Gör inte cannabis lagligt

Brott, lag och rätt
PUBLICERAD:
Inget att legalisera.
Foto: Rich Pedroncelli/AP
Cannabisförespråkare har ofta framhållit en legaliserings effekter på kriminella. Att en legal handel skulle slå ut den illegala, och därmed skulle en viktig inkomstkälla för kriminella gäng slås ut. Nu har teorin testats i Amerika – och det var inte sant.

I september förra året granskade Los Angeles Times effekterna av legaliseringen av cannabis i Kalifornien. Granskningen visar att lagen orsakade en våg av illegal cannabis av en storlek som Kalifornien aldrig tidigare har bevittnat. Situationen är inte heller bättre i New York, eller på de andra ställen där detta drogexperiment utförts i landet.

Även i Kanada har man misslyckats att utrota den svarta marknaden på cannabis, även om gängens marknadsandelar har minskat över tid. Men eftersom en legalisering leder till en större marknad – det är fler som vill testa och bruka cannabis – har det inneburit att trots de mindre marknadsandelarna har de kriminella kunnat behålla en väsentlig del av sina intäkter. Det verkar med andra ord som att en legalisering inte är ett effektivt medel för att bekämpa organiserad brottslighet.

Frågan om cannabis fick nytt liv sedan kristdemokraten Sara Skyttedals utspel om att hon nu är för en legalisering. En olycklig vändning. Inom Kristdemokraterna brukar det finnas en slags burkeansk konservatism, en förståelse om att ett samhälle gör bäst i att röra sig långsamt och försiktigt. Det är få frågor där detta förhållningssätt till politiken är mer hälsosamma än just drogpolitiken.

Varför måste egentligen Sverige vara bland de första på bollen? Vi har genom bland annat Förenta Staterna och Kanada ett ypperligt tillfälle att se vilka effekter legala droger har på ett samhälle även över tid. Hittills är resultaten inte särskilt uppmuntrande, men kanske ser det annorlunda ut om tio år?

En möjligtvis konspiratorisk misstanke är att förespråkarna själva inte tror att situationen kommer bli bättre på sikt, och att man därför inte vill invänta resultaten från andra västländer. De som vill legalisera cannabis är ju ofta liberaler eller åtminstone liberalt sinnade i dessa frågor; deras vilja till legalisering är snarare av principiell än pragmatisk karaktär. Men i så fall bör detta sägas rakt ut. Argumentet om en drogliberalisering som vapen mot gängkriminalitet har alltid varit en önskedröm, och nu ser vi början på motbevis från Amerika.

Låt 2023 bli året då vi slutar att älta frågan om cannabis. Åtminstone några år. Låt oss studera effekterna i de andra länderna som gått före och sedan återkomma. Även om argumentet att en legalisering skulle leda till mindre pengar till gängen faller så är det principiella argumentet – att staten inte ska lägga sig i – faktiskt rätt starkt. Men i nuläget är det inte starkt nog för att skriva av alla de problem som också uppstår av ett mer utbrett drogbruk.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG