Hoppa till huvudinnehållet

Här får hemlösa värme och vila i natt

Publicerad:
I kväll bäddas sängarna åt hemlösa i gamla Älvkullegymnasiet igen. Här är det kvinnornas avdelning som förbereds av Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission och Louise Albrecht, kommunikatör Svenska kyrkan.
I kväll bäddas sängarna åt hemlösa i gamla Älvkullegymnasiet igen. Här är det kvinnornas avdelning som förbereds av Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission och Louise Albrecht, kommunikatör Svenska kyrkan. Foto: Lisa Olaison

Ikväll finns det en varm säng, och lite kvällsmat, också till de Karlstadsbor som är hemlösa.

Nattboendet Vintervärme öppnar igen, i gamla Älvkullegymnasiet.

Det är nätverket Vintervärme som sedan 2014 ordnar nattboende några veckor varje år när vintern är som värst. 9 januari-26 mars blir det i år.

Inte för att det inte behövs resten av året.

– Det gör det. Det är klart att det gör det, säger Marie Björklind. Vi har en stor kommun, och vi har ingenting övrig tid på året.

Det finns lika många historier som människor. Det kan handla om psykisk ohälsa, missbruk, separationer...
Marie Björklind, verksamhetschef, Karlstads kyrkliga stadsmission

Nätverket är uppspänt mellan Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan Karlstad, Rotary Karlstad City och Tingvallakyrkan (Equmeniakyrkan). Och det stöttas av kommunen, företag, privatpersoner och organisationer men nattboendet bärs av volontärer och deras krafter räcker inte lika långt som den goda viljan.

– Vi måste välja var vi ska lägga våra resurser, och då väljer vi att hålla öppet under de kallaste månaderna. Sedan finns en önskan, en dröm hos oss som jobbar varje dag att det ska finnas nattboende året om, men för det krävs en vilja från politikerna i den här stan.

Frukost

Marie Björklind är verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission. Hon möter hemlösa kommuninvånare varje morgon, när Stadsmissionen öppnar för frukost.

– De flesta sitter tysta och värmer händerna runt kaffekoppen.

Marie Björklind ser händer och fötter som är svullna efter för lång tid utan värme och vila, och hon vet hur det mest basala i tillvaron gått förlorat för några av gästerna.

Det har inte funnits något ordnat nattboende för hemlösa i Karlstad sedan i mars förra året, men nu kan Nätverket Vintervärme hälsa sina gäster välkomna till sovsalarna i gamla Älvullegymnasiet igen.
Det har inte funnits något ordnat nattboende för hemlösa i Karlstad sedan i mars förra året, men nu kan Nätverket Vintervärme hälsa sina gäster välkomna till sovsalarna i gamla Älvullegymnasiet igen. Foto: Lisa Olaison

– Det finns lika många historier som människor. Det kan handla om psykisk ohälsa, missbruk, separationer...

Men det är svåra saker, som man förstås inte börjar fråga ut folk om hur som helst över en frukost. På Stadsmissionen hämtas frågor bara ur omtanke, som om du vill ha sylt på gröten eller leverpastej istället för ost på smörgåsen.

– Vi vet inte hur många som är hemlösa i Karlstad. Sist det gjordes en uppskattning kom man fram till 23, men mörkertalet är stort. En del vandrar på gatorna hela nätterna, andra åker buss eller får lite vila i en trappuppgång. Det är ett ensamt liv, otryggt, och tankarna kretsar hela tiden runt vart man kan ta vägen i natt.

15 sängar

I kväll finns det någonstans att gå. 15 sängar bäddas i två sovsalar, en för kvinnor och en för män, och det bjuds på kvällsmat. Vintervärme öppnar i samma hus som förra året, på Älvkullen, i de gamla gymnasielokalerna.

 ”Det finns en önskan, en dröm hos oss som jobbar varje dag att det ska finnas nattboende året om, men för det krävs en vilja från politikerna i den här stan”, säger Marie Björklind.
”Det finns en önskan, en dröm hos oss som jobbar varje dag att det ska finnas nattboende året om, men för det krävs en vilja från politikerna i den här stan”, säger Marie Björklind. Foto: Lisa Olaison

Och volontärerna strömmar till. Flera utbildningar är redan genomförda.

– Det är ett fantastiskt intresse, säger Marie Björklind. Det är 48 anmälda till kvällens utbildning, så många har vi aldrig haft. Det är nytt rekord.

Vad krävs om man vill hjälpa till som volontär?

– Att du har hjärtat på rätt ställe. Du får den utbildning som behövs. Det är bara att höra av sig, vi behöver alltid fler volontärer.

Viljan att hjälpa till är rekordstor, säger Marie Björklind. Över 70 volontärer har anmält sig och utbildas, och såväl privatpersoner som organisationer och företag stöttar nattboendet med bidrag och gåvor.
Viljan att hjälpa till är rekordstor, säger Marie Björklind. Över 70 volontärer har anmält sig och utbildas, och såväl privatpersoner som organisationer och företag stöttar nattboendet med bidrag och gåvor. Foto: Lisa Olaison

Den som inte har möjlighet att ställa upp som volontär kan ändå bidra med en smula värme, bildligt talat. De vita väggarna ska täckas med tavlor på temat värme, och man hoppas att många vill skicka in bilder.

– Vi vet att människor vill hjälpa till men alla har inte möjlighet att jobba natt. Då kan detta vara ett sätt att visa omtanke även om man inte kan vara på Vintervärme personligen. För de som bor där kan det också kännas bra att veta att andra människor bryr sig om dem, säger Johan Husberg från Karlstads pastorat.

Nätverket Vintervärme ordnar nattboende för hemlösa i Karlstad sedan 2014. Här samarbetar Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan Karlstad, Rotary Karlstad City och Tingvallakyrkan (Equmeniakyrkan).
Nätverket Vintervärme ordnar nattboende för hemlösa i Karlstad sedan 2014. Här samarbetar Svenska kyrkan Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan Karlstad, Rotary Karlstad City och Tingvallakyrkan (Equmeniakyrkan). Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

ÄlvkullenEqumeniakyrkanHemlöshetKarlstadKyrkorMarie BjörklindNyheterRotarySvenska kyrkanTingvallakyrkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.