Hoppa till huvudinnehållet

Stig är en av 120 snöröjare i Karlstad: ”Kan bli hur många timmar som helst”

Publicerad:
Stig Forsberg röjer snö på torsdagen i Karlstad.
Stig Forsberg röjer snö på torsdagen i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Efter onsdagens snöoväder väntas ett nytt på fredag.

Cirka 120 snöröjningsfordon har fullt upp med att röja snön i Karlstads kommun.

– Det kan bli hur många timmar arbete som helst, säger föraren Stig Forsberg, 62.

En-två decimeter snö föll över Karlstad på onsdagen. Inför fredagen har SMHI utfärdat en ny gul varning för vind och kraftigt snöfall i södra Värmland – ytterligare en-två decimeter nysnö väntas.

Stig Forsberg, 62, snöröjare hos kommunen, hade själv problem att cykla till jobbet i Karlstad från hemmet på Gruvlyckan vid 06-tiden på torsdagsmorgonen.

– Kollegerna hade plogat tidigare men vinden gör att det snabbt bildas snödrivor. Vägen var oplogad så jag fick gå ibland, säger han.

Stig Forsberg är en av 120 snöröjare i Karlstads kommun.
Stig Forsberg är en av 120 snöröjare i Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

Cirka 120 snöröjningsfordon redo

Han började direkt skopa bort snö och salta gångbanor så att folk kunde ta sig till jobbet. Sedan fortsatte han med gatorna.

– Det går framåt men det är bilar överallt. De tycker väl att vi är i vägen men plogat vill de ju ha. Vi blir glada när folk visar hänsyn när vi kommer, så att de inte tutar. Ibland händer det att någon ger en fingret.

Under resten av veckan har han jour och ska vara beredd att rycka ut under natten mot fredagen för att ploga och salta gång- och cykelbanor.

– Det kan bli hur många timmar som helst. Vi arbetar tills vi blir klara, säger Stig Forsberg.

Kommunen har totalt cirka 120 snöröjningsfordon att larma ut – ett 20-tal egna och 100 via entreprenörer. Får entreprenörerna larm om snöröjning har de två timmars inställelsetid.

”Det går framåt men det är bilar överallt”, säger Stig Forsberg.
”Det går framåt men det är bilar överallt”, säger Stig Forsberg. Foto: Lisa Olaison

Kommunen fick kritik i fjol

Förra vintern fick kommunens snöröjning i Karlstad kritik av boende. En orsak var kommunikationsmissar mellan kommunen och entreprenörer. Gatuingenjören Adam Pettersson tycker att de har lärt sig av tidigare misstag.

– Ju mer man får träna på snöröjningen, desto bättre blir man. Vi har fått slipa på kommunikationen internt och med entreprenörer. Även själva utförandet blir bättre och bättre, tycker jag.

Årets snöröjningsbudget är som i fjol 30 miljoner kronor. Några fler snöröjningsfordon har köpts in och till skillnad från tidigare har saltbilarna nu ett gps-system som gör att saltspridningen sker automatiskt och inte längre görs manuellt av föraren.

På frågan om kommunen kommer klara av det nya snöovädret under fredagen säger Adam Pettersson:

– Ja, det kommer vi att göra men det kan ta lite längre tid så klart. Vi hoppas att det inte blir alltför blöt snö för det är oftast det som ställer till problem.

Stig Forsberg har fullt upp med skopan.
Stig Forsberg har fullt upp med skopan. Foto: Lisa Olaison

Så prioriteras snöröjningen i Karlstad

1. Prioriterade cykelstråk från bostadsområden till Tingvallastan, vid 2 centimeter snö.

2. Gång- och cykelbanor vid 4 centimeter snö.

3. Busslinjenät, trafikleder och större huvudgator, vid 4 centimeter snö. Även Norrstrand, Kvarnberget, Sommarro, Marieberg, Romstad, Viken, Herrhagen och Haga plogas vid 4 centimeter snö.

4. Övriga gator, bostadsområden och enskilda vägar, vid 8 centimeter snö.

Karlstads kommun ansvarar för snöröjningen på de flesta vägar i kommunen med undantag för E18, E45, riksväg 61, 62 och 63 som Trafikverket ansvarar för. Trafikverket ansvarar för snöröjning på Hammaröleden. Fastighetsägare är ansvariga för att skotta och halkbekämpa inom sin fastighet och på den trottoar som ligger i anslutning till fastigheten.

Källa: Karlstads kommun

Nytt snöfall drar in: ”Kan bli upp mot någon decimeter”Michael hjälpte Miralem upp ur diket: ”Klart att man hjälper till!”

Artikeltaggar

Adam PetterssonGruvlyckanKarlstadKarlstads kommunSamhälleSMHISnöSnöröjningTrafikverketVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.