Hoppa till huvudinnehållet

Analys: Så kan Bäckströms nederlag förvandlas till en seger

Publicerad:
Valberedningen vill se Muharrem Demirok som ny Centerledare – inte Daniel Bäckström. Värmlänningen föreslås i stället bli förste vice partiordförande.
Valberedningen vill se Muharrem Demirok som ny Centerledare – inte Daniel Bäckström. Värmlänningen föreslås i stället bli förste vice partiordförande. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Daniel Bäckströms nederlag kan visa sig bli en seger på sikt.

Att han inte väljs till ny partiledare öppnar för att han kan bli Centerns svar på Johan Pehrson i stället för motsvarigheten till Nyamko Sabuni, skriver NWT:s Jonas Andersson.

Han var propert klädd med skjorta, slips och stickad tröja och talade med samma sävliga värmländska som vanligt.

Daniel Bäckström visade inga tecken på besvikelse på presskonferensen där valberedningen presenterade Muharrem Demirok som kandidat till ny partiledare. I stället pratade han allvarsamt och ödmjukt om omvärldsläget och sitt viktiga uppdrag som förste vice partiordförande.

Valberedningen har gett Daniel Bäckström ett tröstpris. Utan det tveksamma svaret på frågan om samkönade äktenskap hade det mycket väl kunnat vara han som hade blivit partiledarkandidat. Att han ändå nomineras till en plats i den yttersta ledningen är ett bevis på hans starka ställning internt – trots att både ungdomsförbundet och studentförbundet gått ut med att de saknar förtroende för Säfflebon.

Möjligheten finns att tröstpriset på ett par års sikt byts till den ädlaste medaljen. Muharrem Demirok har – om han blir vald på Centerns extrastämma i Helsingborg i början av februari – inget enkelt uppdrag framför sig. Han ska försöka ena att parti som är djupt splittrat efter förflyttningen från att vara ett borgerligt alliansparti till att inför valet i höstas ställa sig bakom Socialdemokraternas statsministerkandidat.

På presskonferensen pratade han om att förändra Centerns skolpolitik och synen på friskolesystemet. Inte heller det kommer att vara enkelt att driva igenom i det parti som kanske varit det allra mest positiva till den så kallade marknadsskolan.

Hade Daniel Bäckström blivit partiledare hade han kanske fått en ännu större utmaning. Han beskrivs som kritisk till S-samarbetet och det är lätt att anta att han hade försökt öppna för ”en friare roll i mitten”. Något som i praktiken hade inneburit att ta steg mot att förhandla med regeringen och SD – precis det som utgör ett rött skynke för en stor del av partiet och dess väljare.

I stället för att ta den striden kan han nu sitta lugnt i båten och se Muharrem Demirok utkämpa sina fajter. Skulle han misslyckas kommer Daniel Bäckström att ligga nära till hands för att ta över.

Som Annie Lööfs efterträdare hade Daniel Bäckström kunnat bli Centerns svar på Liberalernas Nyamko Sabuni eller Moderaternas Anna Kinberg Batra, som båda tvingades bort i förtid efter att ha försökt förändra sina partiers relation till Sverigedemokraterna.

Skulle han i stället kliva in i Muharrem Demiroks ställe – om sisådär två till tre år – kan han bli partiets motsvarighet till Johan Pehrson, som sensationellt räddade sitt partis riksdagsplats efter en turbulent tid under Nyamko Sabunis ledning.

Hans personlighet må vara Johan Pehrsons raka motsats, men i ett liknande krisläge som Liberalernas skulle nog många centerpartisters tankar gå till Daniel Bäckström.

Läs mer:

Värmlänningen Daniel Bäckström föreslås inte till partiledare för C

Artikeltaggar

Daniel BäckströmHelsingborgLiberalernaModeraternaMuharrem DemirokNyamko SabuniPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaValberedning