Hoppa till huvudinnehållet

Allt färre rökare tvingades avge nyårslöfte

Publicerad:
Medan traditionellt snus fortfarande är en övervägande manlig vana, har nikotinportionerna (”vitt snus”) varit det som fått kvinnor att sluta röka, eller aldrig börja röka, skriver Patrik Strömer.
Medan traditionellt snus fortfarande är en övervägande manlig vana, har nikotinportionerna (”vitt snus”) varit det som fått kvinnor att sluta röka, eller aldrig börja röka, skriver Patrik Strömer. Foto: Paul Wennerholm/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under lång tid har Sverige varit det enda landet i EU där snus är tillåtet. Sverige har därmed också haft lägst andel rökare på den manliga sidan och som en uppenbart positiv effekt av detta att risken för sjukdomar och förtida död är klart lägst i Sverige, skriver Patrik Strömer.

Ett vanligt nyårslöfte har varit att sluta röka. Under överskådlig tid har det aldrig funnits så få som kan avge det löftet. I Sverige finns nu två rökfria generationer, dels de yngsta upp till 29 år, dels gruppen 30-44 år. Här är dagligrökningen under 5 procent, som är den internationella målsättningen. Sverige har alltså nått det målet. Men äldre kvinnor och utlandsfödda män driver upp siffrorna något så att hela svenska folket inte kan definieras som rökfritt ännu.

Vad är förklaringen till den svenska framgången? Högst sannolikt är det att Sverige har snus. Under lång tid har Sverige varit det enda landet i EU där snus är tillåtet. Sverige har därmed också haft lägst andel rökare på den manliga sidan och som en uppenbart positiv effekt av detta att risken för sjukdomar och förtida död är klart lägst i Sverige. För män.

När det gäller kvinnor så har utvecklingen först under senare år efterliknat männen. Medan traditionellt snus fortfarande är en övervägande manlig vana, har nikotinportionerna (”vitt snus”) varit det som fått kvinnor att sluta röka, eller aldrig börja röka. Kopplingen är tydlig och följer tidigare kända mönster.

Så skriver du en debattartikel

Där det finns alternativ till rökning kommer antalet rökare att vara färre. Länder som berömmer sig om hårda tag och höga skatter har inte lyckats lika bra som Sverige. Någon gång borde det kanske vara dags att studera faktiska resultat och lämna verklighetsfrånvänt önsketänkande bakom sig?

Samtidigt har Sverige de billigaste cigaretterna i Norden. Även efter skattehöjningen vid årsskiftet kommer cigaretter att vara billigare än i Danmark, Norge och Finland. Och skatten på snus höjer regeringen vid årsskiftet, av outgrundlig anledning. Politiken hänger inte ihop när det gäller ambitionen att minska skadeverkningarna, men svenska folket har ändå lyckats agera för att byta ut en dålig vana mot en bättre.

För snus är inte ett folkhälsoproblem, än mindre ett samhällsproblem. Statistiken över förtida dödsfall kopplade till snus är obefintlig, medan många vanerökare har lämnat oss i förtid. Att snusa är inte riskfritt, precis som att tatueringar, utförsåkning eller cykling inte är riskfritt. Men det går inte heller att påstå att det skulle vara särskilt farligt.

Slutsatsen är enkel: Röker du finns det anledning att sluta röka, även om det inte sker genom att helt sluta med nikotinet. Gillar du snus och i övrigt är vuxen, inte gravid och är hyfsat frisk så behöver du inte avge något nyårslöfte att sluta. Och gillar du inte snus, snusa inte. Men det kanske vore dags att lova sig själv att inte tala illa om de produkter som har gjort att Sverige har lägst andel rökare i EU?

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Artikeltaggar

DanmarkDebattEUFinlandNorgeNyårSjukdomSkatterStatistikSvenska SnustillverkarföreningenTobak