Hoppa till huvudinnehållet

Mitell höjde rösten efter bleka starten: ”Ville försäkra mig om att de förstod”

Publicerad:
Tomas Mitell var inte nöjd med sina spelare efter första perioden mot Timrå. Han konstaterade att budskapet inför andra perioden gick fram, när Färjestad lyckades vända och vinna matchen.
Tomas Mitell var inte nöjd med sina spelare efter första perioden mot Timrå. Han konstaterade att budskapet inför andra perioden gick fram, när Färjestad lyckades vända och vinna matchen. Foto: PÄR OLERT

Det går inte att räkna bort Färjestad i någon match. Det har Oskarshamn, Örebro och Timrå fått erfara de senaste veckorna. Men Tomas Mitell ler inte särskilt stort, trots sex raka segrar.

– Det var nära idag att vi tog bort nån spelare bara för visa ”det här kommer inte gå”, säger FBK-coachen.

FBK vände och vann kaosmatch – Timråcoachen rasar: ”Visa inte bilderna”

Färjestad kom ut oigenkännligt i första perioden och spelarna såg både sega och virriga ut.

– Vi var inte nöjda efter första, säger Mitell. Visst, det fanns några delar med några långa anfall som var okej men totalt sett var det för mycket fusk, vi var naiva och gjorde inte grunderna. Sen ryckte vi upp oss i andra och framförallt i tredje.

Vad sa du inför andra? Fick du ta till ”höga rösten”, eller behövdes det inte?

– De förstod, men jag tog till ”höga rösten” också för att försäkra mig om att de förstod. Jag tyckte att ”Peppes” line var bäst i första, inget ont om den men de ska inte behöva leda laget på det sättet. De ledande spelarna som brukar vara bra för oss och varit det hela säsongen var inte riktigt redo, och det i kombination med att vi har några gubbar borta gör att vi blir väldigt sårbara. Sen ryckte vi upp oss och spelade bättre. Totalt över 60 minuter var det inte helt oförtjänt att vi vann.

Att hämta upp ett flermålsunderläge och vinna matchen är en bedrift Färjestad visat upp flera gånger de senaste veckorna.

– Men vi behöver sätta oss i lite bättre lägen, nu låg vi under, i Oskarshamn gjorde vi det, och så mot Örebro. Vi behöver addera tålamod i vårt spel. När Växjö stod på andra sidan - då kunde vi göra det.

Mitell fortsätter:

– I de här matcherna har det på något sätt varit, att om vi bjuder upp och byter chanser med varandra har vi chansen att vinna – men vi kommer inte vinna SM-guld på det sättet. Vi behöver som grupp sluta med det där. Idag hade vi kunnat plocka bort nån spelare för att markera, men vi måste jaga och då har vi inte så mycket att välja på. Det var nära idag att vi tog bort nån bara för visa ”det här kommer inte gå”. Till slut kommer man till en gräns, då hamnar man utanför eller får spela mindre. Men vi ryckte upp oss och gjorde det bättre i andra och tredje. Och jag är glad att vi kunde spela på ett annat sätt mot Växjö.

Ante Karlsson var vansinnig över domarinsatsen idag. Vad säger du om den?

– Vi fick utvisning för sex man, de fick för en situation vid en tekning, reglerna är såna. Femman de fick är det inte mycket att säga om. Sen var det nån tripping eller hakning på dem, som de tog lätt och både Åslunds och Vikstens tvåa går diskutera, tycker jag. Det var nån eller några åt bägge håll.

Utvisningen i andra när Lindqvist föll, hur ser du på situationen?

– Jag har inte sett ”Linkan” lägga sig på hela säsongen, jag såg situationen kort nu i efterhand och det är en sån de kunde ha släppt. Jag tycker generellt att domarna har varit bättre nu än hur det var längre tillbaks i höstas. De är mer benägna att släppa och låta spelet gå. Idag var det mer tillbaka till hur det var i början av säsongen.

Eric Engstrand utgick efter en hård smäll i slutet av tredje perioden. Det såg inte bra ut, hur är status där?

– Nej, det såg inte bra ut. Han spelade ju inte mer efter det, och de har lindat om här, så vi får undersöka och återkomma på måndag.

Artikeltaggar

Eric EngstrandFärjestad BK HerrIshockeySHLTimrå IKTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.