Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Cabary blandar allvar med humor

Publicerad:
För 41 år sedan var det premiär för den första nyårsrevyn Cabary. Årets uppsättnng har titeln ”Spot on”.
För 41 år sedan var det premiär för den första nyårsrevyn Cabary. Årets uppsättnng har titeln ”Spot on”. Foto: Terje och Maria Olsen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Cabary ”Spot on”

Plats: Scalateatern Karlstad

Publik: 250

Under de senaste åren har varje år känts som ett så händelserikt år att man inte riktigt begriper hur kommande år kan överträffa året som gått. Ända verkar det ha skett. Därför känns det som ensemblen i Cabary verkligen har material att ta av för kvällens show.

Efter en inledning som nog får merparten av publiken att dra efter andan så avhandlas det mesta under 2022. Energikrisen går dock som en röd tråd genom hela föreställningen. Det är en ung och energisk ensemble som verkligen vågar och vill. Det är fräckt, roligt och stundtals under bältet fast på rätt sätt.

Ingen går säker för manusskrivarna och till och med programmet Det sitter i väggarna, eller Det sitter i vägarna som det heter i Cabarys tappning, får sig en fräck omstöpning. Programledarna Erika och Rickard gräver i Grumsparet Kajsa och Lars familjehemligheter, men det kanske de helst skulle låtit bli. Det är Grumsparet som är den röda tråden genom hela första akten och vi möter Kajsa första gången som medlem i Karlstadpartiet Livskvalitet, där styrelsen minst sagt har problem att skapa riktning för partiet.

Foto: Terje och Maria Olsen

I den andra akten får vi stifta bekantskap med jorden i en konversation med månen. Månen konstaterar att jordens vallningar måste betyda att hen är i ”klimateriet” vilket river ner skrattsalvor. Det är överhuvudtaget kvicka och roliga replikskiften under hela showen.

Cabarys styrka är att blanda allvar med humor vilket blir extra tydligt när Kajsa och Lars ska bli föräldrar och när regnbågsarmén äntrar scenen. För även om det är roligt med en regnbågsarmé så ligger allvaret under och pyr, att rätten att älska den man vill är långt ifrån självklart i flera länder. Hela ensemblen är samspelt och det är när det verkligen stämmer i replikskiftena som det blir som absolut roligast. Naked Attraction Skåre med tanterna Yolanda och Gerda är oförglömliga. Sarah Holm gör en lysande sånginsats bland annat i numret Ingen forskning som handlar om foliehattarnas faktaresistens. Och jag tror att om man kunde koppla en dynamo till Lina Beckman och hennes utstrålning på scenen så hade vi avhjälpt energikrisen mer än en smula.

Det är även så som kvällens show avslutas, med glitter, glamour, energi och ett musikaliskt förslag att vi kan krama varandra för att hålla värmen. Inte den sämsta texten att nynna på när man går ut i snöstormen utanför Scalateatern en fredag i januari.

Artikeltaggar

CabaryFamiljehemFöreställningarFritid och livsstilHumorKarlstadpartiet LivskvalitetMusikNöje/KulturScalateaternShowerSkåreTeater