Ringqvist som var med på turnén ingår inte i valberedningens förslag, utan står helt vid sidan om.

Varför ser det ut så?

– Det är en fråga som bör ställas till valberedningen, jag kan inte alla avgöranden.

Den 2 februari på partiets extra stämma i Helsingborg kommer man officiellt att välja ny partiledare.

NWT följde även med Daniel Bäckström under turnén när den stannade till i småländska Alvesta. Läs mer om den här:

Läs också:

Analys: Så kan Bäckströms nederlag förvandlas till en segerVärmlänningen Daniel Bäckström föreslås inte till partiledare för CPartiledarkandidaten Bäckström (C) halkade och bröt benet: ”Fotleden vek sig”

Artikeltaggar

ÄktenskapAlvesta kommunCenterpartietDaniel BäckströmHelsingborgPolitikSäffle kommunValberedning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.