Förstärkningsläget inom sjukvården fortsätter åtminstone veckan ut på grund av det mycket ansträngda läget.
Inom kort öppnar även en omvårdnadsenhet för patienter i väntan på hemgång.
– Men jag vill ändå berömma våra 16 kommuner att de är snabba på att ta hem patienter. Men de behöver i vissa fall tid att förbereda, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.
När Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland, summerar läget efter helgerna kan hon konstatera att de inte ser någon lättnad.
Förstärkningsläget ligger kvar åtminstone veckan ut.
– Stundtals har vi tyckt att det lättar lite, men sedan blir det ett större inflöde av patienter igen och sjukdom bland personalen. Och som smittskydd redan har sagt så ökar smittspridningen igen när alla återvänder till skola och arbetsplatser, säger hon under en pressträff på tisdagen.
Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akuten i Karlstad, såg något lägre inflöde av patienter mellan nyår och trettonhelgen.
– Och ett stabilt sjukläge bland personalen, så vi har klarat av att bemanna de extra vårdplatser vi har haft öppna. Men nu är det ett ökat inflöde till akuten igen och då har vi svårt att få flödet av patienter att fungera, säger hon.
Samtidigt hanterar de den 6:6a-anmälan om arbetsmiljön på akuten som gjorts av Vårdförbundet.
Skarpa larmet från Vårdförbundet om sjukhuspersonalen: ”Störs på sin fritid”– Vi jobbar med de åtgärder vi behöver göra där och det ska ge utslag redan nästa vecka, säger Ulrika Nilsson.
Öppnar omvårdnadsplaster
Lena Gjevert berömmer länets 16 kommuner att de är snabba på att ta hem sina patienter.
– Vi är tacksamma för det. Det är många som kommer hem till äldreboenden eller hemtjänst och då ska det fungera efter de nya förutsättningarna för patienten.
Men det är ändå många medicinskt färdigbehandlade som väntar på hemgång från sjukhuset. Därför öppnas inom någon vecka sex nya omvårdnadsplatser.
– Det är platser på redan befintlig avdelning men det blir en egen enhet och med en egen enhetschef. Den kommer bemannas mestadels med undersköterskor. Nu ska vi rekrytera personal dit och specialutbilda undersköterskor, säger Ulrika Nilsson.
Reaktionerna på NWT:s Facebooksida efter nyheten om den nya avdelningen med enbart hyrsjuksköterskor var många och kritiska. Hur har det tagits emot av er personal?
– Ungefär på samma sätt som i era kommentarer skulle jag tro. Några tycker det är bra att de får luft att jobba under bättre förutsättningar och andra tycker att vi lägger pengar på det istället för att höja deras löner. Sedan har det varit lite förvirring kring att det är en medicinsk avdelning, så vi jobbar på kommunikationen internt, säger Lena Gjevert.
Regionens grepp för att lösa krisen: Ny avdelning med hyrsjuksköterskorBörja operera igen
På Torsby sjukhus har läget varit ”stabilt och hanterbart”, enligt sjukhuschefen Britt-Louise Frykman.
Medan man på Arvika sjukhus haft en tuff trettonhelg.
– Det var en ansträngd trettonhelg med sjukdom bland personalen och ett stort inflöde av patienter. Men nu ska vi så smått starta igång ortopediska operationer på torsdag och fredag och försöka komma in i normalläge, säger Ann-Kristin Olsson, sjukhuschef i Arvika.