Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson gav svar på tal: "Täpper igen truten på dem som tycker hon är dålig"

Publicerad:
Frida Karlsson vann 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf före Krista Parmakoski och Anne Kjersti Kalvaa, och leder nu Tour de Ski efter tre etapper.
Frida Karlsson vann 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf före Krista Parmakoski och Anne Kjersti Kalvaa, och leder nu Tour de Ski efter tre etapper. Foto: Karl-Josef Hildenbrand

Det var inget snack – Frida Karlsson var överlägsen i 10 kilometer klassiskt och leder nu Tour de Ski.

Utklassning, menar Sveriges landslagschef Anders Byström och skickar samtidigt en passning.

– Hon täpper igen truten på dem som tycker att hon är dålig taktiskt, säger han.

Halfvarsson nära pallen – debuterande värmlänningen långt bak

Vad Byström syftar på är mest sannolikt den finländska legendarens Jari Isometsäs utspel om Karlsson – om att svenskan går ut för hårt i loppen.

– Frida Karlsson verkar helt enkelt inte lära sig. Hon är förstås ung, men är det ingen som säger det till henne? Under de tre år som jag har tittat gör hon samma misstag varje gång. Om jag vore tränare skulle jag ha tagit ett långt snack om den taktiska skidåkningen, sade han i finländska tv-kanalen MTV.

I hällregnet i tyska Oberstdorf, där Tour de Ski fortsatte med den tredje etappen, satte Karlsson ändå full fart från start.

Svenskan ökade avståndet för varje kilometer och vid målgång var hon till slut hela 16,6 sekunder före finländskan Krista Pärmäkoski.

– Det är utklassning på en distans som 10 kilometer. Hon kanske täpper igen truten på de som tycker hon är dålig taktiskt – för i dag satte hon press på alla andra, det var ingen som kom i kapp, säger Byström.

– Då blir det en lite mental grej för de andra också: "Oj, hon är 10, 12 före". Det är svårt att ta igen.

"Bara att springa och staka"

– Det är bra, då har jag lite att gå på, säger Karlsson till TT gällande försprånget hon har inför onsdagens jaktstart över 20 kilometer.

– Det var liksom bara att springa och staka, det blir inte så mycket att tänka, bara köra.

Hon fortsätter:

– Jag hade bra återhämtning i utförsbackarna, tyckte jag kunde hålla hela vägen. Det var kul.

När det var dags att kliva upp på pallen gjorde svenskan det till tonerna av "Världens bästa Karlsson".

– Visst är det en bra låt, det är min favoritlåt, säger hon innan hon blickar framåt för resterande delar av touren.

– Ett superläge verkligen, nu får jag förvalta det.

Hur ska du förvalta det?

– 20 kilometer har passat mig väldigt bra hittills i år, det gäller att bara ha lugn och trygghet i det, försöka åka avslappnat. Jag vet att jag har en bra avslutning.

Har du vittring för tourseger redan nu?

– Man ska inte förivra sig, lopp för lopp, fokus på i morgon nu.

Karlsson leder nu Tour de Ski med 20 sekunder före norskorna Tiril Udnes Weng (fyra på tisdagen) och Anne Kjersti Kalvå (trea).

"Blir underbart"

– Väldigt spännande, kul för publiken att följa det här, för det kan ske mycket i morgon. 20 kilometer fristil på den här tuffa banan i den här värmen så kan det bli väldiga utslag, säger Byström och fortsätter:

– Det kan hända mycket i morgon och i Val di Fiemme, men Frida har ett "goläge" nu men hon som står bredvid mig (Tiril Udnes Weng) är bra på allt möjligt.

Sämre gick det för Maja Dahlqvist, som blev 43:a, drygt två minuter efter Karlsson.

– Det kändes inte alls bra. Det känns som i Val Müstair. Jag åker runt och kippar efter luft – det var nog inte höjden det var fel på, det var jag, säger hon.

Näst bästa svenska blev Moa Illar på 21:a-plats.

Fredrik Andersson/Rico Liljedahl/TT

Artikeltaggar

Frida KarlssonKrista PärmäkoskiMTVSkidåkningSkidorSportTour de SkiVal di FiemmeVal Müstair

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.