Hoppa till huvudinnehållet

Solberg om starten i Svenska rallyt: ”Magiskt med ett riktigt vinterrally”

Publicerad:
Oliver Solberg under förra årets Svenska rally. Nu laddar han om i WRC2-klassen - i nytt team och med ny bil.
Oliver Solberg under förra årets Svenska rally. Nu laddar han om i WRC2-klassen - i nytt team och med ny bil. Foto: Micke Fransson/TT

Nytt team och ny bil.

Det blir mycket nytt för värmländske rallystjärnan Oliver Solberg när det är dags för Svenska rallyt i Umeå om en månad.

Och han ser fram emot det.

– Att få köra ett riktigt vinterrally där förra året var magiskt, säger Solberg.

Det blev en turbulent höst för Oliver Solberg.

Han åkte på en rejäl käftsmäll när det stod klart att Hyundai Motorsport inte hade för avsikt att förlänga hans kontrakt i WRC-serien efter två säsonger som fabriksförare och tolv WRC-starter.

– Det var tufft där och då, det är inget jag inte sticka under stol med.

Oliver samlade dock ihop grejerna och landade så småningom i tyska Toksports-teamet där han nu kommer att få ratta en fabriksny Skoda Fabia RS Rally2 i WRC 2-klassen under säsongen 2023.

Första värdemätaren blir Rally Sweden i Umeå 9-12 februari.

Han ser redan fram emot vintersträckorna och ett nytt rally i Västerbotten.

– Det var ett fantastiskt arrangemang ifjol, och allting runt omkring med närheten till allting var helt suveränt. Jag tycker också mixen av sträckorna och framförallt att det var ett riktigt vinterrally var magiskt. Jag ser verkligen fram emot att får köra i Umeå igen och det blir ju också första gången jag kör om VM-poängen med min nya bil. Så det blir en viktig helg, konstaterar han.

När han ändå summerar två år som WRC-förare är det förstås med blandade känslor. En fjärdeplats i Belgien blev säsongens bästa resultat på åtta starter.

– Jag blev så klart besviken över situationen, men det har bara varit att respektera teamets beslut och deras nya plan att gå vidare med tre bilar och bara rutinerade förare, säger han.

Den nya satsningen beskriver han som ett steg tillbaka för att ta två två steg framåt.

Kontraktet är skrivet på ett år och målsättningen blir istället, jämfört med WRC-åren, mer distinkt. Nu handlar det om att vinna klassen och köra mer för segrarna.

– Bilmässigt tappar jag ju farterna i den här klassen, men på de slingriga vägarna är det inte så stor skillnad. Plus att jag redan känner att jag fått tillbaka glädjen igen och trivs med människorna runt teamet. Jag kommer verkligen satsa allt för att vinna, säger han.

Artikeltaggar

BelgienHyundai MotorsportMotorsportOliver SolbergRallyUmeåWRC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.