Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkta fall av badhusfötter – badhuset slänger sina badleksaker

Publicerad:
Två barn som besökt Hagfors badhus kan ha drabbats av badhusfötter.
Två barn som besökt Hagfors badhus kan ha drabbats av badhusfötter. Foto: Hagfors kommun

Anmälningar har kommit in till Hagfors miljökontor om att två barn drabbats av den bakteriella sjukdomen badhusfötter efter att ha besökt Hagfors badhus.

Enligt kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Sofia Kyman ska ingen av de två barnen ha besökt läkare och diagnosticerats med sjukdomen.

Inte heller ska bakterieprov i simbassängerna ha påvisat bakterien. Men en försiktighetsåtgärd har vidtagits.

– De har slängt alla badleksaker på badhuset och ska köpa in nya, säger Sofia Kyman.

De två anmälningarna från föräldrar till barn som misstänks ha drabbats av badhusfötter inkom i december månad.

Badhusfötter drabbar främst barn. Symptom på badhusfötter är röda svullna fötter och smärtor som gör att man kan få svårt att gå. Vanligtvis går symptomen över av sig själv inom några dagar. Bakterien som ger upphov till badhusfötter kallas Pseudomonas aeruginosa.

Det är främst barn som drabbas av badhusfötter.
Det är främst barn som drabbas av badhusfötter. Foto: Hasse Holmberg / TT

Hade svårt att gå

I en av de båda anmälningarna beskriver en förälder just dessa symptom. Föräldern beskriver att barnet vaknade med smärtor i fötterna på natten efter att dagen innan besökt badhuset. Barnet ska ha haft svårt att gå under två dagar. Efter att symptomen försvann började fötterna att flagna.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att åkomman är väldigt smärtsam.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att åkomman är väldigt smärtsam. Foto: Tommy Andersson

NWT är i kontakt med smittskyddsläkaren Anna Skogstam vid Smittskydd Värmland och hon får ovanstående symptom uppläst.

Är det här typiska symptom på badhusfötter?

– Ja, det skulle jag vilja påstå. Det är framförallt barn som drabbas och att man har röda fotsulor som man knappt kan gå på är typiskt för den här bakterien som kan ge den här symptombilden.

Badhusfötter är oftast självläkande inom några dygn.

– Det är en ofarlig åkomma, men väldigt smärtsam. Men om man har ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan det ge mer uttalade symptom och har man otur skulle det kunna ge en kraftig allmänpåverkan som kan betyda att man behöver vård, säger Anna Skogstam.

Vad ska man göra om man fått badhusfötter?

– Har man den typiska symptombilden och inte är allmänpåverkad eller känner sig svårt sjuk så ska man vila i högläge. Man kan ha kalla omslag om fötterna och ta smärtstillande. Det är egenvård som gäller, men känner man sig svårt sjuk så ska man inte tveka att söka vård, säger Anna Skogstam.

Nyligen kom också rapporter om att Lugnets badhus i Falun håller stängt på grund av två misstänkta fall av badhusfötter.

Är det här en ny sjukdom?

– Än så länge har den varit ovanlig i Sverige. Men det har kommit alltfler fall de senaste åren. Det kan ju vara så att det varit en underrapportering tidigare.

Vad beror det på att man får badhusfötter?

– Pseudomonas-bakterien är en vanlig miljöbakterie som är naturligt förekommande i vatten. Den gillar när det är fuktigt och varmt. Det är ju miljökontoret som utreder detta, men man tittar ju på hur välskött bassängen är, om man har tillräckligt med klor i vattnet och kollar så det inte är fel på reningsanläggningen och hur det är städat, säger Anna Skogstam.

I slutet av förra veckan fick Hagfors kommun provsvaren angående bassängerna i badhuset.

– Det påvisade inte bakterien som orsakar badhusfötter. Men det kan vara så att man inte upptäcker bakterierna alla gånger. De kan finnas på badleksaker, säger Sofia Kyman.

Därför vidtogs åtgärden att kasta alla badhusets badleksaker.

Markus Söderman som är entreprenör på Hagfors badhus berättar att badhuset även rengjorts noggrant.

– Vi har dessutom desinficerat hela simhallen och alla golvytor, direkt efter att anmälningarna kommit in.

Badhusfötter är ingen anmälningspliktig sjukdom.

– Men jag uppmanar alla med misstänkta symptom att höra av sig till miljökontoret eller badhuset, säger Sofia Kyman.

Artikeltaggar

AnmälningarAnna SkogstamBadanläggningarBakterierHagforsHagfors kommunMarkus SödermanSjukdomSmittskydd VärmlandSofia KymanVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.