Hoppa till huvudinnehållet

Första stegen mot en nystart för Sverige

Publicerad:
Men utvecklingen går att vända. Den nya regeringen tar nu de första stegen mot en nystart för Sverige, skriver Edward Riedl och Marléne Lund Kopparklint.
Men utvecklingen går att vända. Den nya regeringen tar nu de första stegen mot en nystart för Sverige, skriver Edward Riedl och Marléne Lund Kopparklint. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att lösa Sveriges omfattande problem kommer att ta tid. Effekterna av den extrema politik som den förra regeringen förde går som sagt inte att rulla tillbaka på några få veckor, skriver Edward Riedl och Marléne Lund Kopparklint.

Det är inte den fridfullaste av jular vi nu lägger bakom oss. För många har nog juldagarna kantats av oro för elräkningen, för att behöva tanka bilen eller för hur pengarna ska räcka till hela julbordet. Det är tuffa tider som präglas av hög inflation och sjunkande tillväxt. 2023 bedöms landet befinna sig lågkonjunktur. Men utvecklingen går att vända. Den nya regeringen tar nu de första stegen mot en nystart för Sverige.

Allt fler hushåll och företag har svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden, samtidigt som priserna ökar än mer. Effekterna av den extrema politik som den rödgröna regeringen förde, i kombination med Rysslands invasion av Ukraina och den svaga kronan, går dock inte att rulla tillbaka på några få veckor. Men vi har inlett projektet. Redan under nyårsnatten kommer de första förändringarna på plats.

Vi har tillsammans med samarbetspartierna Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt fram en ny politisk riktning som prioriterar statens kärnuppgifter. Det handlar om stärkt välfärd, rättsväsende och trygghet, samt om stöd till hushåll som har det tufft med sänkt skatt på bränsle och ett högkostnadsskydd för elen. Vid nästa årsskifte avskaffas dessutom det extrema projektet med reduktionsplikt som de rödgröna drev igenom och som lett till världens högsta drivmedelspriser.

Så skriver du en debattartikel

Samtidigt bedrivs en effektiv och ambitiös klimatpolitik med bland annat utbyggd laddinfrastruktur och infångning av koldioxid. Därtill vill vi bygga ut kärnkraften för att säkra elförsörjningen och klimatet på längre sikt.

Vi stärker också välfärden och tryggheten. Bland annat kommer en nationell förlossningsplan tas fram för att stärka förlossningsvården, öka tillgängligheten och minska regionala skillnader. En särskild satsning för att motverka hemlöshet genomförs genom en ökning av medlen till Bostad först. Lagstiftningen mot hedersrelaterat förtryck ska skärpas, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Polisen får därtill ytterligare medel. I Sverige ska man kunna känna sig trygg.

Att lösa Sveriges omfattande problem kommer att ta tid. Effekterna av den extrema politik som den förra regeringen förde går som sagt inte att rulla tillbaka på några få veckor. Redan från den 1 januari införs dock de första förändringarna.

Vid årsskiftet stärker vi reseavdraget för arbetsrelaterade resor. Avdraget för resor med egen bil höjs från 18,50 kronor till 25 kronor milen, och för resor med förmånsbil höjs det från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor milen. En skattesänkning för personer över 65 år som arbetar införs och skatteavdraget för installation av grön teknik förstärks. Vi sänker drivmedelsskatten och vi kommer göra det mer lönsamt att arbeta. För vi tycker att svenskarna förtjänar mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden.

Detta är bara de första stegen. Sverige har nu fått en regering på plats som tar de omfattande samhällsproblemen på allvar – och som har förmågan att lösa dem. Under 2023 kommer vi fortsätta gör vårt yttersta för att få ordning på Sverige igen.

Edward Riedl (M)

Ordförande i riksdagens finansutskott

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Artikeltaggar

DebattDrivmedelEbba BuschEdward RiedlEkonomiHushållInflationJohan PehrsonKlimatKonjunkturKristdemokraternaLiberalernaMarléne Lund KopparklintModeraternaPolisenPolitikRiksdagenRysslandSkatterSverigedemokraternaSveriges regeringUkrainaUlf KristerssonVälfärd