Hoppa till huvudinnehållet

Ständig toppkänning för Lars Lerin: mest läst på kulturen 2022

Publicerad:
Drottning Sonja ställde ut hos Lerin i somras. Reportaget från det evenemanget var NWT-kulturens mest lästa artikel under 2022. Foto: Joachim Lagercrantz

NWT-kulturens mest lästa artikel 2022 handlar om en norsk drottning och en värmländsk konstnär.

Visst är det Lars Lerin vi talar om och han var över huvud taget den överlägset starkaste läsarmagneten under kulturåret 2022.

Det har varit ett händelserikt år på kulturfronten, precis som det bör vara i det starka kulturlandskapet Värmland. Men när NWT-läsarna själva får välja – och det får ni ju så klart! – är det framförallt en kulturpersonlighet som väcker intresse. Den folkkäre konstnären, tv-profilen, författaren med mera Lars Lerin dominerar läsartoppen 2022.

Här är NWT-kulturens mest uppmärksammade artiklar under 2022:

Lars, Junior och barnen stod beredda när drottning Sonja anlände till Sandgrund för vernissage.
Lars, Junior och barnen stod beredda när drottning Sonja anlände till Sandgrund för vernissage. Foto: Joachim Lagercrantz

1. Kungligt mottagande när drottning Sonja kom till Sandgrund

Norska drottning Sonja var gästutställare hos Lars Lerin på Sandgrund i juni – och drottningen kom själv till Karlstad för att vara med på både pressvisning och vernissage. Hon möttes av röd matta, Lars och Junior Lerin samt charmiga tvillingflickorna Gerd och Iris som neg djupt för den kungliga gästen.

Kungligt mottagande när drottning Sonja kom till Sandgrund

2. Lerins storfamilj är samlad: "Det blir turbulens”

Att familjen Lerin utökades med två barn var en nyhet många ville läsa om – och besöket hos Malou von Sivers blev också uppmärksammat av NWT-läsarna.

Lerins storfamilj är samlad: "Det blir turbulens”

3. Lerin-tavla nedsparkad på museet: ”Det kom blod på tavlan”

En vänlig aura brukar omgärda Lerins museum, men en dag i slutet av juni bröts lugnet när två besökare började bråka och av bara farten for en målning i golvet. ”Det var nog någon som inte mådde så bra” tyckte Lars Lerin och någon polissak blev det aldrig. Blodfläcken kunde han måla över, berättade han för NWT en tid senare.

Lerin-tavla nedsparkad på museet: ”Det kom blod på tavlan”
Ragnar Sandberg-bilderna Lars Lerin visade ger intryck av stor frihet, både i form och färg. På så sätt är han en typisk Göteborgskolorist.
Ragnar Sandberg-bilderna Lars Lerin visade ger intryck av stor frihet, både i form och färg. På så sätt är han en typisk Göteborgskolorist. Foto: Lisa Olaison

4. Lars Lerin lyfter fram ny favorit ur förrådet: ”Bland det finaste man kan se”

Inte alla har ett förråd av Lerins kaliber. Han är inte bara konstnär utan också konstsamlare, med förkärlek för bland annat Göteborgskolorister. I augusti lyfte han ut ett stort antal målningar av Ragnar Sandberg ur förrådet och skapade en stark utställning på Sandgrund.

5. Tio år med Lars Lerins Sandgrund: från bråk till framgångssaga

Det är väl knappt någon som minns idag, att det var tuffa debatter när Sandgrund skulle förvandlas till konstmuseum. Satsningen höll dock i rätten och idag är Lerins konsthall ett av Värmlands absolut mest populära besöksmål. Så klart att många också ville läsa om den framgångssagan!

Tio år på Sandgrund – så blev Lerins ödesbesked en framgångssaga
Carl Jan Granqvist var under året aktuell med en bok om miniatyrmästaren Berith Bergström och en om svensk gastronomi, men också för sina framtidsplaner för Saxå bruk.
Carl Jan Granqvist var under året aktuell med en bok om miniatyrmästaren Berith Bergström och en om svensk gastronomi, men också för sina framtidsplaner för Saxå bruk. Foto: Lena Richardson

6. Carl Jan Granqvist döstädar – då ger han bort sitt paradis Saxå bruk

Carl Jan Granqvist överraskar ständigt. Det kan handla om en ny kokbok, ett stort kulturarrangemang på Saxå eller ett gästspel i tv, eller som 2022 att han bestämt sig för att ge bort Saxå herrgård. Så blev det, när han bildade en stiftelse för Saxå bruk som ska säkra att gården lever även när han inte längre gör det.

Carl Jan Granqvist ger bort sitt paradis: ”Jag städar inför döden”

7. Joakim hittade sin bästa vän död: ”Det har varit kaos”

Konstnären Niki Merimaa gick bort i november 2021. I januari 2022 berättade hans bästa vän Joakim Johansson om sorgen och saknaden.

Joakim hittade sin bästa vän död: ”Det har varit kaos”
Lars Lerin och Niklas Strömstedt hade boksläpp på Sandgrund av Vid regnbågens slut finns en katt. Då blev det timslånga köer till signeringsborden.
Lars Lerin och Niklas Strömstedt hade boksläpp på Sandgrund av Vid regnbågens slut finns en katt. Då blev det timslånga köer till signeringsborden. Foto: Lena Richardson

8. Strömstedt och Lerin gjorde kattbok: "Igår kväll for hon till katthimlen"

Niklas Strömstedt och Lars Lerin gjorde en bok tillsammans, Vid regnbågens slut finns en katt. Niklas skrev om sin katt Kerstin och Lars illustrerade. Det blev en varm och vacker bok - och en stor chock när huvudpersonen Kerstin gick bort, bara några dagar före släppfesten på Sandgrund.

Strömstedt och Lerin gjorde kattbok: "Igår kväll for hon till katthimlen"Strömstedts löfte: ”Kan Lars tänka sig att sjunga en sång, skriver jag gärna en”
Hanna Hellquist dukar snart till fest på Millesgården i Stockholm.
Hanna Hellquist dukar snart till fest på Millesgården i Stockholm. Foto: My Matson

9. Hanna Hellquists nya uppdrag: dukar upp utställning i anrikt konstnärshem

Hanna Hellquist har inte bara gjort en tv-serie hemma i Grums under det gångna året. Hon uppmärksammades också för ett kommande projekt: i februari ställer hon ut på Millesgården.

Hanna Hellquists nya uppdrag: dukar upp utställning i anrikt konstnärshem

10. Stefan Holm bakom unik novell: ”Första gången i litteraturhistorien”

Paret Stefan Holm och Jessica Eriksson skriver tillsammans och förde in litteraturen både på sportsidorna och på kulturen i NWT under året.

Stefan Holm bakom unik novell: ”Första gången i litteraturhistorien”
När Junior Lerin skapar blir det fotografi och gärna fåglar. I somras ställde han ut på Sillegården i Västra Ämtervik.
När Junior Lerin skapar blir det fotografi och gärna fåglar. I somras ställde han ut på Sillegården i Västra Ämtervik. Foto: Lena Richardson

11. Junior ställer ut hela sommaren: ”Jag älskar färg”

Junior Lerin ställde ut sina fågelfotografier på Sillegården. NWT hälsade på när han och maken Lars satte upp utställningen.

Junior ställer ut hela sommaren: ”Jag älskar färg”
Tavlan är från renässansen, men kan man lita på signaturen? I så fall är det en världssensation.
Tavlan är från renässansen, men kan man lita på signaturen? I så fall är det en världssensation. Foto: Lena Richardson

12. Syskonen ärvde mystisk tavla – hittade signatur som får hjärtat att rusa

Ett riktigt konstmysterium seglade upp när en syskonskara ärvde ett mycket speciellt och gammalt konstverk. Vem har målat? Är signaturen äkta? Forskning pågår, men många spännande rön har redan gjorts. Fortsättning följer!

Syskonen ärvde mystisk tavla – hittade signatur som får hjärtat att rusa

13. Nytt världsrekord efter het auktionsduell – unikt konstverk såldes i Karlstad

Artiklar om nya rekordpriser på Lerin-verk har varit mycket lästa, men den här gången, i februari 2022, var det inte giganten på Hammarö som orsakade hetaste duellen på Karlstads auktionsverk. Istället var det två budgivare som intensivt tävlade om ett verk av Stefan Johansson.

