Hoppa till huvudinnehållet

Rikspolischefens utmaning i glesbygd – stora avstånd och psykisk ohälsa

Publicerad:
Rikspolischefen Anders Thornberg besökte polisen i Torsby under måndagen.
Rikspolischefen Anders Thornberg besökte polisen i Torsby under måndagen. Foto: Morgan Bäckvall

Han är chef över 35 000 anställda och 95 lokalpolisområden. Under måndagen fick lokalpolisområde Torsby besök av rikspolischef Anders Thornberg.

– För mig är det väldigt viktigt att besöka så många som möjligt och träffa medarbetare som jobbar ute i verkligheten, säger Anders Thornberg.

Anders Thornberg är rikspolischef sedan 2018 och har synts mycket i media. Under måndagen kom han på besök hos polisen LPO Torsby.

– Jag är chef över hela polisen och det är 35 000 anställda och vi har 95 lokalpolisområden. För mig är det väldigt viktigt att besöka så många som möjlighet och träffa medarbetare som jobbar ute i verkligheten i hela Sverige. För vi är hela Sveriges polis, säger Anders Thornberg.

Henrik Gustafsson, LPO-chef i Torsby och rikspolischef Anders Thornberg.
Henrik Gustafsson, LPO-chef i Torsby och rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Morgan Bäckvall

Besöket i Torsby var det 90:e av 95, sedan han tillträdde som rikspolischef för drygt fyra år sedan. Att besöket ändå dröjt beror på att Anders Thornberg har tvingats att ställa in Torsbybesöket några gånger.

Vad är din bild av lokalpolisområde Torsby?

– Först har jag träffat ledningen här. Jag har träffat utredare och receptionspersonal som har jobbat väldigt hårt med pass senaste tiden. Jag har träffat ingripandepolisen och tekniker som jobbar här. Det är ju ett väldigt stort geografiskt område. Det är inte så många som jobbar här, även om tillväxten har börjat komma. Och det kommer komma ännu mera tillväxt.

Foto: Morgan Bäckvall

Vilka är de stora utmaningarna för polisen i glesbygd?

– Det är de stora avstånden framförallt. Det är långa framkörningar. En sak som vi talat om idag och som vi ser i hela Sverige är psykisk ohälsa som ökar väldigt mycket. I avsaknad av andra samhälleliga resurser är det bara polisen som finns som enda statliga entitet.

Hur ser situationen ut i polisregion Bergslagen?

– Jag ser ungefär samma bild i hela Sverige att den psykiska ohälsan ökar. Den har ökat nationellt med 20-25 procent de senaste åren med att vi åker på fall med människor som mår dåligt.

Hög musik i bilar

Anders Thornberg för på tal de problem som polisen upplever med att det spelas hög musik i bilar och som blev föremål för en ändrad lagstiftning.

– Sedan många år tillbaka har vi uppmärksammat vilka problem det är för många människor, att det finns ungdomar som spelar hög musik och stör. Under mina år har jag haft många och omfattande diskussioner med regeringen. Polisen i Värmland är de som är allra mest offensiva när det gäller att lagföra de som bryter mot reglerna. För det är här är ett riktigt problem för de människor som bor här.

Hur ser nyrekryteringen av poliser ut?

– Det ser allt bättre ut, generellt över hela vårt land. Det finns problem att rekrytera i vissa delar. Vi behöver bli tusen fler poliser i halvåret för att kunna växa och de ska i huvudsak ut i lokalpolisområdena. Det ser väldigt bra ut inför våren, men här är det ju intressant att se hur många det blir lokalpolisområde Torsby. Det bästa man kan göra är att rekrytera folk som kommer från orten.

Hur hanterar ni en stor tillströmning av fjälltrafik i lokalområdet?

– Det har varit en stor utmaning i många år. 2021 dog ungefär 190 personer i trafiken och 230 under 2022. Det är väldigt viktigt att man efterlever hastigheter så att man kan stanna i tid.

Vad behöver polisen ha i sin ”verktygslåda” för att hantera den grova brottsligheten?

– Vi efterlyser preventiva tvångsmedel, att vi ska kunna ”lyssna” på de allra värsta brottslingarna innan de begår brott. Vi har alldeles för många skjutningar och sprängningar. Det gäller att vi har moderna verktyg.

Artikeltaggar

Anders ThornbergBrott, lag och rättHagforsHenrik GustavssonLPO TorsbyMunkforsNyheterPolisenSunneTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.