Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Mer fest än spelning när Bolaget bjuder upp till allsång

Publicerad:
Bolaget besökte Nöjesfabriken
Bolaget besökte Nöjesfabriken Foto: Tommy Andersson

Bolaget

Var: Nöjesfabriken, Karlstad

Publik: Slutsålt

Vi får det de lovar: ”En fullsatt kväll och en galen allsång.” Den unga kvartetten från Falun har fortfarande inte släppt ett regelrätt album utan förlitar sig på digitala singelsläpp och sedan starten 2019 har de blivit ett streamingfenomen med över 100 miljoner lyssningar. Helt sinnessjukt!

Bolaget avslutar sin vinterturné i Karlstad och trots att jag har gått på spelningar i över trettio års tid har jag aldrig varit med om något liknande. Killarna sjunger om fest, vill ha fest och skapar dessutom en atmosfär som är mer partajande nattklubb än spelning. Medelst alkoholglamoriserande låttitlar som ”Supa”, ”Fem komma tvåan”, ”Brände hela lönen” och ”Afterwork” skapar man en kollektiv eufori sällan skådad.

Bolaget har släppt 13 digitala singlar.
Bolaget har släppt 13 digitala singlar. Foto: Tommy Andersson

Alla, och då menar jag alla, kan texterna. Under låtarna ”Kan inte gå”, ”Fingrarna i halsen” och redan nämnda ”Fem komma tvåan” sjungs det så högt att gänget på scen nästan blir överflödiga. Snacka om ungdomsfenomen med genomslagskraft.

! Det måste vara första gången som jag hypotetiskt skulle kunna vara farsa till både band och samtliga i bandet. Lex åren går.

? Hur många texter går det att skriva om fest egentligen? Lex livet är en fest även år 2023.

De tre grundbultarna är fylla, fest och rädslan att hamna utanför, teman som vi alla känner till och igenkänningsfaktorn är skyhög. Texterna blir kittet i killarnas odiskutabla framgång och dess innehåll skapar broar mellan scen och publik.

Bandet skapar en varm gemenskap.
Bandet skapar en varm gemenskap. Foto: Tommy Andersson

Alla i rummet hamnar på samma nivå, på samma fest och tryggheten blir total. Det går inte att missförstå innehållet, reptilhjärnan kopplas på och det lökiga textstoffet blir vår temporära ledsagare. Alla får vara med i den varma gemenskapen och tillsammans skapar vi fest.

Oliver Nordqvist, Adam Bergestål, Gustav Jörgensen och William Ahlborg må sakna den där genuina artistkänslan och trots explicit entusiasm blir det både lite taffligt och omedvetet nervöst. De verkar som grupp, men som individer ser de lite vilsna ut i sitt artisteri. De vandrar i cirklar och turas om att basunera ut bandets triviala partybudskap.

Ville, 15, debuterar med låt om vapen, kärlek och knark: ”Inget att bevisa”

Men vad gör det, de har en produkt som klistrar sin publik från första till sista sekund. Jag har sällan känt mig så här malplacerade på en nattklubb, förlåt jag menar spelning, men sällan har jag sett mer kollektiv hänryckning under ett liveframträdande. Showbiz handlar om att underhålla och att sprida glädje genom sin föreställning, precis det gör Bolaget. Och även om de inte äger scenen så är det killarna som är maskineriet som driver festen. Dock så måste de jobba lite på sin sorti och sitt avslut. När den efterföljande dj:n äntrar scenen står jag osäkert kvar och undrar om det är ännu ett extranummer eller om det är dags för nattklubb.

Artikeltaggar

AllsångBolagetKändisarKarlstadKonserterMusikNattklubbarNöje/KulturNöjesfabrikenSpelningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.