Hoppa till huvudinnehållet

Ishockeyn tog 19-åriga Olivia till andra sidan Atlanten: "Blev kär direkt"

Publicerad:

Olivia Lindberg från Filipstad började sin ishockeykarriär i Wasahallen.

Via hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och spel i Modo har hon nu gått klart första terminen på collage i USA.

– Jag är jättetacksam att jag tog chansen, säger hon.

När 19-åriga Olivia Lindberg var sju år tröttnade hon på att sitta i ishallen och titta när hennes tvillingbror spelade hockey. Hon hängde med honom på en träning och efter det var hon fast.

– Jag blev kär direkt kan man säga, förklarar hon.

Till en början spelade hon med broderns pojklag men allt eftersom började fler tjejer trilla in på träningarna.

– Det startades ett tjejlag som jag började spela med. Dessutom gick jag på innebandy och fotboll också, men det var ishockeyn som var roligast.

Flyttade till Enköping

För cirka fem år sedan flyttade Olivia med familjen till Enköping. Hon började spela i laget SDE.

– Det var stor skillnad mot att spela i Filipstad. Väldigt bra tränare och mer utvecklande. Allt eftersom fick jag börja träna med deras A-lag som spelar i SDHL.

Olivia Lindberg från Filipstad började sin ishockeykarriär i Wasahallen. Via hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och spel i Modo har hon nu gått klart första terminen på collage i USA.
Olivia Lindberg från Filipstad började sin ishockeykarriär i Wasahallen. Via hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och spel i Modo har hon nu gått klart första terminen på collage i USA. Foto: privat

Anrik organisation

När det var dags att välja gymnasium ville hon fortsätta satsa på hockeyn. Därför sökte hon runt olika hockeygymnasium och åkte på try-outs. I Modos organisation i Örnsköldsvik kändes det mesta rätt.

– Allt som jag önskade fanns. När beskedet kom och jag fick en plats började tankarna snurra om jag skulle tacka ja. Det var trots allt långt hemifrån. Men pappa stöttade mig och sa testa om du vill, funkar det inte så kan du flytta hem.

Hon tog chansen och gick tre år i Örnsköldsvik.

– Det var många utifrån i samma sits. Första året var lite tuffare. Jag var lite blyg och osäker, säger hon.

Debut i SDHL

Ishockeykarriären började ta fart och hon fick flera bra minnen från de åren.

– Det gick väldigt bra i hockeyn. Jättebra tränare och träningar, så jag är jättetacksam att jag tog chansen.

Det gick så pass bra att hon så småningom fick träna med A-laget som spelar i SDHL. Dessutom fick hon göra sin debut i högsta serien.

– Jag spelade lite med A-laget. Sista året blev jag dessutom utsedd till kapten i juniorlaget, säger hon.

Det året var det för första gången SM-slutspel för juniorer.

– Vi tog oss hela vägen till final där vi dock förlorade mot Luleå. Men det var ändå stort när det var första SM:et.

Barndomsdröm slog in

När det närmade sig studenten började tankarna återigen snurra. Skulle hon vara kvar i Modo eller flytta vidare. Hon ville påbörja en utbildning vilket är svårt om man ska kombinera det med hockeyn i Sverige.

– En scout från USA hörde av sig till mig och frågade om jag funderat på collage. Det har alltid varit en barndomsdröm men det kändes långt bort. Jag såg inte möjligheterna utan tänkte mer jag är för dålig på engelska osv.

Olivia fick kontakt med olika lag och till sist hittade hon rätt i New England Collage.

– Allt kändes perfekt med den här skolan. Och återigen sa pappa, det är bara att flytta hem om det inte funkar så då bestämde jag mig.

Efter att hon bestämt sig i april tidigare i år var det en lång process kvar. I USA får man ett så kallat scholarship. Det är ett stipendium som täcker olika kostnader.

– Då började allt runtom med visum, scholarship och olika prov.

Under sommaren förberedde Olivia sig på äventyret som började i augusti. Då tog hon sitt pick och pack och flyttade till andra sidan Atlanten.
Under sommaren förberedde Olivia sig på äventyret som började i augusti. Då tog hon sitt pick och pack och flyttade till andra sidan Atlanten. Foto: Privat

En termin avklarad

Under sommaren förberedde hon sig på äventyret som började i augusti. Då tog hon sitt pick och pack och flyttade till andra sidan Atlanten, närmare sagt en timme från Boston. Dessutom läser hon en kandidatexamen inom företagsekonomi kombinerat med ishockeyn.

– Det är tre svenska tjejer till i mitt lag vilket är skönt. De hade dessutom gått ett år innan mig så de hade koll på saker i början.

Hon har gått sin första termin och det mesta har flutit på bra.

– Jag trivs och både skola, hockey och språket går jättebra. Många Freshmans (förstaårselever) får inte spela så mycket men jag har fått stort förtroende och spelat både boxplay och powerplay.

Totalt läser man fyra år på collage för en kandidatexamen och Olivia har läst ett halvt år nu. I framtiden har hon en tydlig dröm.

– Det långsiktiga målet är att komma till landslag och spela med svenska tröjan.

Artikeltaggar

FilipstadIshockeyModoSDHLUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.