Replik: Fjärrvärme ger också viktig el

Debatt
PUBLICERAD:
Större fjärrvärmecentraler har en intressant biprodukt, el. Minskar man på fjärrvärmen så har man också begränsat möjligheten till elproduktion, skriver Anders Bygert.
Foto: Johan Nilsson/TT
Byter man fjärrvärme mot värmepump så kommer man att få en ökad elförbrukning och den elen ska produceras någonstans, skriver Anders Bygert.

Svar till Robert Berg (NWT 28/12).

Robert Berg, vd för Comfort Zone, skriver på NWT debatt att fjärrvärme borde ersättas med värmepumpar. Då blir man ju lite nyfiken, vad är det för nåt företag då? En snabb liten kontroll visar att – de säljer värmepumpar. Tänk så det kan bli ändå. Nå, även om det onekligen sänker trovärdigheten en del att det inte framgår så kanske förslaget är bra ändå?

Värmepumpar, det är en utmärkt teknik, på rätt ställe. Men även om de förbrukar lite el så nog förbrukar de el alltid. Byter man fjärrvärme mot värmepump så kommer man att få en ökad elförbrukning och den elen ska produceras någonstans. Men inte nog med det, större fjärrvärmecentraler har en intressant biprodukt, el. Minskar man på fjärrvärmen så har man också begränsat möjligheten till elproduktion.

Vi har alltså fått ett förslag som ökar användningen av el samtidigt som det minskar produktionen. Känns det verkligen som en god idé mot bakgrund av dagens elpriser?

Som om detta inte vore nog påstås det dessutom att det eldas flis från regnskog. När det gäller flis, där då jag har vissa intressen, så är erfarenheten att värmeverken blir olyckliga om den ska köras längre än några mil. Mycket konstigt finns det i branschen men att dra in flis från regnskogen i en debatt om uppvärmning måste ändå sägas vara ett grovt övertramp. Det är inte det vi får fjärrvärme ifrån.

Däremot tål det absolut att diskuteras hur vi eldar sopor. Ska vi importera sopor och ska vi inte återvinna mer? Men som det ser ut i dag är det ändå bättre att vi gör fjärrvärme av sopor än att vi lägger dem på hög som i gamla tider.

Anders Bygert

Ygnäs AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG