Hoppa till huvudinnehållet

Samtliga vattenverk får anmärkning: ”De är svåra att hålla rena”

Publicerad:
Ett vattenverk i annan kommun. Genrebild.
Ett vattenverk i annan kommun. Genrebild. Foto: Love Tallmyren

Det är svårt att hålla rent i gamla vattenverk i Sunne kommun. Vid senaste livsmedelsinspektionen fick sju av åtta vattenverk flera förelägganden. Men räddningen är nära, för nya vattenverk ska byggas för åtskilliga miljoner under kommande år.

– Vi levererar i grunden väldigt bra vatten, säger enhetschef Leif Jansson.

Samtliga vattenverk i Sunne kommun fick någon form av förelägganden när miljö- och byggenheten utförde livsmedelsinspektioner. Alla utom vattenverket i Gräsmark, som undantas då kommunen redan börjat bygga nytt.

– Vi klarar kraven, men vattenverken är svåra att hålla rena. Det är gamla byggnader med putsade ytor och betongytor. Men vi levererar i grunden väldigt bra vatten, säger Leif Jansson, enhetschef på Sunne kommun.

Sunne kommun får flera förelägganden efter en livsmedelskontroll på vattenverken.
Sunne kommun får flera förelägganden efter en livsmedelskontroll på vattenverken. Foto: Fredrik Finnebråth

Det största vattenverket i Öjervik, servar abonnenter i Sunne, Rottneros och Västra Ämtervik. Där blev det en rad förelägganden om allt från sluss för omklädningsmöjlighet och ren förvaring av reservdelar, till att åtgärda en skada i fasaden på vattentornet och säkra området runt vattentornet från sabotage och skadegörelse.

Gettjärns vattenverk fick förelägganden om rengöring och desinficering, så att luftburen kontaminering undviks och att arbetsutrymmen är utformade på ett sätt så att de skyddar mot kontakt med bland annat giftiga ämnen.

Vid vattenverket i Lysvik ska en skriftlig rutin upprättas så att inga smittämnen tillförs vattnet i den öppna beredningen.

Livsmedelskontrollen omfattade vattenverken i Öjervik, Klättenskolan, Gettjärn, Bjälverud, Mallbacken, Lysvik och Prästbol.

Kommunen svarar på flera föreläggandena med att nya vattenverk byggs åren 2023 - 2025 efter beslut i kommunfullmäktige, och att vissa mindre vattenverk är undantagna från nya föreskrifter från och med 2023.

– Vad det handlar om är att det är gamla vattenverk som har svårt att klara dagens hygienkrav. I Gräsmark påbörjade vi att bygga nytt verk ifjol. Det är förhållandevis stort. Vi räknar med att de nya mindre vattenverken kostar ungefär två miljoner kronor styck.

Artikeltaggar

Leif JanssonNyheterSunneSunne kommunVAVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.