Innan årsskiftet försvann ytterligare två bankomater i centrala Karlstad.
Men samtidigt ökar kontantanvändningen för första gången på länge.
– Det visar att svenskar inte är beredda att ge upp kontanterna, säger Anneli Alsterlind på länsstyrelsen.
”Vad är anledningen till att det försvinner bankomater i Karlstad?”
Det undrar en insändarskribent i måndagens NWT.
Ja, vad är egentligen anledningen? Vi ställer frågan till de som står för servicen.
– Att Bankomat tar bort just dessa automater är en del av en större utveckling där vi minskar antalet automater i hela Sverige, säger Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på Bankomat.
Hon säger att bakgrunden är en minskad kontantanvändning och:
– När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det.
Jenny Danielsson säger vidare att man tittar på hur mycket automater används samt hur långt det är till andra automater i området.
De uttagsautomater som drivs av Bankomat som finns kvar i Karlstads centrum, en på Tingvallagatan och tre i Duvanhuset, finns det inga planer på att ta bort.
Banken har pengar
På Länsstyrelsen Värmland jobbar Anneli Alsterlind. Hon är handläggare och bevakar bland annat grundläggande betaltjänster.
När hon slår i sitt register, som tillhandahålls av Tillväxtverket, får hon fram att det finns 16 uttagsautomater i Karlstad som helhet.
– Men då är det såväl Bankomater som Kontanten hos Ica och de som finns hos Coop inräknade. Så det är livsmedelsbutiker och Bankomat som tillhandahåller kontantuttag i automat i dag, säger Anneli Alsterlind.
I länet fanns det i november 65 uttagsautomater totalt. Utöver det ger även Sparbankerna sina kunder möjligheten att ta ut kontanter.
– Sedan kan det vara olika rutiner lokalt, men jag tror att de flesta Sparbanker ger den möjligheten.
Täcker det behovet?
Försvinner det en Bankomat så rapporteras det till Tillväxtverket, detta då bankerna är tvingade att tillhandahålla kontantuttag enligt betaltjänstlagen.
– Men den upprätthåller kontantinfrastrukturen till en viss grad, men sen om den täcker medborgarnas behov är en annan sak, säger Anneli Alsterlind.
Samtidigt som uttagsautomaterna blir färre så ökade kontantanvändningen i Sverige under fjolåret. Ökningen var den största på 20 år, rapporterar Sveriges Radio.
– Det visar att svenskar inte är beredda att ge upp kontanterna.
Är det bra eller dåligt?
– Det är ett lagligt betalningsmedel och i händelse av kris av något slag, och elen försvinner, så är det ju det som finns att tillgå. Om man inte har en väldigt bra relation till sin handlare.
Men trots att kriserna ökar så blir alltså möjligheten att ta ut pengar mindre, trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar invånare till att ha pengar hemma.
Har du något råd till de som vill ha sina kontanter?
– Använd kontanter där det är möjligt för att upprätthålla kontantanvändningen i samhället, säger Anneli Alsterlind.