Nytt världsrekord efter het auktionsduell – unikt konstverk såldes i Karlstad
Marja i Myrom skapade unik konst och även ett unikt konstnärshem.
Marja i Myrom skapade unik konst och även ett unikt konstnärshem. Foto: Lena Richardson

14. Så ska Marjas oas leva vidare

Konstnären Marja i Myrom, Marja Hallstensson, avled och kvar fanns starka minnen av en varm konstnärssjäl – och ett sinnrikt konstnärshem.

Så ska Marjas oas leva vidare

15. Lerin och Gynning möts i TV: ”Såg dig på flygplatsen men vågade inte gå fram”

Lars Lerin och Carolina Gynning är konstnärer med vitt skilda temperament – i konsten och i livet. Nu möts de i SVT:s Stjärnorna på slottet. Vem som var mest starstruck vid deras allra första möte avslöjades här.

Johanna Backman målar helst självporträtt och Lars Lerin.
Johanna Backman målar helst självporträtt och Lars Lerin. Foto: Tommy Pedersen

16. Först lärlingen, sedan Lerin på Liljevalchs: ”Fantastiska självporträtt”

Johanna Backman var en av Lerins lärlingar i tv och när hon själv hittade måleriet, blev det succé. Hennes egensinniga bilder nådde hela vägen till Liljevalchs vårsalong 2022 och hon kommer dessutom tillbaka även på 2023 års salong.

Först lärlingen, sedan Lerin på Liljevalchs: ”Fantastiska självporträtt”

17. Besökare välte ner skulptur av Stina Wollter

Olyckan var framme på Kristinehamns konstmuseum i februari. En skulptur av Stina Wollter for i golvet och gick sönder.

Besökare välte ner skulptur av Stina Wollter

18. Verket som får auktionisten att jubla redan före auktionen: ”Skrek och dansade”

Auktionisten Peter Pettersson jublade över att få sälja en unik målning av Karlstadsmålaren Stefan Johansson.

Verket som får auktionisten att jubla redan före auktionen: ”Skrek och dansade”
Mian Lodalen, gäst på Litteraturfestivalen på Mårbacka, anlände med sin hund Bobbi, känd från författarens sommarprat i P1.
Mian Lodalen, gäst på Litteraturfestivalen på Mårbacka, anlände med sin hund Bobbi, känd från författarens sommarprat i P1. Foto: Lena Richardson

19. Mian Lodalen: ”Det har varit en skymf mot Selma Lagerlöf”

Författaren Mian Lodalen gästade Litteraturfestivalen på Mårbacka och gav ett energifyllt framträdande om litteraturen, livet och Lagerlöf.

20. Jenny växte upp med Jehovas vittnen: ”Har haft ångest av att åka förbi Grums”

Jenny Küttim väckte stort intresse när hon skrev en bok om sin uppväxt i en Jehovas vittnen-familj i Grums.

Jenny växte upp med Jehovas vittnen: ”Har haft ångest av att åka förbi Grums”

21. Här är världens dyraste Lerin-målning – hittills

Artikeln om nya auktionsrekordet skrev i november 2021, men blev också en av de mest lästa artiklarna under 2022.

Här är världens dyraste Lerin-målning – hittills
Jessica Eriksson och Stefan Holm är paret som skriver noveller ihop. Nu ger de sig in i heta romance-genren med en ljudboksberättelse i sex delar.
Jessica Eriksson och Stefan Holm är paret som skriver noveller ihop. Nu ger de sig in i heta romance-genren med en ljudboksberättelse i sex delar. Foto: Lena Richardson

22. Holm-Erikssons julgåva: Ett litet rött paket – fyllt med Sven-Ingvars-romantik

Ännu en artikel om paret Stefan Holm och Jessica Erikssons romantiska författarskap.

23. Räddningstjänsten nerringd om bilbränder – var ljuskonst: ”Borde märkas ut”

Arvika ljus lyste onekligen upp i höstmörkret, men ett av ljuskonstverken lyste så mycket att flera förbipasserande ringde brandkåren.

