Förvärrar välmenta hundägare rädslan för nyårsraketer?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Funderar om det kan vara så att ni själva bygger upp rädslan hos hunden genom den höga musiken, sitta inne i badrummet och så vidare, skriver insändarskribenten. Genrebild; hunden på bilden har inget med insändaren att göra.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Svar till ”Förtvivlad hundägare”, NWT 6 januari

Nu vet jag inget om hundar, men de kan väl inte vara så olika människor. Funderar om det kan vara så att ni själva bygger upp rädslan hos hunden genom den höga musiken, sitta inne i badrummet och så vidare. När första raketen avfyras så börjar alla dessa åtgärder. Hög musik är väl också ett högt ljud? Ni förväntar er att hunden blir rädd och den är van att bli det?

Funderingar bara

***

REPLIK: Viktigt att inte förstärka hundens rädsla

Tack för ditt svar och dina funderingar! Du har helt rätt i att hundar reagerar på husse och mattes beteende, och det är därför viktigt att inte förstärka hundens rädsla, utan istället agera normalt. Det är på den principen som förebyggande fyrverkeriträning fungerar - man spelar upp inspelade fyrverkeriljud på låg nivå, utan att hunden blir rädd, och på så sätt kan man sakta vänja sin fyrbenta vän vid ljudet av fyrverkerier.

Forskning visar att det inte nödvändigtvis är ljudstyrkan som hundarna blir rädda för, utan det visslande ljudet som kommer av fyrverkerierna eller det blinkande ljuset. Att spela musik och vistas i fönsterlösa rum - exempelvis badrum - kan därför fungera bra för att maskera ljud och ljus om det är nödvändigt under nyår.

Det är viktigt att själv vara lugn och bete sig normalt, och inte överdrivet "pjoska" med hunden. Det betyder emellertid inte att man ska ignorera sin hund om den söker närhet under en ångestattack. Har hunden panik är det självklart tillåtet att ge trygghet och lugna den.

Om nyårsraketerna begränsas till just nyårsafton, får hundägare åtminstone en rimlig chans att förbereda sig och hålla sig undan.

Förtvivlad hundägare

***

SVAR TILL ”Funderingar bara”: TACK!

Först och främst, tack! Jag har hund och har haft hund stora delar av mitt liv och självklart kan man lära hunden att höga smällar INTE är farliga. Det är ett himla gnäll från hundägare men det är väl inte så konstigt när de flesta är smått fanatiska. Förbjud inte raketer, lite kul måste man få ha lagligt.

Joakim

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG