Hoppa till huvudinnehållet

Vad krävs för att anses som integrerad i Sverige?

Publicerad:
En vän till mig som kommer från ett annat land och som har bott i Sverige sedan snart åtta år tillbaka har fått avslag från Migrationsverket med motiveringen att han inte är tillräckligt integrerad i Sveriges samhälle, skriver insändarskribenten.
En vän till mig som kommer från ett annat land och som har bott i Sverige sedan snart åtta år tillbaka har fått avslag från Migrationsverket med motiveringen att han inte är tillräckligt integrerad i Sveriges samhälle, skriver insändarskribenten. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En nära vän till mig säger att man alltid väljer sina känslor och nu väljer jag att vara heligt förbannad! En vän till mig som kommer från ett annat land och som har bott i Sverige sedan snart åtta år tillbaka har fått avslag från Migrationsverket med motiveringen att han inte är tillräckligt integrerad i Sveriges samhälle!

I snart åtta år har han alltså delat samma stad, samma län, samma land och samma luft som oss alla andra i vårt avlånga land. Han har fullföljt gymnasiet med bra betyg och drömmer om universitetsstudier. Hans mål här i livet är att få hjälpa andra i svårigheter och se till så att alla andra mår bra! Han följer Sveriges lagar och är varken kriminell eller missbrukare och han vill hela tiden göra rätt för sig. Han mår dåligt när en medmänniska mår dåligt och klagar aldrig på sin egen situation. Det första han säger i ett samtal är alltid “hur mår du”? Han har byggt upp ett nätverk kring sig och utöver sin arbetstid ser han till att spendera tid på att ta hand om sin fysiska hälsa och på att hjälpa andra på olika sätt. Han är ateist och har på riktigt gjort den svenska kulturen och värdegrunden till sin. Han ser sig själv som svensk, jobbar och betalar skatt som alla oss andra och han är minst trespråkig, men han är inte tillräckligt integrerad?!

I mina ögon är han en enormt stor resurs inom sitt yrke och det skulle vara en stor förlust att stå bredvid och se honom skickas tillbaka till ett land som han valt att fly från för att överleva och få känna sig trygg! Han vet inte var hans familj finns eller om de finns i livet och hans hemland är fyllt av oroligheter! På grund av att han kommer sex dagar senare än ett visst datum 2015 fick han inte permanent uppehållstillstånd direkt och dessutom skrevs han upp i ålder och ansågs helt plötsligt vuxen! Han skulle helt plötsligt stå på egna ben från en dag till en annan. Tack vare sin personlighet och styrka stod han inte ensam länge då det var människor som slöt upp bakom honom.

Vilka kriterier ska enligt Migrationsverket uppfyllas för att man ska uppfylla kraven för att vara tillräckligt integrerad i Sverige?

En fundersam medmänniska

Artikeltaggar

AsylInsändareIntegration