Räddningstjänsten nerringd om bilbränder – var ljuskonst: ”Borde märkas ut”

24. Makarna Lerin om sitt missbruk och vägen ut: ”Måste ta hand om livet”

Artikeln publicerades julen 2021 och ”levde” en bra bit in i 2022.

Makarna Lerin om sitt missbruk och vägen ut: ”Måste ta hand om livet”

25. Lerin åter hos inspiratören på Sillegården: ”Har så roliga minnen därifrån”

TV-serien Vägen ut med Lars Lerin bjöd bland annat på ett återbesök på Sillegården, där konstnären i sin ungdom mötte konstnären Erling Ärlingsson.

Lerin åter hos inspiratören på Sillegården: ”Har så roliga minnen därifrån”
I Kumla finns Kvarntorpshögen, en hundra meter hög kulle som består av avfall från utvinning av olja ur oljeskiffer. På högen finns en skulpturpark. Marc Broos har gjort verket "Var är konstverket" (2010) med sig själv, sin fru Karin Broos och Lars Lerin.
I Kumla finns Kvarntorpshögen, en hundra meter hög kulle som består av avfall från utvinning av olja ur oljeskiffer. På högen finns en skulpturpark. Marc Broos har gjort verket "Var är konstverket" (2010) med sig själv, sin fru Karin Broos och Lars Lerin. Foto: Lena Richardson

26. Lerin på en rykande hög och vargar i centrum – här är utflykter som sätter spår

Utflyktstips i Sommarsverige, med turer till bland annat Konst på hög i Kumla och Open art i Örebro.

Lerin på en rykande hög och vargar i centrum – här är utflykter som sätter spår
Carolina Falkholt var en av utställarna på Gamla kraftstationen i Deje och skapade platsspecifika verk.
Carolina Falkholt var en av utställarna på Gamla kraftstationen i Deje och skapade platsspecifika verk. Foto: Tommy Pedersen

27. Carolina Falkholts unika konstverk i Deje: ”Det blev ganska uppenbart en fitta”

En vulva i valvet blev det på Gamla kraftstationen i Deje, när konstnären Carolina Falkholt skapade på plats på den då hotade konsthallen.

Carolina Falkholts unika konstverk i Deje: ”Det blev ganska uppenbart en fitta”
Emilia Snövit Kikic bor i Kristinehamn och gör konstcollage som liknar ingen annans.
Emilia Snövit Kikic bor i Kristinehamn och gör konstcollage som liknar ingen annans. Foto: Helena Karlsson

28. Snövit hittade tillbaka till livet – nu skapar hon sin egen livssaga

Konstnären som faktiskt heter Snövit berättade om sitt liv, sin konst och om en mycket speciell konstkupp på Värmlands museum.

Snövit hittade tillbaka till livet – nu skapar hon sin egen livssaga

29. Leif Engström lyfte ut målning ur förrådet – nu visas den på Liljevalchs

Värmlänningen Leif Engström har slagit igenom i konsten. Ett bevis på det är att Stockholm stad köpt ett verk av honom, som sedan ställdes ut på Liljevalchs.

Leif Engström lyfte ut målning ur förrådet – nu visas den på Liljevalchs

30. Junior om doftchocken: ”Det vill jag inte prova igen”

Junior Lerin, surströmming och ett uppmärksammat tv-program. Det var ingredienser som lockade till läsning.

Junior om doftchocken: ”Det vill jag inte prova igen”
Här är några av alla de kulturaktörer som NWT skrivit om under 2022.
Här är några av alla de kulturaktörer som NWT skrivit om under 2022.

Här kan du läsa mer om kulturåret 2022:

Från dödsriket till Deje – här är värmländska kulturåret 2022 i bilder

Artikeltaggar

Carl Jan GranqvistEmilia Snövit KikicJehovas vittnenKändisarKarlstadKonstKristinehamns konstmuseumLars LerinLiljevalchsLitteraturManoel Marques LerinNöje/KulturSandgrundSandgrundSillegårdenSkulpturerSVTUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.