Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk rallyprofil har gått ur tiden: ”Känns overkligt”

Publicerad:
Rallyföraren Göran ”Dyngsväng” Fredriksson har gått bort. Här syns han i sin sista tävling, Finnskogsvalsen för ett år sedan, tillsammans med kartläsaren Peter Johansson.
Rallyföraren Göran ”Dyngsväng” Fredriksson har gått bort. Här syns han i sin sista tävling, Finnskogsvalsen för ett år sedan, tillsammans med kartläsaren Peter Johansson. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

En av Sveriges, och framför allt Värmlands, stora rallyprofiler har gått ur tiden – Göran ”Dyngsväng” Fredriksson.

Han avled på fredagen i en ålder av 66 år efter en längre tids kamp mot cancer.

– Det känns overkligt, säger Peter Johansson, som åkte med som kartläsare i många tävlingar, däribland den allra sista, Finnskogsvalsen i Torsby för ett år sedan, då det blev 29:e-plats totalt och sjätte i tvåhjulsdrivna A-klassen med en Volvo 242 Turbo.

Göran Fredriksson bodde i Rottneros, tävlade för Fryksdalens MK och hade ett gediget rally-CV.

Han körde Svenska rallyt 16 gånger, första gången i en Volvo 142, och blev bland annat femma i grupp N 1995. Han hade också tre starter i historiska klassen och åkte Midnattssolsrallyt tre gånger.

Han körde mycket Volvo, men också Mitsubishi och Audi.

– Göran var en profil i rallyskogen och har bjudit publik på det lilla extra med sin körstil, även om den på äldre år blev mer "städad". Ja han kommer att bli saknad framöver, säger Peter Johansson.

Smeknamnet bidrog till att han blev igenkänd överallt. Han lär ha fått det efter en artikel i Värmlands Folkblad på 1980-talet. I början av karriären hade inte resurser att skaffa/köpa noter och berättade att han och dåvarande kartläsaren Lars Billinger nöjde sig med två noteringar – ”Fullt” eller ”Dyngsväng”.

Med tiden skaffade sig Göran Fredriksson riktiga noter, men Dyngsväng hängde med. Han gjorde också ofta skäl för namnet. Nu är rallysporten en publikfavorit fattigare.

Artikeltaggar

AudiCancerFinnskogsvalsenRallyRottnerosTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.