Hoppa till huvudinnehållet

Fick beslut om rivning utan att ha ansökt om det: ”Man blir verkligen förvånad”

Publicerad:
Lars Andreasson fick ett beslut från Arvika kommuns bygglovsenhet angående rivning av garage på hans fastighet intill Coop Styckåsen i Arvika. Kruxet var bara att han själv inte ansökt om något sådant tillstånd.
Lars Andreasson fick ett beslut från Arvika kommuns bygglovsenhet angående rivning av garage på hans fastighet intill Coop Styckåsen i Arvika. Kruxet var bara att han själv inte ansökt om något sådant tillstånd. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ett beslut om rivningstillstånd från Arvika kommuns bygglovsenhet damp ner i brevlådan hos Lars Andreasson, problemet var bara att han själv inte hade ansökt om någon rivning på sin fastighet.

Bygglovsenheten på Arvika kommun har kritiserats både nyligen och tidigare, detta bland annat för utdragen handläggning och byråkratiskt krångel. Lars Andreasson, utflyttad Arvikabo men med fastighet kvar i Arvika, har varit med om det sistnämnda, en märklig byråkratisk omständighet.

För en tid sedan fick han både mejl och skrivelse från bygglovsenheten som gällde rivning av garage på den fastighet han äger trots att han själv inte ansökt om rivningstillstånd.

– Lite konstigt, jag vet inte vad man ska säga, säger Andreasson.

Ovetande

I skrivelsen står bland annat att han själv är sökande. I samma skrivelse står det även att det inkommit en ansökan om bygglov till kommunen, vilket Andreasson inte ansökt om.

I ett mejl skriver dessutom kommunen att det finns en potentiell köpare av fastigheten, vilket Andreasson själv inte hört talas om eller fått vetskap om.

– Någon har sökt i mitt namn på något vis, jag vet inte vem det är, säger han.

Från västkusten

Första kontakten i detta ärende skedde dessutom från Uddevalla, vilket överraskade Andreasson än mer. Han tror dock att det var en konsult med uppdrag från Arvika kommun som var stationerad i just Uddevalla.

Inte första överraskningen

Lars Andreasson blev således flerfaldigt överraskad av bygglovsenhetens rivningsansökan. Andreasson har även tidigare haft synpunkter på kommunens agerande i samband med att nämnda fastighet stått på dagordningen.

I historiken bakåt i tiden har kommunen enligt Andreasson både visat intresse av att köpa fastigheten samt haft synpunkter på vad fastigheten får användas till. Kommunen har enligt samma källa genom åren både sagt att den får användas för bostadsändamål och att den inte får användas för bostadsändamål. Kommunen har även haft synpunkter på skyltning.

Hög chef ringde privat bolag

För cirka ett år sedan la Andreasson ut fastigheten till försäljning hos Svensk Fastighetsförmedling. En för Andreasson överraskande omständighet blev sedan att kommunens samhällsbyggnadschef, Ida Svensson, ringde upp nämnda mäklarfirma och hade synpunkter på innehållet i annonsen.

– Varför ringer de inte istället och pratar med mig, det hade varit mera rejält. Man blir verkligen förvånad, säger Lars Andreasson.

”Inget konstigt”

Ida Svensson säger i sin tur till Arvika Nyheter att det inte är ovanligt eller konstigt att kommunen ringer upp en mäklarfirma.

– I den byggnad som finns på fastigheten är det inte tillåtet att ha egen fristående verksamhet eller inreda en bostad. Detta ville jag meddela. Det finns således inget hinder för Andreasson att sälja, men det är viktigt att informera en köpare om vad man får göra på fastigheten och inte, säger Ida Svensson.

Ny detaljplan?

Området är intressant för Arvika kommun, en kommun som själva har rådighet över tre tomter i denna del av Arvika. Gällande detaljplan är från 1952.

– Just nu är det planlagt för bostäder. Vi överväger att göra en ny detaljplan, för att området ska kunna användas till något annat, kanske en etablering.

För lågpriskedjan Willys kanske?

– Nej, inte Willys just där, det är ett för litet område, men en utredning skulle kunna visa vad detta område kan användas till.

Bad om ursäkt

Lars Andreasson har i alla fall dragit tillbaka försäljningen, han säger dock att gällande detaljplan är densamma som för Coop Styckåsen mitt emot och där bedrivs det verksamhet.

Och när det gäller det förstnämnda rivningstillståndet upptäckte bygglovsenheten sitt misstag efter ett tag. "Vi ber om ursäkt för att vi rört till det", skriver man bland annat i ett mejl till Lars Andreasson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika NyheterBostad och byggenBygglovCoopDetaljplanerFastigheterStyckåsenSvensk FastighetsförmedlingUddevallaWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.