Hoppa till huvudinnehållet

Bandvagn sattes in för att säkra hemsjukvården i Åmål: ”Har gjort ett jättejobb”

Publicerad:
Magnus Lindblad och David Engkvist, som ingår i Åmåls kommuns resursgrupp, turades om att köra bandvagnen för att transportera personal i hemsjukvården under eftermiddagen och kvällen i fredags när framkomligheten var begränsad både i centrala Åmål och på landsbygden.
Magnus Lindblad och David Engkvist, som ingår i Åmåls kommuns resursgrupp, turades om att köra bandvagnen för att transportera personal i hemsjukvården under eftermiddagen och kvällen i fredags när framkomligheten var begränsad både i centrala Åmål och på landsbygden. Foto: Roger Pettersson

Under eftermiddagen och kvällen i fredags föll det rikligt med snö på kort tid i Åmål. För att underlätta framkomligheten för personalen i hemsjukvården och säkra så att alla behövande fick hjälp, satte den kommunala resursgruppen in en av kommunens bandvagnar.

Åmåls kommuns säkerhetssamordnare Daniel Andersson tog, tillsammans med delar av resursgruppen, beslutet att sätta in en av kommunens två bandvagnar efter att två fordon inom hemtjänsten och hemsjukvården hade kört fast i snön i fredags eftermiddag.

– Jag har jobbat som säkerhetssamordnare sedan 2018 och det är första gången vi gjort bedömningen att vi behövt sätta in en av våra bandvagnar på grund av snön, säger Daniel Andersson.

Kom fram säkert

Ett beslut som skulle visa sig lyckat när en patient som bedömdes ha en ohållbar hemsituation behövde köras till Ekbackens korttidsboende under fredagskvällen.

Övriga transportalternativ hade svårt att ta sig fram i snön, men med bandvagnen kom patienten fram säkert.

– Vi hade två bandvagnsförare som hjälptes åt att köra. De hade med sig sjuksköterskor som gjorde bedömningen att patienten skulle klara att transporteras i bandvagnen. Den är ju inte anpassad som sjuktransport.

Hjälpsamma bönder

Framåt tiotiden på kvällen intog bandvagnsförarna beredskap i hemmet. David Engkvist, verksamhetschef för hemsjukvården i Åmåls kommun, hade beredskap under fredagen och var tillsammans med Magnus Lindblad förare av bandvagnen.

Han berättar att personal inom hemtjänsten och hemsjukvården som kört fast under fredagen fick hjälp både av räddningstjänsten och utanför stan av hjälpsamma privatpersoner med att komma loss.

– Vi fick en handfull samtal om fastkörningar under fredagen. Vi har två fyrhjulsdrivna bilar som fick köra på de mest svårframkomliga ställena fram till dess att bandvagnen sattes in, säger David Engkvist.

Har alla som behövde hjälp fått det?

– Ja, men det krävdes extra insatser från all vår personal. Såväl sjuksköterskor som undersköterskor inom hemtjänsten har gjort ett jättejobb och förtjänar mycket beröm.

Marco Niemelä, äldreomsorgschef på Åmåls kommun, säger att hemtjänsten under onsdagskvällen och natten till torsdagen tog in extra personal för att säkra att alla skulle få hjälp. Under den tiden var det även ett fåtal i hemtjänstpersonalen som inte tog sig till jobbet.

Sjuksköterskorna Ashraf Alhelou, Ulrika Höjdén och Suzana Rexha jobbar inom hemsjukvården. De transporterades runt med hjälp av bandvagnen under eftermiddagen och kvällen i fredags.
Sjuksköterskorna Ashraf Alhelou, Ulrika Höjdén och Suzana Rexha jobbar inom hemsjukvården. De transporterades runt med hjälp av bandvagnen under eftermiddagen och kvällen i fredags. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBeredskapHemtjänstMarco NiemeläVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.