Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket fick Värme och vila i jul-swish av kristinehamnarna: ”Helt enormt”

Publicerad:
Värme och vila fick ett generöst julbidrag av kristinehamnarna. Maria Eriksson är mycket tacksam.
Värme och vila fick ett generöst julbidrag av kristinehamnarna. Maria Eriksson är mycket tacksam. Foto: Joakim Magnusson

Tio dagar före jul tog Värme och vila i Kristinehamn initiativ till en insamling via Swish. Alla som ville kunde stötta härbärgets verksamhet genom att donera en summa motsvarande givarens skostorlek.

Och gensvaret blev överväldigande.

– Det ger oss som jobbar här så mycket energi, säger Maria Eriksson.

Det är inte första gången som Värme och vila, Värmlands enda härbärge, tar initiativ till en motsvarande insamling.

– Tidigare år har man kunnat swisha sitt gatunummer eller sin ålder. I år valde vi skostorlek, säger Maria Eriksson som är en av eldsjälarna på Värme och vila.

Filosofin är att alla kanske inte har råd att undvara 500 kronor i dessa inflationstider men däremot en lite mindre summa, och det heter ju som bekant många bäckar små.

– Ju fler som deltar, desto fler kan vi hjälpa. Varje krona gör skillnad. Och behovet är stort, säger Maria Eriksson.

Hon säger att hon tycker att det allra finaste är att de som är inskrivna på härbärget väcker uppmärksamhet på stan genom att höras och synas och att många kan ha åsikter om dem, men när det kommer till kritan är det många som är villiga att stötta.

– Kristinehamnarna värnar om dem. Det tycker jag är så fint.

Förutom diverse gåvor från privatpersoner och företag och drygt 6 000 kronor i pantpengar från Ica Nära på Djurgården samlade Värme och Vila in 42 000 kronor via Swish under jul och nyår. Det var många smådonationer och en riktigt, riktigt stor:

– En kvinna swishade 25 000 kronor. Det är helt enormt.

Pengarna kommer att gå till en renovering av härbärget, och det är i första hand altanen som behöver rustas upp.

– Huset har ett stort underhållsbehov, och altanen ska vi dra igång med så fort vi får råd. Det är inte precis så att vi kan lägga några pengar på hög.

Värme och vila-huset behöver rustas
Värme och vila-huset behöver rustas Foto: Joakim Magnusson

Hur påverkas ni av att allt har blivit så dyrt, som el och mat?

– Det är klart att vi också kommer att få ökade kostnader. Det är det stort hus, och vi har sex till åtta gäster varje natt som duschar och tvättar.

Men det största bekymret för Värme och vila just nu handlar om bemanningen. I slutet av 2022 tvingades härbärget för första gången hålla stängt under julen på grund av att man inte hade personal.

– Det var många som hörde av sig och ville hjälpa till, men det är inte så lätt att bara kasta in folk i en verksamhet som den här. Till sist var vi tvungna att fatta det beslutet.

Hur kändes det?

– Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror att alla som jobbar här kände att det förtog lite av julstämningen.

Maria Eriksson har varit med sedan starten 2008. Jobbet bjuder på både toppar och dalar, säger hon.

Vad är det som gör att man fortsätter år ut och år in?

– Ja, jag och maken frågar oss det ibland. Men så får man fin respons från nån gäst, eller så är det någon som kommer hit med en tårta och säger ”fasen vad bra att ni finns. Då får man mycket energi, säger Maria Eriksson.

Artikeltaggar

DjurgårdenEnergiGåvorIcaJulKristinehamnMaria ErikssonMiljöNyårSwishVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.