Hoppa till huvudinnehållet

Ingen JVM-final för Sverige – förlorade jätterysare

Publicerad:
Leo Carlsson och de andra i Juniorkronorna såg ut att gå mot JVM-final, men Tjeckien kvitterade sent i semifinalen och avgjorde i förlängningen.
Leo Carlsson och de andra i Juniorkronorna såg ut att gå mot JVM-final, men Tjeckien kvitterade sent i semifinalen och avgjorde i förlängningen. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Sverige med värmlänningen Leo Carlsson missar JVM-finalen i ishockey.

Tjeckien besegrade Juniorkronorna med 2–1 efter förlängning.

Sverige var på jakt efter sin 14:e JVM-final i ishockey. I semifinalen väntade Tjeckien, ett lag man redan hade mött i gruppspelet då det blev seger med 3–2 efter förlängning.

Nervositeten var kännbar och det märktes att mycket stod på spel. Efter en hackig och intensiv förstaperiod var det fortsatt mållöst. Carl Lindbom i det svenska målet stod för ett par vassa räddningar.

– Det är en tuff start, båda lagen vill vinna. Vi får bättre start och trycker tillbaka dem någon gång. Men de får långa anfall och det måste vi sätta stopp för. Vi måste våga hålla i pucken för att få längre anfall, säger Axel Sandin-Pellikka i SVT.

Och det var det där med att våga hålla i pucken.

Det gav resultat direkt i mittperioden. Efter klapp-klapp-spel drog formstarke Ludvig Jansson i väg ett tungt skott som betydde 1–0. Backen visste mycket väl hur man gjorde mål mot Tjeckien. För när lagen möttes i gruppspelet blev han den store matchhjälten genom att göra 2–1-målet och sedan sätta avgörandet i förlängningen.

Juniorkronorna hade sedan ett gyllene läge att utöka ledningen via spel fem mot tre, men tjeckerna höll undan och ställningen efter 40 minuter var det svensk uddamålsledning.

– Det är bra, men jobbigt såklart. Det är bättre när vi spelar enkelt, och det var ett viktigt mål. Nu är det bara att köra, säger Leo Carlsson i SVT.

I den sista perioden hade Sverige kontroll över matchbilden, och länge såg det ut som att det skulle bli en finalmatch. Men med 39 sekunder kvar satte Tjeckien 1–1 genom David Jiricek och tog matchen till förlängning. Väl där drog Tjeckien det längsta strået och vann med 2–1 – trots flera svenska heta målchanser.

Artikeltaggar

Carl LindbomDavid JiříčekIshockeyJuniorkronornaJuniorvärldsmästerskapet i ishockey 2011Leo CarlssonSportSVTTjeckien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.