Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsindustri öppnar i Karlstad – vill anställa 200 ingenjörer

Publicerad:
Det som driver Saab Dynamics starka tillväxt är krig och oro i världen och i en bättre värld skulle försvarsindustrin inte behövas. Michael Höglund, chef för Saab Dynamics affärsenhet Ground Combat till vänster, och Frans Eriksson, platschef Saab Dynamics nya verksamhet i Karlstad, säger att de är stolta över att deras produkter stöttar fria länders försvar mot invasion.
Det som driver Saab Dynamics starka tillväxt är krig och oro i världen och i en bättre värld skulle försvarsindustrin inte behövas. Michael Höglund, chef för Saab Dynamics affärsenhet Ground Combat till vänster, och Frans Eriksson, platschef Saab Dynamics nya verksamhet i Karlstad, säger att de är stolta över att deras produkter stöttar fria länders försvar mot invasion. Foto: Lisa Olaison

Försvarsindustriföretaget Saab i Karlskoga har växt rekordsnabbt de senaste åren – och tillväxten fortsätter. Därför startar företaget inom kort verksamhet i Karlstad.

Till att börja med anställs cirka 40 utvecklingsingenjörer.

– Visionen är cirka 200 anställda i Karlstad, säger platschefen Frans Eriksson.

2019 arbetade cirka 900 personer på Saab i Karlskoga, om man räknar både anställd personal och inhyrda konsulter. Cirka hälften av personalen är ingenjörer och hälften jobbar inom produktionen.

– Vid årsskiftet var det 1300 inklusive konsulter. Så vi har varit på en rätt häftig tillväxtresa, säger Michael Höglund, chef för affärsenheten Ground Combat (markstridsvapen).

Bolaget har kunder i alla världsdelar - man säljer till 40 länder. Efterfrågan på bolagets produkter hade varit i stigande långt innan Rysslands invasion av Ukraina februari 2022. Redan efter den ryska annekteringen av Krim 2014 började orderingången hos Saabs affärsområde Dynamics att öka.

– Det har att göra med omvärldsläget som har blivit mer och mer ansträngt, säger Michael Höglund.

Michael Höglund, chef för Saab Dynamics affärsenhet Ground combat, Karlskoga, säger att expansion till en ny stad krävs för att klara rekryteringsbehovet.
Michael Höglund, chef för Saab Dynamics affärsenhet Ground combat, Karlskoga, säger att expansion till en ny stad krävs för att klara rekryteringsbehovet. Foto: Lisa Olaison

Framför allt var det europeiska länder och USA som började beställa mer.

Efter att det fullskaliga ryska anfallskriget i Ukraina startade för nästan ett år sedan har intresset för bolagets produkter ökat ytterligare.

Den här bilden från Kiev togs i mars 2022, två veckor efter den ryska invasionen. Den ukrainska soldaten bär på en NLAW från Saab Dynamics. Vapnet som hyllas för sin effektivitet har utvecklats i Karlskoga.
Den här bilden från Kiev togs i mars 2022, två veckor efter den ryska invasionen. Den ukrainska soldaten bär på en NLAW från Saab Dynamics. Vapnet som hyllas för sin effektivitet har utvecklats i Karlskoga. Foto: Efram Lukatsky /AP / TT

Saabs affärsområde Dynamics, med huvudkontor i Karlskoga, har i dag stora delar av den svenska delen av verksamheten uppdelad mellan sina huvudsajter i Linköping och Karlskoga. I Karlskoga finns utveckling och produktion inom två affärsenheter: Ground Combat och missilsystem.

Granatgeväret Carl-Gustaf är en av den svenska försvarsindustrins storsäljare historiskt och det utvecklas ständigt av ingenjörer i Karlskoga.
Granatgeväret Carl-Gustaf är en av den svenska försvarsindustrins storsäljare historiskt och det utvecklas ständigt av ingenjörer i Karlskoga. Foto: Lisa Olaison

Produktportföljen innehåller välkända vapensystem som pansarskottet AT4, det storsäljande granatgeväret Carl-Gustaf samt den personburna pansarvärnsroboten Robot 57 eller NLAW (Next generation light anti tank weapon) som den också kallas. Den senare har fått stor medial uppmärksamhet under kriget i Ukraina. NLAW hyllas av den ukrainska armén för sin förmåga att slå ut anfallande ryska stridsvagnar, och den kallades en game changer i inledningen av kriget.

