Här står striden om jordbruksslätten och skogen.
I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot kommunens planer på ett stort industriområde i Kil.
Senare i år kan fullmäktige avgöra striden.
– Vi ger inte upp, säger Sven Arne Andersson, 74, från aktionsgruppen.
Det är tyst och stilla på jordbruksslätten. Snön har regnat bort och i bakgrunden höjer sig ett skogsparti där tre korpar lyfter.
Sven Arne Andersson, 74, pekar ut över området på 34 hektar som kan bli industrimark – om kommunstyret får bestämma. Några hundra meter bort ligger hans hus, i villaområdet Runnevål i Kil.
– Boendemiljön skulle bli helt förstörd om man klämde in ett industriområde. Många barnfamiljer bor här och de ska inte behöva få en sämre miljö. Vi har redan ett industriområde i närheten, säger han och lägger armarna i kors för att betona allvaret.
Har mobiliserat med aktioner
Deras kamp för jordbruksmarken har pågått sedan 2013. Då bildades en Facebookgrupp med 260 personer som leder motståndet, Runnevålsgruppen. De är rädda för att industriområdet kommer skapa buller, miljöstörningar, trafikproblem och fallande villapriser.
Tidigare har kommunen arrenderat ut slätten till en bonde som odlat vall, raps, havre, bovete och ärtor. Marken behövs, säger Sven Arne Andersson, och betonar att självförsörjningsgraden i Sverige är nere på 50 procent.
Aktionsgruppen har genom åren skrivit mängder med insändare, satt ut marschaller längs slätten för att belysa sitt missnöje, haft demonstrationståg utanför kommunhuset och kom nu i oktober med traktorer till fullmäktige för att göra sig hörda.
– Vi har bränt mycket krut på det här. Oj, oj, oj. Man kan fråga sig hur vi ens har orkat, säger Sven Arne Andersson och rynkar pannan.
Gått till domstol flera gånger
På andra sidan i konflikten finns Kils politiska majoritet, som varit S och C. De klubbade igenom planerna i fullmäktige när övriga partier sa nej och fick efter flera överklaganden slutligen rätt i domstol 2021.
Men efter höstens val finns det nu en politisk majoritet för att stoppa projektet – om partierna som tidigare sagt nej inte ändrat sig – eftersom MP nu styr med S och C.
Striden kan avgöras innan sommaren i fullmäktige då SD och V lämnat in motioner om att avbryta allt arbete med planerna. MP kommer fortsätta sitt motstånd, säger partiets lokalordförande.
Kommunalrådet Anders Johansson (S) är dock optimistisk. Han säger att ett tiotal företag nu visat intresse av att etablera sig på det tänkta industriområdet.
– Det kan göra att andra partier ändrar åsikt. Vi får pröva frågan men vi tycker att det är viktigt att vi bidrar till utvecklingen av Kil och Karlstadsregionen. I det här området får man inte heller bygga bostäder eftersom det ligger nära järnvägen och då är verksamhetsmark lämpligast, säger Anders Johansson.
Väntas bli dyrare än beräknat
Samtidigt kommer industriområdet bli dyrare än väntat. I kommunens nya prognos har kostnaderna för vatten och avlopp stigit från 8,4 till knappt 15 miljoner kronor. Orsaken är krav på dagvattenpassage under järnvägen, dyra ledningar på grund av höjdskillnad och en ny pumpstation för spillvatten.
För att täcka kostnaderna vill kommunen att företag ska köpa sin mark där. 90 kronor per kvadratmeter, inklusive vatten och avlopp, bestämde kommunstyrelsen på tisdagen.
Irene Lennemyr Winkler (M) är oppositionsråd i kommunstyrelsen. På frågan om M fortfarande säger nej till ett industriområde som tidigare säger hon:
– Du får återkomma i ärendet. Jag vill avvakta med att svara på den frågan. Vad gäller Runnevåls industriområde är inget klart än. Två motioner ska upp i fullmäktige så vi får avvakta och se hur det ser ut.
Tänker inte ge upp
Tillbaka vid slätten sänker sig solen bakom skogstopparna i horisonten.
Sven Arne Andersson slår ut med händerna och tittar uppgivet på det som tidigare var en skogsdunge vid vägen. Nu är den nerhuggen för att förbereda för industriområdet.
– Går det enligt planerna så kommer alla partier utom S och C sätta ner foten när väl motionerna ska tas i fullmäktige. Vi har hela tiden haft dem med oss. Annars skulle det kännas som ett svek.
Ni har hållit på i tio år. Hur tror du att det ser ut om tio år här på slätten?
– Vi får hoppas att det ser ut som det gör i dag, att kossorna går och betar här som de brukat göra. Vi hoppas in i det sista. Vi ger inte upp.
Bakgrund till stridigheterna om Runnevåls industriområde
• 2012 kom kommunen med ett första förslag på ett industriområde nära bostadsområdet Runnevål i Kil. I närheten ligger redan ett industriområde.
• 2013 bildade boende i området en aktionsgrupp på Facebook, skapade en hemsida och började ha protestmöten. 2013 ställde de ut marschaller längs en knapp kilometer vid jordbruksfältet, 2015 gick de i demonstrationståg till kommunhuset och kom till fullmäktigemötet i oktober 2022 med traktorer för att visa sitt missnöje.
• Detaljplanen för industriområdet antogs 2016 i fullmäktige av majoritetspartierna S och C. Övriga partier sa nej. Boende överklagade och vann i Mark- och miljödomstolen. Kommunen hade enligt domstolen inte gjort en miljökonsekvensbeskrivning och inte i tillräcklig utsträckning undersökt en alternativ placering av industriområdet.
• 2018 kom S och C med en ny detaljplan som de i januari 2019 röstade igenom i fullmäktige. Än en gång överklagade kritikerna och vann i Mark- och miljödomstolen. Kommunen överklagade i sin tur till Mark- och miljööverdomstolen, där de vann 2021. Domstolen menade att kommunen visat att det var svårt att hitta annan lämplig mark.
• Under 2023 väntas fullmäktige ta beslut om två motioner från SD och V, som vill lägga ner planerna på industriområdet. Då kan ärendet avgöras.
Läs mer:
Runnevålsbor dök upp med traktor på mötet: ”Vi känner oss överkörda”Klartecken för kritiserat industriområde