Hoppa till huvudinnehållet

Förskolläraren Lynn lärde sig själv att måla: "Lerin kickade igång mig”

Publicerad:
Lynn Hofmann från Kil inleder 2023 med en utställning på Galleri Värmland. Då drar naturen och de stillsamma stunderna in på Herrhagen.
Lynn Hofmann från Kil inleder 2023 med en utställning på Galleri Värmland. Då drar naturen och de stillsamma stunderna in på Herrhagen. Foto: Lena Richardson

Hon är förskolläraren som lärde sig själv att måla akvarell.

Nu inleder Kilskonstnären Lynn Hofmann det nya året med en utställning på Galleri Värmland i Karlstad.

Teknik, tajming, tålamod och en gnutta tur är de fyra T:n som Lynn Hofmann beskriver som grundläggande för att lyckas med den utmanande konsten att skapa bilder i akvarell.

Ett femte T, talangen, låg vilande länge i hennes liv.

– Jag gick och väntade på egentiden för att gå kurser på kvällarna, men den kom ju aldrig, säger hon.

Hon hade heller inte riktigt förstått att måleri kunde vara hennes grej; som ung tyckte hon om att teckna i blyerts.

Vändningen kom med ett besök på Lars Lerins Sandgrund.

Lynn Hofmann har sin ateljé hemma i Kil. Nu ställer hon ut på Galleri Värmland på Herrhagen och har fyllt galleriet med akvareller och artprints. Utställningen öppnar 6 januari och visas till den 21 januari.
Lynn Hofmann har sin ateljé hemma i Kil. Nu ställer hon ut på Galleri Värmland på Herrhagen och har fyllt galleriet med akvareller och artprints. Utställningen öppnar 6 januari och visas till den 21 januari. Foto: Lena Richardson

Igångkickad av Lerin

– 2016 var jag första gången på Lerinmuseet. Det var han som kickade igång mig! Jag kände att ”å vad roligt det skulle vara att måla”. Det var då jag började experimentera. Jag gör det själv, tänkte jag. Jag tittade på klipp på Youtube och så hade jag någon gammal akvarellbok. Jag började harva och testa mig fram, säger hon.

Med tiden blev det några kurser och workshoppar också, men grunden i hennes måleri är fortfarande att pröva sig fram, ledd av sin egen känsla. Även om Lerin var den store inspiratören till att våga börja, har hon hittat sitt eget spår med färgstarka naturmotiv.

”Jag älskar att måla vinter”, säger Lynn Hoffman som kan bekräfta att snö inte bara är vit.
”Jag älskar att måla vinter”, säger Lynn Hoffman som kan bekräfta att snö inte bara är vit. Foto: Lena Richardson

– Jag känner att jag älskar färg. Jag målar inte så mycket i gråskala. Det är ljuset jag vill ha in och så gillar jag att jobba med färg och kontraster, för det är då ljuset kommer fram.

Blandar och tar bort

Inspirationen får hon i Värmland och i Bohuslän. Ibland kan det vara något hon ser på väg hemifrån till jobbet på förskolan som blir en bild. Ibland går det att se var hon hämtat motivet, men inte alltid.

– Jag blandar och tar bort. Vissa målningar känner man igen sig i, andra inte.

Hon eftersträvar inte realism, men är kvar i det föreställande måleriet.

– Jag älskar abstrakt konst, men jag kan inte måla abstrakt själv. Inte än i alla fall.

2022 ett kanonår

NWT mötte Lynn Hofmann senast i oktober 2021, när hon ställde ut på Hammarö art gallery. Sedan dess har det blivit både separatutställning, midvintersalong och konstmässa och inte minst har hon målat på i sin ateljé hemma i Kil.

– Förra året var ett kanonår! sammanfattar hon.

Målet är aldrig att måla helt fotorealistiskt, utan inspirationen som Lynn Hofmann får av naturen omvandlas till bilder där fantasifulla effekter ger en särskild stämning.
Målet är aldrig att måla helt fotorealistiskt, utan inspirationen som Lynn Hofmann får av naturen omvandlas till bilder där fantasifulla effekter ger en särskild stämning. Foto: Lena Richardson

Nu är det åter dags att visa upp vad hon skapat och hon gör det på Galleri Värmland, med vernissage under trettondagen, den 6 januari.

Konst som lugnar

Målet är förmedla det hon själv får av sitt naturnära måleri: en skön kontrast mot det vanliga jobblivet och vardagsstressen.

– Det är snäll konst, säger hon.

Som förskollärare har hon fartfyllda dagar.

– Det är hektiskt och hög volym och full rulle hela tiden. I måleriet vill jag förmedla ljuset och tystnaden, säger hon. Det har varit återhämtning för mig och sedan är det förstås kul att det blivit så uppskattat.

En praktfull älg i vacker omgivning - Lynn Hofmann målar helst naturmotiv och gärna djur och fåglar.
En praktfull älg i vacker omgivning - Lynn Hofmann målar helst naturmotiv och gärna djur och fåglar. Foto: Lena Richardson

När man ser din utställning kan man tro att du är en naturmänniska, som gärna beger dig ut på utflykt – är det så?

– Egentligen inte, faktiskt. Det kan jag inte påstå, men på något sätt har jag naturen i mig – uppenbarligen! säger hon och blickar runt i enrumsgalleriet, som hon just fyllt med tjärnar, vinterskog, stillsamma stränder och dramatiska himlar.

Konstexplosion i Haga – konstnärer rycker in med kort varselKULTUR HANNA HERDER
Fakta

Våren på Galleri Värmland

6 - 21 jan: Lynn Hofmann

27 jan -11 feb: Nino Ramsby

17 feb-4 mars: Göran Eriksson

10 - 25 mars: Johan Östling

31 mars - 22 april: Kenneth Kajoranta

28 april - 13 maj: Joakim Strand

19 maj - 3 juni: Jonas Wängestam

Artikeltaggar

Djur och naturGallerierHerrhagenJohan ÖstlingKilKonstLars LerinNino RamsbyNöje/KulturSandgrundSandgrundUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.