Pansarskottet AT 4 (närmast kameran), den personburna pansarvärnsroboten NLAW och granatgeväret Carl-Gustaf är några av vapnen i Saab Dynamics produktportfölj. Utvecklingen av produkterna sker i Karlskoga.
Pansarskottet AT 4 (närmast kameran), den personburna pansarvärnsroboten NLAW och granatgeväret Carl-Gustaf är några av vapnen i Saab Dynamics produktportfölj. Utvecklingen av produkterna sker i Karlskoga. Foto: Lisa Olaison

En stororder på NLAW kom i december från det svenska försvaret. Försvarets Materielverk beställde då NLAW för cirka 900 miljoner kronor. Produkterna ska levereras 2024-2026.

Ukrainas vassaste vapen utvecklat i Karlskoga

Behöver växa geografiskt

Inget tyder enligt Saab Dynamics ledning på att efterfrågan på bolagets produkter minskar under överskådlig tid, och man planerar därmed för fortsatt tillväxt. Med tanke på den snabba takten man vill växa i har Saab kommit fram till att man behöver finnas på en ort till för att klara rekryteringen. Valet föll på Karlstad där man under första halvåret i år kommer att öppna ett utvecklingskontor.

– Karlstad känns intressant. Vi tror att vi kompletterar industrin som redan finns där. Vi söker utvecklingsingenjörer och vi tittar på om det finns liknande företag som vi kan komplettera och skapa bra förutsättningar. Dessutom har vi kopplingen till universitetet som är viktig, säger Michael Höglund.

Cirka 1300 personer arbetar vid Saab Dynamics i Karlskoga. Snart öppnas ett kontor i Karlstad också, som kan få ett par hundra anställda.
Cirka 1300 personer arbetar vid Saab Dynamics i Karlskoga. Snart öppnas ett kontor i Karlstad också, som kan få ett par hundra anställda. Foto: Lisa Olaison

Chef för Karlstadskontoret blir Frans Eriksson. Han är arméofficer i grunden och har själv tjänstgjort i bland annat Afghanistan.

– Jag kommer från brukarsidan kan man säga. Jag vet hur det är att använda de här vapnen i verkliga situationer.

Han har dessutom industrierfarenhet och kommer närmast från en tjänst som projektledare på det andra stora försvarsindustriföretaget i Karlskoga, BAE Systems.

Frans Eriksson ska leda Saab Dynamics nya utvecklingskontor i Karlstad. Här ses han med pansarskottet AT 4 vid Saab Dynamics huvudkontor i Karlskoga.
Frans Eriksson ska leda Saab Dynamics nya utvecklingskontor i Karlstad. Här ses han med pansarskottet AT 4 vid Saab Dynamics huvudkontor i Karlskoga. Foto: Lisa Olaison

Kontoret han ska leda ingår i samma affärsområde som verksamheten i Karlskoga och ska arbeta både med utveckling av nya produkter och vidareutveckling av befintliga produkter. För det behövs ingenjörer inom en rad olika områden.

– Det handlar om utvecklingsingenjörer i alla discipliner som behövs för den här typen av högteknologiska produkter. Det är mekanikkonstruktörer, mjukvara, beräkning- och analysingenjörer, projektledare med olika kompetensområden med mera.

Frans Eriksson är arméofficer med erfarenhet av försvarsindustri, som anställd på BAE Systems i Karlskoga. Nu har han gått till det andra stora försvarsindustriföretaget på orten, Saab Dynamics.
Frans Eriksson är arméofficer med erfarenhet av försvarsindustri, som anställd på BAE Systems i Karlskoga. Nu har han gått till det andra stora försvarsindustriföretaget på orten, Saab Dynamics. Foto: Lisa Olaison

Kontoret kommer att ligga på Husbyggaregatan intill Beijer bygghandel på Lamberget.

– Det blev det naturliga valet eftersom Combitech, ett konsultbolag som ägs av Saab, redan ligger där. Lokalerna håller på att renoveras just nu.

Artikeltaggar

BAE SystemsKarlskogaKarlstadNäringslivOroligheterRekryteringRobotarSaabSaab DynamicsTillväxt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.